Posjet Kćeri Milosrđa

U nedilju su nam na misi bile u posjeti časne sestre iz reda Družbe Kćeri Milosrđa kojeg je osnovala Blažena Marija Propetog Isusa Petković 1920. godine u Blatu na Korčuli. Umisto propovidi, sestra Jasminka je upoznala župljane sa životom Marije Propetog Isusa Petković, kako je neumorno pomagala ljudima, osnovala novi red, kako je proglašena Blaženom, kao i o današnjem djelovanju Kćeri Milosrđa kroz dječji vrtić te Zakladu „Blažena Marija Petković“ za pomoć i školovanje siromašne i bolesne djece i mladih, obiteljima s brojnom djecom, starijim osobama, te osobama slabijeg imovinskog stanja.

Po završetku mise Dobranjčani su kupujući knjige i različite vjerske predmete dali svoje priloge za rad Zaklade te se zahvalili sestrama na posjeti, lipim ričima ohrabrenja i dilima milosrđa.

Mačkare 2017.

U subotu 25. veljače Udruge s područja općina Cista Provo i Lovreća organiziraju zajedničku proslavu Mačkara. Povorke će se početi okupljati u Dobranjama i Biorinama u 13 sati, a nakon toga će se uputiti prema Cisti Velikoj do 13.15 te dalje prema Cisti Provo u 13.30, Lovreću u 13.45, te konačno do Studenaca u 14.00 sati na centralnu svečanost na Franjevačkom trgu, di će nas zabavljati tamburaši Miris Juga, uz bogatu lutriju, nagrade za najbolje maske, a zabava „Pod maskama“ biti će u 22 sata u noćnom klubu BOSS u Lovreću.

Pozivamo sve Dobranjčane da se zamačkaraju i zajedno s dicom sudjeluju u proslavi.

Okupljanje u Dobranjama će biti do 13.00 na Trgu Franje Tuđmana na raskrsnici odakle nastavljamo prema Cisti Velikoj itd.

Mačkare 2017.

10 godina web stranice Dobranja

Vrime brzo leti. Evo prošlo je 10 godina od kad smo pokrenili web stranicu Dobranja. Prošlo je mnogo događanja, raznih projekata, radova, zanimljivosti, promjena, puno se Dobranjčana, u međuvremenu preselilo na oni svit, malo je novih rođeno u Dobranjama… Ova stranica također služi i kao svojevrsna arhiva koju malo-pomalo prepisujem sa starih stranica pa ćemo uskoro moć pretražit sve događaje u zadnjih 10 godina.

Nastojat ćemo i dalje pratiti sve novosti vezano za naše lipo misto, te činiti sve šta možemo da ga sačuvamo i oživimo.

A zadnjih dana je ladnoća popustila, zajužilo je, pa su se upalile motorne pile da se nadomiri veliki potrošak drva za grijanje u prvom misecu. A koliko je bilo ladno svjedoči slika Ćubelića lokve koja je još gotovo cila zamrznuta iako je iza nas već nekoliko značajno toplijih dana.

Protekla studen je također zaustavila radove na novom dilu groblja kao i završetak radova na izolaciji sanitarnog čvora kod crkve.

Prošli petak je bio blagdan sv. Blaža, pa smo na nediljnoj misi imali grličanje – blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!”

Osmrtnica – Iva Ćubelić ž. Nediljka

Dana 27. siječnja 2017. u Chicagu je preminula

Iva Ćubelić ž. Nediljka (rođ. Pervan)

1943. - 2017.

Sprovod će biti u utorak 31. siječnja u Chicagu, a misa zadušnica u sridu 1. veljače 2017. u 9.00 sati u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Pustošenje Lukovca

Donosim vam nekoliko slika pustošenja i uništavanja Lukovca uzrokovanog pripremanjem terena za gradnju vjetroelektrane unatoč velikom protivljenju stanovnika naše općine. Dilovi Lukovca su totalno sravnjeni sa zemljom, strojevi bruje od 5 ujutro, radi se po cili dan, miniranja se izvode čak i nediljom… Čemu žurba!?

Pojavile su se priče o pronalasku vode na određenim dilovima gradilišta, čudne se stvari događaju, pa se dilovi platoa koji su bili očišćeni za temelje vjetrenjača zasipaju novom zemljom. A po pričama ljudi iz okolnih sela postoji mogućnost da na tom području i ima vode. Naravno da nas ne čudi da takve stvari nisu dovoljno istražene u studiji utjecaja na okoliš koja je ionako više-manje pisana bez pravih istraživanja.

Stručno neutemeljene studije su česte jer su posljedica direktnog ugovaranja između investitora zahvata i izvođača studije utjecaja koji zbog tržišne konkurencije podilaze investitoru tako da studije velikom većinom odobravaju zahvat umjesto da ga objektivno i kritički razmotre.

Obnova oltara iz stare crkve u 2016.

Nakon šta je u radovima 2015.g. oltar očišćen od voska i površinske nečistoće, te je uklonjen dio preslika, prema odobrenim sredstvima od strane Ministarstva kulture za program zaštite kulturnog dobra u 2016.g., (40.000,00 kn), pristupljeno je konzervatorsko – restauratorskim radovima koji ukjučuju završetak uklanjanja preslika sa predoltarnika, stupova i dijelova središnjeg dijela retabla.

Uklanjanje preslika izvršeno je kemijskim putem, Amonij hidroksidom uz ispiranje vodom i neutralizaciju Shellsolom T. Zaostaci preslika dočišćeni su mehanički skalpelom.

Restauracija traje dosta sporo zbog mnogo slojeva koje triba ukloniti, te će se nastaviti i ove godine.

Osmrtnica – Tonka Milardović-Ivanković

Dana 13. siječnja 2017. napustila nas je

Tonka Milardović-Ivanković (Šetkuša)

1929. - 2017.

Sprovod će biti u nedilju 15. siječnja u 14.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Novi snig

Nakon šta su se temperature stablizirale ovih dana, evo nam opet novog sniga. Dok vam ovo pišem pad gusti snig na Dobranjama, uz idealnu temperaturu oko 0 stupnjeva i bez ćuva vitra. Ono što se kaže, baš lapti. Do sad ga je napadalo nekoliko centimetara, u noći se očekuje još.

Prekrasno jutro Dobranja pod snigom. Idealne temperature, sunčano, malo prohladno, a sniga oko desetak centimetara. I sve ceste su prohodne. Dušu dalo za zimske radosti. Evo galerije slika prikupljenih od naših Dobranjčana:

Zaladilo! Temperature do -15

Kao i u ciloj Dalmaciji tako je ovih dana u Dobranjama izvanprosječno ladno uz velike temperaturne minuse. Sniga je ostalo vrlo malo, uglavnom zbog jake bure nastali su smetovi na pojedinim mistima. Temperature su se spustile i do -15 stupnjeva jutri i navečer, a dnevne se kreću oko -6 stupnjeva. No osjet ladnoće zbog bure bio je i oko -20.

Prvi ovogodišnji snig

Nismo dugo tribali čekat na prvi snig u Novoj godini. Danas ujutro gusti snig nošen jakom burom zabilio je Dobranje. Pa eto, ako niste otputovali na Snježnu kraljicu u Zagreb, zaletite se do Dobranja i uzivajte u zimskim radostima. A za vikend nas već očekuju nove oborine i ekstremni minusi. Evo par slika od danas