Dobranje na Dan Sjećanja

Sinoć se četrdesetak Dobranjčana okupilo na Trgu dr. Franje Tuđmana u Dobranjama, kod kapelice Gospe Lurdske na molitvi i paljenju svića za žrtve Vukovara, Škabrnje i  za sve one koji su dali život za domovinu. Molitvu je predvodio Ante Vujević Duća.

I u našem selu Vukovar svitli

Molitva za Vukovar i Škabrnju

Kulturna udruga Dobranje poziva sve Dobranjčane da dođu u ponediljak 18.11.2019. u 18.00 sati na Trg dr. Franje Tuđmana na raskrsnici, kod kapelice Gospe Lurdske, na zajedničku molitvu i paljenje svića za žrtve Vukovara, Škabrnje ali i sve žrtve Domovinskog rata koje su dale život za slobodu i mir.

Dobranje na starim mapama

U neprestanoj potjeri bespućima interneta za informacijama o dobranjskoj prošlosti, posebice pretražujući stare mape Hrvatske i Dalmacije, zanimljivo je bilo vidit koliko je uopće Dobranje bilo prikazivano na starim mapama, što djelomično ukazuje na njegovu važnost u određenim povijesnim razdobljima.

Zasad nisam uspio naći niti jednu mapu koja je prikazivala Dobranje prije 18. stoljeća, bar pod ovim imenom sada. Na tim starijim mapama se u starijim vrimenima od susjednih mista moglo viditi Tronum (Cista Velika) i Ludrum (Lovreć) od starih rimskih naselja, pa mista poput Cacuina (Čačvina), Noviselle (Nova Sela) od kasnijih.

Mape sa najranijim prikazima Dobranja koje se u to vrime prikazivalo kao Dobragne ili Dobragn, možemo naći od početka mletačke vladavine Dalmacijom kad je od Turaka oslobođena Imotska Krajina (od 1717. god.). Iz tog vrimena, na nekim mapama se ponekad može vidit i Aptovac (područje nedaleko od Ančića kuća).

Jedna od najstarijih mapa sa prikazom Dobranja koju sam do sada našao je Karta vojno-sanitarnog kordona na mletačko-osmanskoj granici koju je napravio Melchiori 1731. godine. Možete je viditi u Muzej Sinjske Alke. Iz 18. stoljeća još je nekoliko karti Dalmacije na kojima se prikazuje Dobranje (autori: Santini, Riviera, Cantelli…).

Već početkom 19. stoljeća, Dobranje se redovito nalazi na svim zemljovidima Hrvatske i Dalmacije, posebno od vrimena francuske uprave zbog važnosti Napoleonove ceste koja je od Budimira prolazila preko Manidrage kroz Dobranje prema Bosni (autori: Kipferling, Handtke, Flemming, Vandermaelen…).

Povisna potraga se nastavlja, u međuvrimenu pogledajte galeriju starih mapa.

Kapetan Krešo

Dobranjski čovik di god da je iša zna se je odlično prilagodit novostima i promjenama u načinu života te brzo naučit i savladat razne nove poslove i običaje karakteristične za područje na kojem se nalazi.

Hrvatska Televizija u svojoj emisiji “More” 20. listopada 2019. iz Vranjica donosi priču o Krešimiru Ćubeliću, sinu Jure i Ivane (Pajdini). Krešo ima 14 godina i zaljubljenik je u more i sve vezano za more, odavno je član sportsko-ribolovnog društva, odlično se snalazi sa brodovima, obnavlja ih, ribari…

Često bi naš čovik reka “Fali more, drž se kraja (i našeg kamena)”, al u ovom slučaju i Dobranje ima svog “morskog” predstavnika. Bravo za Krešu! Pogledajte priču iz HRT-ove emisije “More”.

Proslavljen blagdan “Svisvetih”

Blagdan Svih Svetih proslavljen je u Dobranjama po prekrasnom, gotovo litnjem vrimenu uz mnoštvo Dobranjčana koji su došli iz svih krajeva Lipe Naše, kao i iz inozemstva, pomoliti se, zapaliti sviće i okititi grobove svojih najmilijih. Već od ranog jutra pristizali su Dobranjčani u svoje misto, a tako će se nastaviti i cili vikend.

Misno slavlje predvodio je don Augustin uz koncelebraciju don Bože Ćubelića. A iza mise, u procesiji se išlo do Trga Hrvatskih Mučenika kod spomenika u našem groblju di se pomolilo i udililo zajedničko odrišenje za sve pokojne.

Prekrasne slike okićenog groblja i mnoštva Dobranjčana kao i svake godine za vrime “Svisvetih” u Dobranjama.

Raspored za Svi Svete

Raspored bogoslužja za vrime oko blagdana Svih Svetih:

Petak, 1. studenog – blagdan Svih Svetih – misa je u 14.00 sati.

Subota, 2. studenog – Dušni Dan – misa je u 09.00 sati.

Nedilja, 3. studenog – misa je u 09.00 sati.

Naša župa je uspila sakupiti dovoljan iznos sredstava za obnovu crkvenih zvona. Prema zadnjem izvještaju, skupljeno je nešto više od 84 000 kuna što je više nego dovoljno za pokrivanje troškova obnove koji iznose 71 200 kuna. Fala svima koji su dali svoj doprinos, od naših obitelji Lerotić, Vujević i Vrlić iz daleke Australije, preko naših svećenika, Općine Cista Provo, iseljenih Dobranjčana iz raznih dijelova Europe i svijeta, pa Dobranjčana razasutih po našoj domovini, do onih koji žive u Dobranjama. Nadamo se skorom početku radova da što prije začujemo prekrasni zvon velikog zvona koji se svima nama urezao u podsvijest, još je vrlo neobično slušati zvonjavu u Podne i za ZdravoMariju bez njega.

Pirevi

Nekoliko čestitki mladima i starijima koji su u zadnjih misec i po proslavili svoje pireve.

13. rujna u Solinu su se vjenčali Igor Miletić i Helena Vuletić kći Petra i Bosiljke. Slavlje se nastavilo u restoranu Ino u Kaštelima. Čestitke mladencima!

5. listopada u crkvi sv. Trojice na Poljudu su se vjenčali Ivan Domazet i Ivana Vuletić kći Dušana i Marije. Kasnije se proslavilo u restoranu Šumica. Čestitke mladencima!

19. listopada Stjepan i Katica Milardović (Nikoličini) proslavili su svoj zlatni pir obnovom bračnih zavjeta u crkvi Hrvatskih mučenika u Seget Vranjici, zajedno sa Antom i Anom Milardović, a kasnije se slavilo sa obitelji i prijateljima u restoranu Blizanci u Trilju. Čestitke!

Obnova sklopa Vuletić

Završen je još jedan dio radova na sklopu Vuletić, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske. Saniran je zapadni zid na ulazu u bedem s obe strane, fugiran, izgleda odlično.

Stipe Vujević (sin Ante i Anđelke) i Ana Blajić vjenčali su se 21. rujna 2019. u crkvi sv. Spasa na Mejašima. Čestitke mladencima!!!

Listopad, misec Krunice. Pa i kod nas nediljna misa počinje u 8.30 sa Ružarijem.

Neki su me pitali za žiro račun naše župe da bi direktno uplatili za obnovu zvona. Evo broj računa (IBAN): HR0324070001100566461

Naglo je zaladilo u Dobranjama početkom listopada, kiša, bura i odma temperature padoše ispod 10 stupnjeva. Odma jesen preuzela, već se triba ložit vatra navečer. A gljive taman lipo krenile, pa ko zna razlikovat dobre od otrovnih…

Osmrtnica – Ante Vuletić (Golubov)

Dana 26. rujna 2019. u Njemačkoj je preminuo

Ante Vuletić (Bili) - Golubov

Ante Vuletić (Bili) - Golubov

1952. - 2019.

Sprovod će biti u četvrtak 3. listopada u 15.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Kraj lita

Lito je došlo kraju, posebno se to već sad ositi u Dobranjama navečer kad je značajno ladnije. Sad će počet jesenske radosti u obliku mastenja grožđa i pravljenja vina i rakije.

Inače, gotovi su završni radovi na cesti od Dobranja prema Tijarici, uređeni su prilazi i cestovni pojas, zaziđani pojedini zidovi te ocrtan kolnik.

Počinju ovogodišnji konzervatorski radovi na sklopu Vuletić, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske. Skele su postavljene na zapadni zid bedema, kod Avlije, nastavit će se sa sanacijom zidova započetom prošle godine. Podsjetnik da je za ovu godinu osigurano 50 000 kuna od Ministarstva kulture.

Ove nedilje su nas u župnoj crkvi dočekale župne obavijesti na letku koji će se ubuduće tiskati i diliti vjernicima svake nedilje kao što će biti i na oglasnoj ploči. Uz obavijesti tu je i nediljno evanđelje, propovid, i još neka razmišljanja i citati.

Zanimljiva slika isprid jedne staje u Terci. Nema domaćina, nema gostiju, samo priroda kuca na vrata i lagano preuzima stvar u svoje ruke…