Nešto starih vijesti

Slab sam bio sa objavama nekih vijesti u zadnjih par miseci, pa evo par njih sa zakašnjenjem:

Prije svega čestitke na rođenjima, a već sad i krštenjima: Boži i Ružici Ančić koji su dobili kći Emanuelu (krštenje 7.4.2024.), Stipi i Ani Vujević koji su dobili sina Josipa (krštenje 14.4.2024.), te Ivanu i Petri Lerotić (Katarić) koji su dobili sina Tomu (krštenje 13.4.2024.).

U drugom misecu ove godine Reprezentacija svećenika Republike Hrvatske osvojila je prvo mjesto na 16. Europskom prvenstvu za svećenike u malom nogometu koje se od 5. do 8. veljače igralo u albanskom Skadru. U finalnoj utakmici svladali su Poljsku rezultatom 3:2. Među reprezentativcima je bio i naš pater Alojz Ćubelić.

Pogledajte snimku cilog završetka obreda Velikog Petka ove godine iz naše crkve “Ispovidajte se Gospodinu”

Rezultati glasovanja u Dobranjama

Evo rezultata glasovanja na parlamentarnim izborima u Dobranjama. Od ukupno upisanih 111 glasača, glasovalo je 84, što iznosi 75.68%.

HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU - 60 glasova (71.43%)
DOMOVINSKI POKRET, PRAVO I PRAVDA - 12 glasova (14.29%)
ODLUČNOST I PRAVEDNOST - 5 glasova (5.95%)
HSP, HRVATSKO BILO, HDSS - 2 glasa (2.38%)
RIČARD NEZAVISNI - 2 glasa (2.38%)
SDP, CENTAR, HSS, 'DO i SIP', REFORMISTI, GLAS - 2 glasa (2.38%)
MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HKS, NLM - 1 glas (1.19%)

Komunalne obavijesti

Iz naše Općine smo dobili obavijest za sve koji još nisu preuzeli spremnike za razvrstavanje otpada:

“Obavještavamo sve stalne korisnike usluge odvoza komunalnog otpada, a koji nisu preuzeli spremnike (kante) za razvrstavanje otpada, da iste mogu preuzeti svakim radnim danom u vremenu od 09.00 do 13.00 sati u dvorišnom prostoru Županijskih cesta u Cisti Provo.”

Za razliku od prethodnih godina kad se glomazni otpad sakupljao na jedno mistu u selu odakle bi se odvozio određenog dana, ovog put će biti nešto drugačije.

VAŽNO: ODVOZ GLOMAZNOG OTPADA ĆE BITI 22.04.2024. OTPAD ODLOŽITI NA MJESTO ODLAGANJA KOMUNALNOG OTPADA, DAN PRIJE ODVOZA.

Dakle, glomazni otpad se samo jedanput godišnje, dan-dva prije odvoza (ove godine 22.4.2024. ponediljak) odloži na misto di inače redovito odlažete svoj komunalni otpad.

A evo i kompletni raspored odvoza oporabljivog otpada (papir, tekstil, plastika, staklo) za period ožujak 2024. – veljača 2025. za Dobranje:

Parlamentarni izbori 2024.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u sridu 17. travnja 2024. godine.

U Dobranjama će glasovanje biti organizirano u prostorijama “Ambulante”, u ulici Domovinskog rata 7 od 7.00 do 19.00 sati.

Osmrtnica – Pavao Ćubelić

Dana 18. ožujka 2024. napustio nas je

Pavao Ćubelić pok. Marijana

Pavao Ćubelić pok. Marijana

1932. - 2024.

Sprovod će biti u petak 5. travnja 2024. u 10.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Uskrsni Ponediljak – misa zadušnica

Na Uskrsni Ponediljak 1. travnja 2024. u Dobranjama je održana misa zadušnica za hrvatske vojnike i civile koje su partizani 1944. ubili i bacili u Markovića jamu na Podima. Misu je predvodio don Mladen Parlov profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uz sudjelovanje još 6 svećenika i mnoštvo vjernika, članova obitelji pokojnika iz Hrvatske i BiH.

Na kraju mise don Augustin se zahvalio don Mladenu i braći svećenicima, svima koji su na bilo koji način povezani sa žrtvama,  kao i svim vjernicima koji su došli na ovu misu zadušnicu. Potom su pročitana imena svih nevinih žrtava partizanskog zločina.

Nakon mise se dostojanstveno u procesiji otišlo do spomenika žrtvama u dobranjskom groblju di se udililo odrišenje, te se još jednom pomolilo za duše pokojnika. Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i nekoliko Općina položilo je cviće i zapalilo sviće za sve pobijene žrtve.

Veliki tjedan

Misnim slavljima i obredima od Velikog Četvrtka pa do Uskrsa, Dobranjčani su proslavili naš najveći blagdan.

VELIKI ČETVRTAK

Na Veliki Četvrtak proslavili smo Misu Večere Gospodnje. Na taj dan zvona su utihnula (“zavezana”) sve do Vazmenog Bdijenja. Na kraju mise se Presveto prenilo u bočni dio crkve di je prigodno postavljen novi Isusov grob i svetohranište, dok se pivala prigodna pisma: Usta moja, uzdižite k preslavnomu tijelu glas…

VELIKI PETAK

Na obredima Velikog Petka nakon Muke Gospodnje i Sveopće molitve, uslidilo je Klanjanje križu (Evo drvo križa… Dođite poklonimo se) di smo se svi poklonili i poljubili križ dok se pivalo Puče moj, što učinih tebi… A nakon svete pričesti, išlo se u procesiju oko groblja s upaljenim lampionima. Po povratku u crkvu se pivalo Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar… Jer je preveliko milosrđe njegovo.

VELIKA SUBOTA (VAZMENO BDIJENJE) I USKRS

Vazmeno Bdijenje je počelo blagoslovom vatre isprid crkve di se zapalila Uskrsna svića. U službi riječi, čitalo se 7 čitanja iz Starog Zavjeta, a nakon toga se zapivala Slava Bogu na visini uz orgulje i zvonjavu svih zvona kao i umivanje u kršćenoj vodi. Kip Uskrslog Isusa postavljen je iznad Isusovog groba u bočnom dijelu crkve. Krsnom službom blagoslovila se voda umakanjem Uskrsne sviću u vodu u krstionici, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje uz radosne uskrsne pisme. Na kraju mise je bio blagoslov hrane te se zapivalo Kraljice neba.

Jednako svečano i radosno bilo je na blagdan Uskrsa na svetoj misi u prepunoj crkvi koju su pohodili Dobranjčani iz mnogih krajeva Lipe Naše. Posebno svečano uvik zvuči izvedba Svetoj žrtvi Uskrsnici. 

Na kraju mise don Augustin je najavio nekoliko događanja u našoj župi ovo lito, o tome ćemo detaljnije uskoro.

Prekrasni Uskrsni dani u našoj župi proslavljeni su dostojanstveno i svečano.  Fala svim župljanima koji su sudjelovali u zajedničkim slavljima, i koji su svojim doprinosom kroz pismu, ukrašavanje crkve i organizaciju uveličali ove blagdane.

Cvitnica u Dobranjama

U nedilju smo proslavili blagdan Cvitnice. Blagoslov maslinovih grančica se, unatoč prijetnji kišom, tradicionalno održao isprid stare crkve nakon kojeg se u procesiji išlo do nove crkve di je održana sveta misa.

Raspored za Uskrsne blagdane

Raspored bogoslužja za Uskrsne blagdane:

Blagdan Cvitnice, 24. ožujka 2024. – Blagoslov maslinovih grančica (Ispred stare Župne crkve) – župna sveta misa – 9.30 sati

Veliki Četvrtak, 28. ožujka 2024. – Misa Večere Gospodnje u 17.00 sati.

Veliki Petak, 29. ožujka 2024. – Služba Muke Gospodnje u 17.30 sati.  (0d 10,00 do 11,30 crkva će biti otvorene za osobnu molitvu)

Velika Subota, 30. ožujka 2024. – Vazmeno bdijenje u 20.00 sati (Blagoslov uskrsnih jela). (od 10,00 do 11,30 crkva će biti otvorena za osobnu molitvu)

Uskrs, 31. ožujka 2024. – Nedilja Uskrsnuća Gospodnjega, misa je u 11.00 sati.

Vazmeni Ponediljak, 1. travnja 2024. – sv. Misa i molitva pred Spomen obilježjem hrvatskim vojnicima Drugog svjetskog rata – 12.00 sati

 

Isus je svojim uskrsnućem ponudio nama vjernicima nov i besmrtan život. Ali taj život ne možeš zaslužiti poslije smrti, nego samo u svome tijelu smrtnome, poštujući svoju savjest i vječne božanske zakone, ljubeći svoga bližnjega. Otkupitelju naš, veličanstven si i u Smrti i u Uskrsnuću svome! Daj da oči naše i srce naše budu usmjereni na Tvoje slavno Uskrsnuće i na naše buduće koje u vjeri, nadi i ljubavi iščekujemo.
Svima sretni Kristovi Uskrsni blagdani!