Osmrtnica – Ante Ćubelić

Dana 23. ožujka 2021. u Sydney-u (Australija) preminuo je

Ante Ćubelić

Ante Ćubelić

1938. - 2021.

Sprovod je bio u ponediljak 12. travnja 2021. u 16.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Crkva izvana

U prvoj polovici Velikog tjedna radovi na bojanju crkve izvana privedeni su kraju. Još je nekoliko stvari ostalo za dovršit, nadamo se da će i to biti uskoro. Sve skupa, odlično izgleda. Hvala Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja je donacijom od 200 000 kn značajno pridonila našem velikom projektu rekonstrukcije župne crkve.

Vijavica

Nakon uskrsnih blagdana zavatila nas prava pravcata vijavica! U utorak je došlo do velikog pada temperature, jak vitar, kiša, grmljavina, te u popodnevnim satima velika količina sniga nošenog burom sručila se na Dobranje. Sve se zabililo i zamrzlo, palo je oko 15-tak cm sniga. Vjerojatno zadnji pravi ugriz zime, al ko će ga znat. Nije puno potrajalo, već danas vedro i zubato sunce ubrzano topi snig. Dovoljno za malo dičjih radosti.

Uskrsni blagdani

Iza nas je Veliki tjedan koji je u Dobranjama proslavljen dostojanstveno i svečano, počevši od Mise večere Gospodnje u četvrtak, preko obreda Velikog petka i ovog puta klanjanja križu, pa preko Uskrsnog bdijenja na Veliku subotu kad smo jedva čekali zapivat “Isus usta slavni a mrak nesta tamni…” uz blagoslov hrane na kraju bdijenja, zatim radost jutarnjih misa na blagdan Uskrsa… Sve te dane don Augustin nas je hrabrio i tjerao na razmišljanje svojim propovidima.

Upravo Kristovim uskrsnućem hladnoća groba obasjana je sjajem Uskrsloga te grob postaje mjestom mira gdje čekamo zoru svoga uskrsnuća. To jer snaga Uskrsa!
Zato se i danas valja zaustaviti pred Kristovim grobom. Zamislimo se nad njegovom prazninom: postati svjestan da svaka bol, patnja, bolest, ma kako teška bila, svaka samoća, zaboravljenost…sve to pripada onoj smrti koju je Krist pobijedio svojim uskrsnućem. I to će jednom proći: svako razapinjanje, svaki Veliki petak. A onda dolazi Uskrs. Možda već sutra on sja nad tvojim Velikim petkom. Zato se raduj, zato se nadaj i živi. Ali ne bilo kako. Živi s Bogom i ničega se ne boj. Nikada ga nemoj ispuštati iz svoga zagrljaja, niti tjerati iz svoga života i leđa mu okretati. Nažalost mi ljudi upravo to činimo.

Na Uskrsni pondiljak misu zadušnicu za ubijene hrvatske vojnike i civile u II. svjetskom ratu služio je fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske uz koncelebraciju još nekoliko svećenika, te je na kraju kod spomenika u groblju udiljeno odrišenje za sve pokojne.

Osmrtnica – Mara Burazin

Dana 3. travnja 2021. napustila nas je

Mara Burazin

Mara Burazin

1935. - 2021.

Sprovod će biti u utorak 6. travnja u 16.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Blagdan Cvitnice, raspored za Veliki tjedan

Veliki Četvrtak, 1. travnja 2021. – Misa Večere Gospodnje u 18.00 sati.

Veliki Petak, 2. travnja 2021. – Služba Muke Gospodnje u 18.00 sati.

Velika Subota, 3. travnja 2021. – Vazmeno bdijenje u 20.00 sati.

Uskrs, 4. travnja 2021. – Nedilja Uskrsnuća Gospodnjega, mise su u 09.30 i 11.00 sati.

Upute Nadbiskupije za uskrsno vrime i sakramente

Nadbiskupija je objavila upute za obrede Velikoga tjedna, uskrsno vrijeme i slavlja sakramenata u 2021. godini.

1. Redovite mjere zaštite.

I dalje su na snazi propisane mjere zaštite od širenja virusa. To su:
1) obveza nošenja maske za svećenika i vjernike nazočne u crkvi;
2) obveza dezinfekcije ruku i prostora;
3) obveza držanja razmaka (7 m2 po osobi);
4) dijeljenje pričesti isključivo na ruku;
5) izbjegavanje zbornog pjevanja;
6) gdje je moguće i prikladno, slavlja se mogu održavati i na otvorenom.

Svećenike pak koji predvode misna slavlja molimo da propovijedi pripreme te prilagode da budu sadržajne i kratke. Isto tako: uvodi u svetu misu, župne obavijesti i uskrsne čestitke neka se maksimalno skrate.


2. Cvjetnica.

U slavlju Spomena nedjelje Muke Gospodnje dopušta se Drugi ili Treći oblik ulaza pre-dviđen Rimskim misalom. Neka se svakako izbjegavaju ophodi i procesije. Neka se evanđeoski izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Gdje je običaj klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, neka se kao i inače pazi na razmak.

3. Veliki četvrtak.

Misa posvete ulja će se slaviti na Veliki četvrtak (1. travnja 2021.) u 10 sati u novoj crkvi Svete Obitelji na Gospinom Otoku u Solinu. Nakon Mise posvete, župnici neće preuzimati sveta ulja, nego će dekani preuzeti unaprijed pripremljene posude za svoj dekanat te će naknadno dogovoriti sa župnicima podjelu svetih ulja. Također, nećemo imati zajednički ručak.

Misa Večere Gospodnje slavi se na način da se ispuštaju popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i Prijenosa Svetootajstva. Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište. Izbjegavaju se procesije.

4. Veliki petak.

Služba Muke Gospodnje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Neka se izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Kod Klanjanja svetom križu čin čašćenja poljupcem pridržan je samo predsjedatelju. Izbjegavaju se procesije.

Neka se, kao i prošle godine, sljedeća molitva umetne kao broj 11 u Sveopćim molitvama:

Molimo milosrdnog Oca,
za bolesne, preminule
i one koje je obuzeo osjećaj beznađa
u vremenu pandemije koronavirusom
kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje
i sve službe koje se brinu o građanima
da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri
i budu milosrdni kao Otac.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
poslao si svoga Sina
da bude Emanuel – s nama Bog – liječnik duše i tijela.
Učini nas znakom svoje milosrdne ljubavi,
pomozi svim bolesnima, ojačaj one koji gube nadu,
a preminuloj braći i sestrama udijeli puninu vječnoga života.
Po Kristu Gospodinu našem.

5. Velika subota i Uskrs.

Vazmeno bdijenje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Ako nema novokrštenika, svećenik odmah blagoslivlja vodu (ispuštaju se litanije, sve kao u br. 45. u obredniku Velikog tjedna) te se potom obnavljaju krsna obećanja.

Na Uskrs se slave svete mise poštujući sve propisane mjere.

Gdje postoji običaj uskrsnog blagoslova jela, neka se obdržavaju redovite mjere zaštite.

Slavlja sakramenata krizme i prve pričesti

Osobitu pozornost trebamo posvetiti slavljima sakramenta potvrde i prve svete pričesti jer se u tim prigodama okuplja veliki broj vjernika i gostiju koji dolaze iz različitih sredina. Već smo u dopisu br. 110/2021 od 9. veljače 2021. god. dali dopuštenje župnicima i upraviteljima župa da ove godine podjele sakrament svete potvrde kandidatima koje su prijavili Nadbiskupskom ordinarijatu.

U međuvremenu smo upozoreni od odgovornih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo da se broj zaraženih ponovno povećava i to među populacijom mlađe životne dobi. Stoga molimo župnike i upravitelje župa da kandidate za sakramente prve pričesti i krizme rasporede u više grupa i više termina. Istog dana može biti više svetih misa sa slavljem sakramenata pazeći pritom da se ostavi dovoljno vremena između misa kako bi se crkve prozračile i dezinficirale. Gdje god je moguće i gdje je prostor prikladan neka se slavlja održavaju na otvorenom također poštujući redovite mjere zaštite. Članovi istog kućanstva neka se drže skupa.

Iz istog razloga (što manje osoba na istom mjestu u isto vrijeme), i susreti s krizmanicima, roditeljima i kumovima neka se održavaju u manjim grupama. Stoga neka župnici sami održe te susrete, a ne da dolaze dekani, kako je bilo rečeno u dopisu od 9. veljače 2021. god.

https://smn.hr/index.php/4882-upute-za-obrede-velikoga-tjedna-uskrsno-vrijeme-i-slavlja-sakramenata-u-2021-godini