Obnova zvona – nekoliko informacija

Evo nekoliko detalja vezanih za prikupljanje sredstava za konstrukciju i elektrifikaciju zvona na župnoj crkvi:

1. Prema ugovoru br.02/19 sklopljenom između tvrtke Bunbal d.o.o. iz Kaštel Kambelovca i župe sv. Ivana Krstitelja Dobranje Im. 24.7.2019. ukupna vrijednost svih radova iznosi 71 200 kn (prema ponudi br. 1031-19)

2. Završetak radova Ugovorom je predviđen do 22.12.2019.

3. Prikupljeno novčanih sredstava do 19.08.2019.: 43 000 kn (Blag.Dn. Br.87/2019.)

4. Uplaćeni avans 09.08.2019. (prema Ugovoru čl. 2.) u iznosu od 35 600 kn (Blag.Dn. Br.88/2019.)

Nakon 19.08.2019. još su neki Dobranjčani dali svoje doprinose tako da je do prošle nedilje 15.09.2109. sveukupno skupljeno 48 494 kn, pa nam do ukupne cijene radova još fali 22 706 kn.

Svi ovi podaci se svake nedilje osvježavaju i postavljaju na oglasnu ploču isprid župske crkve.

Osmrtnica – Vinka Ćubelić rođ. Galić

Dana 11. rujna 2019. u Rijeci je preminula

Vinka Ćubelić rođ. Galić (ud. Ike Lukačina)

1925. - 2019.

Sprovod će biti u subotu 14. rujna u 13.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Osmrtnica – Marinko Vuletić (Golubov)

Dana 6. rujna 2019. u Njemačkoj je preminuo

Marinko Vuletić (Golubov)

Marinko Vuletić (Golubov)

1938. - 2019.

Sprovod će biti u petak 13. rujna u 16.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

2 šolda iz Venecije

Malo naknadnih čestitki za rođenja novih Dobranjčana ovo lito.
Čestitke Slavku i Mileni Milardović (Joskić), te Mati i Katarini Vuletić (Talini) na rođenju kćeriju!

Postavljen je asflat na dionici ceste od Dobranja do Tijarice. Sad još slijede radovi na uređenju dijelova oko prometnice kao i njeno označavanje.

U našim Dobranjama često se može naletit na predmete koji svjedoče o našoj povijesti i životu koji se odvija na ovim prostorima prije više stotina godina. Tako je ovo lito na Runjavicama iza Ćubelića kuća, kopajući kumpire, Tomislav Ćubelić Tokušić našao jedan stari novčić 2 Solda (šolda) koji potječe iz doba Venecije.

Na novčiću s jedne strane piše SAN * MARC * VEN (Sveti Marko Venecija) te rimski broj II, a u sredini je lav sv. Marka koji drži otvorenu knjigu. S druge strane piše: DALMA ET ALBAN jer je novac kovan za Dalmaciju i Albaniju. Novčić je od bakra te je najvjerojatnije napravljen između 1691. i 1709. godine, te bi mogao biti vrlo rijedak.

Ovako otprilike izgleda kad se novčić očisti (primjer sa interneta):

Obavijest o prikupljanju glomaznog otpada

Evo obavijest Čistoće Imotske krajine d.o.o. o prikupljanju glomaznog otpada.

Poštovani korisnici:

Čistoća Imotske krajine d.o.o. kao davatelj usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada organizira odvoz i glomaznog otpada.

Putem naše i općinske web stranice, kao i facebook stranice čistoće Imotske krajine d.o.o. , sve stanovnike s područja pružanja usluge obavještavamo o terminskom planu odvoza, kao i o lokacijama na koje mogu odložiti glomazni otpad.

U vremenu od:
01.09.2019. – 15.09.2019. stanovnici općine Cista Provo moći će odložiti glomazni otpad na lokacije:

1) ARŽANO – izmedu groblja i stare škole kod kućnog broja “Cesta Josipa Jovića 48”

2) BIORINE – između zgrade firme Ponistra i suhozida prema Istoku kod kućnog broja “Škarina ulica 47”

3) CISTA PROVO – s južne strane državne ceste nasuprot kućnog broja “Ulica Franje Tuđmana 88”, kuća Tome Šituma

4) CISTA VELIKA – zapadno dvorište ‘Zgrada Doma’ “Trg Mate Vučka Čigre 5”

5) DOBRANJE – Novo igralište uz cestu prije ulaza u Ćubeliće (pod Lazinom)

6) SVIB – Novo igralište poviše kućnog broja “Domovinskog rata 41”

U glomazni se otpad ubrajaju: kade, kupaonski elementi, ormari, ogledala, kreveti,
madraci, kauči, dječja kolica, sjedalice, komode, stolovi, stolice, fotelje, sudoperi, vrtni namještaj, ljuljačke, suncobrani, rolete, vrata, prozori, radijatori, daske za glačanje, frižideri, štednjaci .

U glomazni otpad se ne ubraja građevinski otpad, i isti neće biti odvezen.

Zamoljavamo sve korisnike da se pridržavaju plana odvoza i da navedene Iokacije iza datuma odlaganja ne koriste za daljnje odlaganje.

Nama kao davatelju usluge bitno je da svaki korisnik bude zadovoljan, i da se otpad odloži na propisani način, kako glomazni tako i miješani komunalni otpad, i da naša lijepa Imotska krajina bude čista i uredna, kako bismo je takvu sačuvali za naraštaje koji dolaze.

U vjeri uspješne suradnje, srdačno vas pozdravljamo!

Dobrodošli don Augustine!

U nedilju je naš novi župnik don Augustin Radović predvodio svoju prvu svetu misu u našoj crkvi. U ime vjernika naše župe pozdravila ga je Matea Burazin:

Poštovani oče Augustine, pozdravljamo Vas u ime naše župe Dobranje i želimo Vam srdačnu dobrodošlicu u naše mjesto.

Župa Dobranje, iako mala, bogata je tradicijom i kulturnom baštinom. Od 5 materijalnim kulturnih dobara pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 4 su vezana za naše crkve i kapele. Uz to, ponosni smo i na značajan broj duhovnih zvanja u našoj župi, počevši od 8 svećenika glagoljaša iz 18. stoljeća, preko 9 svećenika i 11 redovnica poteklih iz Dobranja u zadnjih šezdesetak godina.

Vaš dolazak doživljavamo kao jedan novi početak, novu energiju i novu nadu za život i razvoj naše župne zajednice. Vjerujemo da je i za Vas ovo jedan veliki izazov. Svjesni smo da upravljanje sa 2 župe neće biti lako. I mi kao župna zajednica imamo svoje želje i očekivanja za što ravnopravnijim odnosom i suradnjom. Za sve to, trebati će nam dobra organizacija, spremnost da svatko od nas uloži dio sebe za dobrobit svih nas, da djelujemo kao prava Kristova zajednica utemeljena na ljubavi, poštivanju, žrtvi, iskrenosti, nesebičnom zalaganju i molitvi. Nastojmo uvijek zajedno tražiti rješenja za naše probleme i izazove, budimo potpora jedni drugima, budimo spremni ispričati se ali i oprostiti.

Oče Augustine, trudit ćemo se da Vam budemo potpora u svakom pogledu. Želimo Vam biti i suradnici i učenici i prijatelji. A Vi nam budite pravi duhovni pastir, netko na koga se možemo osloniti, kome se možemo povjeriti, netko tko će nas okupiti, saslušati i savjetovati, te nam pomoći da se uvijek vraćamo na jedini pravi Kristov put.

Još jednom, iskreno se radujemo Vašem dolasku. Bog Vas blagoslovio!

Don Augustin se na kraju mise zahvalio na toplim riječima dobrodošlice. Kazao je da malo poznaje naš kraj al dobro poznaje neke naše svećenike te vjeruje da ćemo se brzo upoznati i dobro surađivati. Zatražio je malo strpljenja od svih nas dok se ne upozna sa postojećim stanjem, dok ne pohvata konce i najavio svoje češće dolaske u Dobranje da se što bolje organiziramo i zajedno djelujemo na dobro naše župe.

Kao jedna od novosti za prvi put, uz obavijesti koje se pročitaju na svetoj misi, one će biti i izložene na oglasnoj ploči isprid crkve tako da se svatko može podsjetit.

Za ovi put, uz raspored bogoslužja, tu je i poziv za sve zaniteresirane za hodočašće Maloj Gospi u Vepric da se jave časnoj sestri Vlasti.

Don Danijelov oproštaj

Prošlu nedilju don Dane se oprostio od naše župe nakon 8 godine službe te odlazi u mirovinu. Misu je predvodio don Alojz Ćubelić. Na kraju mise, u ime Dobranjčana don Danijelu se obratio Mate Ančić zahvalivši mu na svemu dobrom što je učinio za našu župu:

“ISKRENE ČESTITKE DON DANIJELU POVODOM 50 GODINA SVEĆENIŠTVA.

HVALA VAM ZA SVE DOBRO KOJE STE UČINILI U NAŠOJ ŽUPI.

NASTAVITE I DALJE “BOGA LJUBITI I HRVATSKOM NARODU SLUŽITI”

TVOJI DOBRANJČANI

Naši ministranti su don Danijelu uručili 2 poklona za uspomenu na našu župu: križ “Uskrsno jutro”, ručni rad našeg umjetnika Mate Ančića, te sliku blaženog Alojzija Stepinca.

Don Danijel se na kraju u prigodnom govoru zahvalio vjernicima naše župe rekavši da će nas uvik nosit u srcu.

“… Dobro se sjećam da sam rekao sam da ću propovjedati Krista i njegovu nauku a ne sebe i svoju nauku. Ne znam jesam li ovo svoje obećanje izvršio, stoga prepuštam Bogu i vama da to prosudite. Molim od Boga oproštenje za sve svoje propuste a onda molim i vas. Isto tako ako je mene tko od vas na bilo koji način uvrijedio, ja mu od svega srca rado opraštam. Ja nikad neću i ne mogu zaboravit ovaj narod i sve moje drage vjernike. Ja neću i ne mogu izbrisat iz svog srca osjećaje koje sam gajio i gajim prema vama i vašim najmilijima. Neke svima bude moja srčana topla hvala za sve… Neka moj blagoslov ostaje na vama i vašim najmilijima i najdražima. Zbogom moji dragi župljani i na svemu vam jedno veliko HVALA. Blagoslov Boga Svemogućega…”

Humanitarni turnir u Šujici

U organizaciji Zaklade „Dr. Franjo Nevistić“ iz Zagreba održan je humanitarni glazbeno – nogometni spektakl u Šujici. Sav prihod od utakmica i koncerta Marka Perkovića Thompsona ide za obnovu Hrvatskog doma Stjepan Radić u Šujici.

Na turniru su sudjelovale ekipe Humanih zvijezda Hrvatske, Reprezentacija svećenika, Hercegbosanska županija i Veterani NK Šujice.

Pobjednik ovogodišnjeg turnira je zasluženo ekipa Humanih zvijezda Hrvatske predvođena izbornikom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem, koja je u finalu pobjedila veterane NK Šujice.

Treće mjesto osvojila je ekipa Reprezentacije svećenika pobjedivši ekipu Hercegbosanske županije.

I ove godine kao potpora reprezentaciji svećenika bili su naši veterani Dobranja kako na nogometnom terenu tako i na tribinama te tako podržali ovu humanitarnu akciju. U odličnoj atmosferi bilo je tu i zajedničkih slika sa Thompsonom i Dalićem s kojim su se prisjetili veličanstvenih trenutaka sa svjetskog prvenstva i još jednom mu čestitali i zahvalili što nas je učinio ponosnima.

Dobranje proslavilo Dan Domovinske Zahvalnosti

Nakon jedne velike fešte, tribalo je sve to ponoviti odma sutradan, za Dan Domovinske Zahvalnosti.

Po običaju don Alojz je predvodio jutarnju misu za Domovinu.

Uzevši u obzir da je sva infrastruktura već bila spremna kod župske crkve, te da su iskustva sa Alojzove proslave bila odlična, odlučili smo se ove godine upravo tu pokušati organizirati proslavu Dana Pobjede. I pogodili!

Ljudi su bili oduševljeni prostorom i okruženjem. Važna komponenta svih naših proslava su revijalne nogometne utakmice koje su se ovaj put održavale na crkovnim njivama koje je naš Nedo Lerotić ekspresno pokosio kad smo se odlučili na proslavu pokraj crkve. Prostor oko crkve se pokazao idealan jer je puno veći od školskog igrališta, i nudi mogućnost za svakoga bilo da se igra ili gleda nogomet, da se prošeta oko crkve i groblja, da se sidne za stol i u miru pojide i popije, ili pak da se zapleše na glazbu Frane Jukića i prijatelja.

Što se tiče sportskog dila programa, u polufinalnim utakmicama veterani Dobranja su pobjedile Galantare, a kombinirana ekipa Uskoplja i Linza je pobjedila Usoru. U finalu je ekipa Uskoplja i Linza pobjedila Dobranje nakon boljeg izvođenja penala i osvojili pehar kojeg im je uručio načelnik Općine Božo Ćubić.

Atmosfera na proslavi je bila odlična, sva hrana se pojila, piće popilo, da je bilo i još ne bi bilo loše, sviralo se i pivalo do duboko u noć. Malo je sve skupa bilo sporije u nekim trenucima pa se malo više čekalo u redu, al to su stvari koje tribamo popravit za sljedeću godinu. Pogledajte djelić atmosfere u videu:

Okupljene je prigodno i izvanredno pozdravio đakon Miljenko (poput pravog domaćina – fala mu!).

Najmlađe Dobranjčane je Kulturna udruga Dobranje obradovala darivajući ih hrvatskim majicama. Fala Tonćiju Ćubi na pomoći s majicama.

Valja se zahvaliti mnogima koji su na bilo koji način pomogli ovoj proslavi.

Prije svega, veliko FALA hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da se ovog dana radujemo i budemo ponosni i zahvalni. Fala svim našim gostima iz Usore, Uskoplja, Linza, Busovače, Zagreba što su uveličali našu proslavu. Fala našoj Općini i SD Županiji na financijskoj pomoći. Fala NK Commerce d.o.o. Aržano i našem Ivanu Ćubeliću Šurjaku na donacijama. Fala svim Dobranjčanima i članovima naše Udruge koji su pomogli u organizaciji proslave, posebno onima koji su podnili najveći teret u zadnjih nekoliko dana.

Naposljetku, fala dragom Bogu na lipom vrimenu i da je sve prošlo lipo, ugodno i svečano. Do sljedeće godine…

Don Alojz proslavio 20 god. svećeništva

Za nama su 2 prekrasne proslave u Dobranjama. Krenimo od prve.

U nedilju 4. kolovoza don Alojz Ćubelić je proslavio 20 godina svećeništva. Pripreme za svečanost već su bile počele nekoliko dana prije na prostoru oko župske crkve. Dan uoči kuvao se fažol sa suvim mesom u velikom 200-litarskom kazanu jer trebat će prehranit nekoliko stotina ljudi, a ribe i kruva nema 🙂

Svetu misu je u nedilju u prepunoj crkvi slavio don Alojz u koncelebraciji s nekoliko kolega i dobranjskih svećenika. U odličnoj propovidi don Tomislav Ćubelić se osvrnuo na svećenički poziv. Istaknuo je kako Bog ne poziva uvik ni najpametnije ni najinteligentnije, niti najbolje ljude. Povukao je paralelu sa odabirom apostola Petra, da bude stijena na kojoj će sagraditi crkvu iako GA je zatajio, bio kukavica… On poziva ljude koji su mu spremni vjerovati, koji su dovoljno hrabri da prihvate taj poziv i da se kroz naredno vrime duhovno izgrađuju i razvijaju svoj odnom s Bogom.

Na kraju mise don Alojz se zahvalio svima na potpori, posebno svojim roditeljima. U ime Kulturne udruge Dobranje, Mijo Ćubelić je poklonio sliku kao malu uspomenu, a mnogi drugi su osobno darivali i čestitali slavljenika. Iza mise uslidila je zajednička (milenijska) slika isprid župske crkve.

Nakon misnog slavlja, na prostoru pokraj crkve nastavilo se zajedničko druženje uz glazbu, hranu i piće. Uživo je pivao bend iz crkve svetog Dominika iz Splita. Uz fažol sa suvim mesom, bilo je to i ladnih plata sa suhomesnatim proizvodima i sirom, tekle su bačve pive, vino se točilo, grlo se močilo. Super atomsfera!!!

Don Alojz je, također, promovirao svoju knjigu “Dani kušnje u Dubrovniku” o svome iskustvu za vrime Domovinskog rata 1991. godine.

Uz mnogobrojne Dobranjčane, na ovom slavlju je bilo puno prijatelja i gostiju iz drugih krajeva Domovine i BiH. Poseban pozdrav i zahvala ide župljanima Alojzove župe bl. Augustina Kažotića iz Zagreba koji su pomogli u organizaciji, zatim prijateljima iz Zagreba koji su nas nedavno ugostili na turniru veterana u Zagrebu, prijateljima iz Uskoplja, Linza, Usore, Busovače, te posebna zahvala đakonu Miljenku Bošnjaku i njegovoj obitelji koji su nam puno pomogli u organizaciji, pa ih praktički držimo više za domaćine nego goste.

Zanimljivo je da su i turisti koji su boravili u kući za odmor kod Josipa Ćubelića također bili na proslavi i bili su oduševljeni, virujemo da u svit nose lipe uspomene iz našeg mista.

Zahvala svim Dobranjčanima i članovima naše Udruge koji su pomagali u organizaciji, posebno našem Ivanu Ćubeliću Šurjaku i Stipi Ćubeliću Lauškiću na vjernoj logističkoj potpori.

Na kraju, veliko HVALA don Alojzu na svim dobročinstvima za naše ljude i naše misto tokom zadnjih godina uz Božji blagoslov.