Završeni radovi na oltaru

Nakon nekoliko godina rada na restauraciji drvenog polikromiranog oltara iz 18. stoljeća, koji se nalazio u našoj staroj crkvi, prošle godine su završeni svi radovi te je oltar kompletno restauriran. S obzirom na njegovu iznimnu kulturnu vrijednost, te da je u njegovu restauraciju Ministarstvo kulture uložilo dosta novca, iskrene zahvale Ministarstvu kulture RH, Konzervatorskom odjelu Imotski, Ivani Letilović i njezinim kolegama na velikom trudu za očuvanje našeg kulturnog dobra.

Malo detaljnije o samom oltaru kao i o radovima koji su na njemu odrađeni:

Drveni polikromirani oltar sv. Ivana Krstitelja dio je inventara crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama. Oltar je spojen s bočnim zidovima, a odvojen je od istočnog zida 40 cm. Oltarna arhitektura sastoji se od predoltarnika plitko profiliranog ruba s unutrašnjim poljem obrubljenim profilacijom u kojem je marmorizirani oslik. Na kamenoj predeli, ukrašenoj klesanim i bojanim cvjetnim rozetama, smještena je drvena predela ukrašena kružnim ornamentima unutar kojih su cvijetne rozete. Nad kvadratičnim postamentima uzdižu se po dva stupa jonskih kapitela plitkih baza koji nose gređe istaknute profilacije sa trokutnim zabatom, također naglašene profilacije. U timpanu su glave dvaju anđela raskriljenih krila između kojih je smješten medaljon s laticama. Nad stupovima proteže se gređe nad kojim je prekinuta atika. U timpanu su glave dvaju anđela raskriljenih krila između kojih je smješten medaljon s laticama Središnji dio oltara čini kvadratna niša koja završava lukom. Glave anđela raskriljenih krila aplicirane su poviše rezbarene ukrasne letvice luka, a u tjemenu luka niše je smještena voluta na kojoj je glava anđela raskriljenih krila. Oltar je oslikan marmorizacijom. Dio oltara čine i dvije bočne slike na dasci. S desne strane je slika s prikazom sv.Jurja na konju, a s lijeve sv.Mihovil.

Oltar je demontiran 2013.g. te transportiran u dijelovima u radionicu. Na drvenom nosiocu vidljivi su tragovi oštećenja nastali djelovanjem crvotočine i vlage, kao i nedostatak drvenog nosioca. Slikani sloj velikim dijelom je oštećen, vidljiva su osipanja i odizanja bojenih slojeva kao i dijelom nedostatak slikanog ili bojenog sloja. oltar je cijelom površinom prekriven slojem površinske nečistoće i voska. U kampanji radova 2015.g. oltar je očišćen od voska i površinske nečistoće, te je uklonjen dio preslika, 2016. godina nastavljeno je uklanjanje preslika. U 2017.g. izvršena je 3. faza uklanjanja preslika. U 2018.g. izvedene su rekonstrukcije nedosajućih dijelova drvenog nositelja. U 2019.g. izvršena je rekonstrukcija preparacije na glavnini oltara. U 2020. izveden je retuš na oltaru, podljepljivanje i 1.faza čišćenja na predoltarniku. 2021. izvedena je rekonstrukcija drvenog nositelja, podljepljivanje i čišćenje slika te cjelokupan zahvat na svetohraništu. Konačno, 2022. izvršena je konsolidacija i rekonstrukcija drvenog nosioca (za rekonstrukcija drvenih profilacija ukrasnog okvira korišteno je drvo lipe. Nove profilacije izrađene su strojno i dodatno obrađene), te rekonstrukcija preparacije (preparacija je pažljivo obrađena brusnim papirom različite granulacije i skalpelom pazeći da se tijekom obrade poštuje originalni izgled površine).

Oltar će zasad biti pohranjen na sigurnom i suvom mistu pod paskom Konzervatorskog odjela sve dok se stara crkva ne dovede u dovoljno dobro stanje da ga možemo tamo vratiti.

Nažalost, ove godine zahtjev za nastavak obnove stare crkve je odbijen od Ministarstva, tako do po prvi put nakon dugo godina dobranjska kulturna baština nije dobila nikakva sredstva za obnovu (stara crkva i sklop Vuletić). Nadamo se da ćemo biti bolje sriće sljedeće godine.

Maratonci

Prije 2 tjedna u Splitu je održan 23. splitski maraton. Natjecatelja je bilo u rekordnom broju, njih 2800 iz čak 45 zemalja. Među njima je bilo i Dobranjčana. Zabilježimo tako da su braća Milardović, Mirko (Miro) i Davor uspili završiti svoje utrke, Miro polumaraton, a Davor maraton po vrlo lošim vremenskim uvjetima uz kišu i neugodan vitar. Čestitke njima, kao i svima koji su sudjelovali!

Izgleda da je sami taj sportski duh bitna stvar u cijeloj ovoj priči, jer iako naravno sve u organizaciji veseli što svake godine sve veći broj profesionalnih trkača dolazi u Split, cilj ovog natjecanja je i da se trčanje približi svima. Poruka je dakle da ova fizička aktivnost nema ni spol ni dob ni profesiju.

Osmrtnica – Matija Milardović ud. Ivana

Dana 2. ožujka 2023. napustila nas je

Matija Milardović ud. Ivana

Matija Milardović ud. Ivana

1942. - 2023.

Sprovod će biti u subotu 4. ožujka 2023. u 14.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Blokirani

Požalilo mi se nekoliko ljudi o problemima sa pristupom web stranici Dobranja iz različitih krajeva svita.

Prije svega, moram reć da ja osobno nisam nikome blokirao pristup stranici. Nedaj Bože da bi ja nekome tako nešto svjesno napravio.

Postoje situacije kad softver koji služi za zaštitu stranice blokira određene IP adrese ako se sa njih dešava učestalo slanje spama-a (neželjene pošte, nekakvih reklama i sl.). To se može desiti ako netko drugi koristi vašu IP adresu da preko nje šalje takve neželjene sadržaje, bez da vi to znate (Ovo je često povezano sa slučajem kada je računalo koje koristi tu IP adresu zaraženo nekim virusom).

Tako da svima koji imaju problema s pristupom stranici Dobranja predlažem da prvo provjere svoja računala, ali, također da mi se jave osobno na email daliborvuletic@dobranje.hr pa ćemo zajedno pokušati riješiti problem.

Remeta

Prije nekoliko tjedana na sastanku don Augustina i crkvenog vijeća dogovoreno je da se službeno imenuje remeta, čovik koji će biti zadužen za brigu o crkvi. Sve dosad župljani su se pojedninačno izmjenjivali u uređivanju, čišćenju i održavanju naše crkve. Za novog remetu predložen je Nedjeljko Ćubelić – Lukačin koji je prihvatio tu dužnost. Naravno, time ne prestaje naša briga za crkvu, budimo uvik spremni pomoći i dati svoj doprinos našoj župskoj zajednici.

Odsad se svakako možete obratiti Nedi za bilo kakve stvari vezane za našu crkvu, bilo za održavanje, čišćenje, kićenje crkve, organizaciju sprovoda… Njegov kontakt broj mobitela je: 099 404 0263.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest, pristigla iz Apostolske Nuncijature u Republici Hrvatskoj, da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa a da je preuzvišeni mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

Imenovanjem dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, biskupska stolica Splitsko-makarske nadbiskupije je ostala prazna (sede vacante), a mons. Želimir Puljić kao apostolski upravitelj „sede vacante“ ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskog biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koji ima biti imenovan.

Svjedoci smo razornih potresa koji su se nedavno dogodili u Turskoj i Siriji. Naša nadbiskupija će cilu korizmu sakupljati priloge za pomoć pogođenim područjima. Sudjelujmo svi koliko je u našim mogućnostima.
Msgr. Želimir Puljić: Slijedeći poticaj pape Franje, i mi kao Splitsko-makarska nadbiskupija želimo dati svoj korizmeni dar braći i sestrama u Turskoj i Siriji koji pate od posljedica potresa. U tu ćemo svrhu u korizmenom vremenu organizirati prikupljanje novčanih priloga u našim župama. Potaknite stoga vjernike da u razdoblju od Čiste srijede (Pepelnice) do Uskrsa daruju svoje novčane priloge za ovu svrhu.

https://smn.hr/21-nadbiskup/5852-korizmena-akcija-splitsko-makarske-nadbiskupije-za-pomoc-stradalima-od-potresa-u-turskoj-i-siriji

Osmrtnica – Mara Vuletić ud. Mije

Dana 1. veljače 2023. napustila nas je

Mara Vuletić ud. Mije (rođ. Vilić)

Mara Vuletić ud. Mije (rođ. Vilić)

1936. - 2023.

Sprovod će biti u subotu 4. veljače u 12.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Meće snig

Nakon misec dana gotovo nikakve zime, napokon nam evo ladnoće i sniga. Zvalo je i mećalo ovih dana prominu vrimena i zalađenje te veliki snig. Dok vam ovo pišem pada gusti snig uz jaku buru te se stvaraju veliki smetovi uz kuće i po cesti. Izgleda da zimske službe imaju sve pod kontrolom, ceste se čiste iako jaka bura iznova nanosi snig na cestu. Bit će još slika iz našeg mista u toku dana i sutra, ko god ima nešto zanimljivo nek pošalje.