Osmrtnica – Mara Vrlić ud. Ivana

Dana 25. srpnja 2024. napustila nas je

Mara Vrlić ud. Ivana - rođ. Ćubelić

Mara Vrlić ud. Ivana - rođ. Ćubelić

1934. - 2024.

Sprovod će biti u subotu 27. srpnja 2024. u 18.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Dica u finalu, otvoren spomen-park

U polufinalu Kupa djece u Cisti Velikoj ekipa Dobranja je u vrlo teškoj i čvrstoj utakmici pobjedila ekipu Mlade nade 1-0 i plasirala se u finale koje će igrati protiv ekipe Baterije na blagdan sv. Jakova u četvrtak 25.7. u 18.45 sati.

U subotu 20.7. u Cisti Velikoj je otvoren spomen-park Mati Vučku Čigri. Veličanstven događaj, pun emocija dok su se govornici prisjećali Mate i ostalih žrtava koji su položili svoje živote na oltar domovine u Domovinskom ratu.

Ja umirem, živila Hrvatska!

Nova proslava obljetnice svećeničke službe

Nakon šta smo nedavno proslavili velike jubileje naših svećenika, čeka nas još jedna proslava i to, ovog puta 25 godina svećeništva našeg Alojza Ćubelića OP koja će se održati 4. kolovoza 2024., dan uoči proslave Dana Domovinske Zahvalnosti. Euharistijsko slavlje će biti u 12.00 sati a nakon toga druženje i zakuska pokraj crkve.

Otvaranje spomen-parka Mate Vučak-Čigra

Kulturno-umjetnička športska udruga Cista Velika te udruge Imotski Sokolovi i Veterani 4. Gardijske brigade pozivaju na svečano otvorenje spomen-parka Mate Vučak-Čigra u subotu 20. srpnja u 18 sati kraj škole u Cisti Velikoj.

S koljena na koljeno, ponosno i vjerno prenosimo predaju o Čigri, dobrovoljcu Domovinskog rata, velikom Hrvatu i još većem čovjeku.
Matine posljednje riječi duboko su urezane u srca te su misao vodilja svakog Cišćanina.
Ostavio je neizbrisiv trag, a njegovo ime zauvijek će označavati ponos, neustrašivost i hrabrost.
Na ovaj način želimo odati počast Mati i svim njegovim suborcima.

Gospa Karmelska, memorijal – rezultati

Danas je blagdan Gospe Karmelske, a mi smo ga svečano obilježili prošlu nedilju.

Od naših ekipa na memorijalu u Cisti Velikoj u natjecanju su ostala samo Dica.

Prošli petak na Kupu sela, Dobranje je izgubilo od Šestanovca 3-1. Za Dobranje su nastupili: Krešo Ćubelić, Petar Ćubelić, Stipe Ćubelić, Stipe Ćubelić, Mario Milardović, Stipe Vuletić, Ivan Vuletić, Mirko Vuletić, Dalibor Vuletić. Izbornik Mijo Ćubelić.

U subotu na Kupu djece Dobranje je pobjedilo ekipu Drinak 2-1 i plasiralo se u polufinale kupa koje će se igrati u četvrtak 18. srpnja u 20.50 sati protiv pobjednika susreta Mlade nade – Cista Provo.

Na kraju, u subotu su također igrali naši predstavnici na Kupu veterana te izgubili 2-1 od ekipe Grlić. Nastupili su Krešo Ćubelić, Ivan Vuletić, Mirko Vuletić, Željko Dlaka, Mario Budimir, Đemal Nasup, Ante Barać, Hrvoje Aljinović i Mate Olujić.

Fala svima koji su nastupili!

Još malo sićanja

Još jedno lipo sićanje na 50 godina svećeništva i to vrime kad je don Marko Ćubelić imao svoju mladu misu 1974. godine. Dobio je jednu od najlipših čestitki od tada dvoje male dice Ante i Lilje Ćubelić koja glasi ovako:

Mnogi se još sićaju kako se kod nas do devedesetih godina prošlog stoljeća vrlo žito na našim guvnima uz pomoć konja. Bio je to zanimljiv događaj u kojem bi se žito rasprostrlo po guvnu a konji bi išli ukrug oko stožine i gazili žito te tako odvajali zrno od ostatka. Uz to bi se slama pritresala vilama sve dok se u potpunosti nebi uklonila zajedno sa plivom. Ove godine su Zoričići odlučili na malo moderniji način odradit vršidbu šenice pa su u pomoć pozvali Lokića i traktor. Pogledajte kako je to sve izgledalo.

Proslavljeni jubileji

Svečano je bilo u Dobranjama prošlu nedilju.

Don Nediljko Ante Ančić i don Marko Ćubelić proslavili su veliki jubilej, svojih 50 godina svećeničke službe. A njima se pridružio i don Bože Ćubelić sa svojih 40 godina službe.

Sama svečanost krenula je procesijom od kapelice Gospe Lurdske do župske crkve, uz poznate kršćanske pisme Do Nebesa, Rajska Djevo, Krist na žalu… koje je svirao Hrvatski pučki orkestar Gradska glazba Imotski.

Zatim je uslidila svečana sveta misa na kojoj je don Tomislav Ćubelić u svojoj propovidi naglasio tih ukupno 140 godina svećeničke službe za koje viruje da su u njoj učinili puno više dobra nego što su zaostajali za Kristovim pozivom. Uz čestitku slavljenicima, pričao je don Tomislav o čvrstoj vjeri naših predaka u Dobranjama. “Čovjek ovog podneblja znao je svoj identitet i u koga vjeruje i kojem narodu pripada… Slavljenici su rođeni u vrijeme koje je drukčije od današnjeg. Bilo je to vrijeme kad su ljudi počinjali dan sa Bogom, njegovom pomoću, završavali obiteljskom molitvom i zahvalom na kraju dana. Ljudi, to bi meni i vama trebala bit lekcija! Da se može, ali treba imati hrabrost. Čovjek ove župne zajednice skidao je kapu na glas zvona podneva i Zdravomarije i zaustavljao svoje volove na polju da se pomoli… Zato je bitno gdje smo danas. Ruku na srce, podrhtavamo, i u obitelji i u crkvi i u narodu, i u odgoju i u vjeri.” Cijelu propovid pogledajte ovdje:

Na kraju mise slavljenici su se obratili okupljenim vjernicima.

Don Nediljko Ante Ančić se zahvalio svojoj obitelji i svima bliskim i dragim osobama koji su mu bili pomoć i potpora na njegovom svećeničkom putu. Posebno je naglasio 4 svećenika koji su bili župnici u Dobranjama kroz zadnjih 80-tak godina koji su svaki na svoj način dali poseban duhovni pečat našoj župi Dobranje (don Petar Kovač, don Lovre Žuljević, don Danijel Guć i don Augustin Radović).

Don Marko Ćubelić se također zahvalio svojoj obitelji i svima koji su molili za njega i bili mu potpora, izrazio je ponos što je prihvatio Kristov poziv i mogao služiti njemu i braći ljudima.

Don Bože se, prije svega, zahvalio don Anti i Marku što su prihvatili da i on bude dio proslave ovog velikog jubileja. Istaknuo je da treba biti ustrajan, kako je 40 godina bilo kakve službe, a pogotovo svećeničke velika stvar i nije lako izdržati sve izazove i poteškoće, ali sve to je moguće uz vjeru u Boga i Isusa Krista.

Na kraju je slavljenicima svoju čestitku uputio i naš župnik don Augustin.

Sva trojica slavljenika su se uz zahvale svojim obiteljima posebno zahvalili svima koji su došli na svečano misno slavlje i tako uveličali ovaj događaj kao i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ove svečanosti.

Nakon mise uslidilo je druženje slavljenika, Dobranjčana i gostiju kod župne crkve, uz zakusku i osvježenje, a atmosferu je glazbom održavala Gradska glazba Imotski.

Jedna posebna čestitka stigla je slavljenicima od našeg Dobranjčanina don Ivana Milardovića, župnika u Delnicama:

“Draga braćo svećenici: Don Nediljko Ante Ančiću, Don Marko Ćubeliću, zlatomisnici i Don Bože Ćubeliću, slavljeniče 40 godina misništva.

Bio sam mali dječak, dite, kada ste po rukama nadbiskupa Frane Franića zaređeni za svećenike. Slušao sam o vama kad su naši babe i didovi, ćaće i matere o vama govorili, ali i za vas molili, osobito uvečer kad bi did Pere poveo molitvu koja je uključivala i sve svećenike i časne sestre iz našega sela.

Zahvalni Gospodinu koji vas je pozvao u svoju službu, zahvalni smo i našim roditeljima i mnogim samozatajnim dušama vjernima Bogu i čovjeku, na žrtvama i molitvama.

Jedan sam od vas, koji vas po, Božjoj volji nastojim slijediti. Čvrsti su naši korijeni, duboki i plemeniti.

Žao mi je da ne mogu biti prisutan na velikom sutrašnjem slavlju. Pastoralne obaveze i nemogućnost pronalaska zamjene me u tome sprječavaju.

Kao rođeni Dobranjčanin i onaj koji skromno hodi za vama, od srca vam čestitam i zazivam Božji blagoslov na vas svečare, sve vaše i okupljeni Božji puk.”

Čestitke i hvala našim slavljenicima i neka ih dragi Bog blagoslovi!

Dobranje na memorijalu Mate Vučak “Čigra”

Došlo je vrime za nastupe dobranjskih ekipa na Malonogometnom memorijalu Mate Vučak “Čigra” u Cisti Velikoj.

Raspored:

Petak 12.7.2024. u 21.30 sati: Dobranje – Šestanovac (kup sela)

Subota 13.7.2024. u 20.00 sati: Dobranje – Drinak (kup djece)

Subota 13.7.2024. u 21.30 sati: Dobranje – Suhozid (kup veterana)

Podsjetnik – proslava jubileja u nedilju

Još jedan podsjetnik da će u nedilju 7. srpnja 2024. u 11.00 sati u našoj župnoj crkvi don Nediljko Ante Ančić i don Marko Ćubelić proslaviti 50. godina misništva, a don Bože Ćubelić 40 godina. Poziv svima koji mogu doći da uveličaju ove velike obljetnice naših svećenika.

Nova vrata

Kao završni dio obnove naše župske crkve prominjena su glavna ulazna vrata, kao i vrata za kor. Pogledajte kako izgledaju:

Na turniru u Cisti Provo, po prvi put nakon dugo vrimena, ekipa Dobranja predvođenja Krešom i Petrom Ćubelićem uz naše splitske prijatelje, zaustavljena je u četvrtfinalu od ekipe Hahari Matković Projekt na penale nakon 2:2 u regularnom dijelu. Fala svima momcima koji su nastupili za Dobranje.

A ubrzo kreće i malonogometni turnir u Cisti Velikoj di će Dobranje igrati u 3 kategorije: Kup veterana, Kup djece i Seoski kup.