Uskrsni ponediljak 2017.

U ponediljak 17. travnja u Dobranjama je održana misa zadušnica za hrvatske vojnike koje su partizani 1944. ubili i bacili u Markovića jamu na Podima. Misu je predvodio don Boris Vidović uz sudjelovanje desetak svećenika i mnoštva vjernika, članova obitelji pokojnika iz Hrvatske i BiH.

Na početku mise prisutne je pozdravio don Dane govoreći o nevinim žrtvama koji su ubijeni samo zato što su bili katolici i Hrvati, što su volili svoju domovinu. Kasnije je don Boris u propovidi još jednom naglasio Kristovu poruku “Ne bojte se!” uz komentar da je sjećanje na nevine žrtve ujedno i obnavljanje naše vjere i svjedočenje istine. Detaljnije pogledajte u video isječku.

Na misi su pročitana i imena svih ovih nevinih žrtava. Nakon mise se u procesiji otišlo do grobnice i spomenika žrtvama di se udililo odrišenje, te se još jednom pomolilo za duše pokojnika.

Sritan Uskrs!!!

Veliki Uskrsni tjedan u Dobranjama je prošao. Na Veliki Četvrtak misu večere Gospodnje predvodio je don Alojzije Ćubelić a sve ostale obrede Velikog Petka, bdijenja na Veliku Subotu i na Uskrs predvodio je don Boris Vidović.

Na Veliki Petak, obredi su počeli Gospinim plačem, nastavili se Mukom Gospodina našega Isusa Krista koju su pivali i čitali uz don Borisa članovi našeg zbora. Na kraju smo imali obred ljubljenja križa.

Poslušajte nekoliko audio isječaka sa obreda Velikog Petka.

Na Veliku subotu, uskrsno bdijenje je počelo u 20.00 sati blagoslovom vatre, nakon čega se sa upaljenim svićama krenulo u crkvu na slušanje 5 čitanja iz Starog Zavjeta. Iza toga je uslidio jedan od najlipših trenutaka same mise, kad se uz “Slava Bogu na visini” pale svitla u crkvi, vjernici se umivaju u krštenoj vodi te svi pivaju u uskrsnom zanosu. Na kraju mise održao se blagoslov hrane.

Na blagdan Uskrsa, nastavilo se u istom svečanom ugođaju. Međusobna čestitanja Dobranjčana prije i poslije mise, sveta misa u punoj crkvi uz prekrasno pivanje zbora i vjernika, odlične propovidi don Borisa u sva 3 dana di se kao glavna poruka iskristalizirala Isusova poruka učenicima nakon uskrsnuća: “Ne bojte se! Bog vas voli, hrabro svjedočite vjeru u uskrslog Krista.”

Veliko fala don Borisu na prekrasnim zajedničkim danima bogoslužja, našem zboru, sviračima, pivačima i svima koji su sudjelovali u misnim slavljima.

Osmrtnica – Ante Vrlić pok. Stipe

Dana 11. travnja 2017. napustio nas je

Ante Vrlić pok. Stipe

Ante Vrlić pok. Stipe

1947. - 2017.

Sprovod će biti u četvrtak 13. travnja u 14.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Blagdan Cvitnice, raspored za Veliki Tjedan

U nedilju smo proslavili blagdan Cvitnice u Dobranjama. Blagoslov maslinovih grančica se održao u staroj crkvi nakon čega se u procesiji išlo do nove crkve di je održana sveta misa. Blagoslov i misu predvodio je rektor Bogoslovije u Splitu don Boris Vidović.

Pročitana je i obavijest o rasporedu bogoslužja u Velikom Tjednu:

Veliki Četvrtak, 13. travnja – misa je u 18.00 sati.

Veliki Petak, 14. travnja – obredi Velikog petka u 17.00 sati.

Velika Subota, 15. travnja – Uskrsno bdijenje počinje u 20.00 sati blagoslovom vatre, zatim sveta misa, a nakon mise blagoslov hrane.

Uskrs, 16. travnja – misa je u 11.00 sati.

Evo još nekoliko prolitnih slika slikanih na blagdan sv. Josipa kad se kao nekad u šetnji na Prljačama sastaše Ančići, Vujevići i Vuletići:

Nacrt Strategije razvoja Općine

Tvrtka Invest Consulting izradila je nacrt Strategije razvoja Općine Cista Provo za razdoblje 2017. – 2021. U njemu su opširno obuhvaćeni mogući smjerovi razvoja, izneseni su mnogi prijedlozi i potencijalni projekti.

Pogledajte Nacrt strategije kao i obrazac za eventualne primjedbe:

Pozivaju se predstavnici zainteresirane javnosti da najkasnije do 05. travnja 2017. godine dostave svoje prijedloge, komentare i primjedbe na predloženi nacrt „Strategije razvoja Općine Cista Provo za razdoblje 2017.-2021. godine“, putem pošte ili osobno na adresu Općina Cista Provo, Trg dr.Ante Starčevića 1, 21256 Cista Provo ili slanjem e-maila na adresu opcina.cista.provo@st.t-com.hr.

Činjenica je da su rokovi za reagiranje i primjedbe zainteresiranih prekratki.

Evo još nekoliko informacija:

Zadnja 2 tjedna nastavljeni su radovi na novom dilu groblja.

Prošlu nedilju izbio je požar blizu Vrlića, pokraj Abelove torine – neopreznost, neodgovornost ili možda nečija zlonamjernost. Srićom vatrogasci su brzom intervencijom spriječili širenje vatre.

Ovaj četvrtak 6. travnja kod nas će biti uskrsna ispovid i to u 2 termina: jutarnji u 9.30 sati i popodnevni u 15.30 sati.

U nedilju je Cvitnica, blagoslov maslinovih grana će biti u 10.30 sati a nakon toga sveta misa.

Financiranje kulturne baštine, prolitnje novosti

Stiglo nam je proliće, odma je nekako drugačije, življe, a i ima događanja.

Već po običaju u ovo vrime Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje liste odobrenih financiranja za projekte u kulturi. Tako su i 2 dobranjska projekta ove godine ponovo dobila sredstva:

U programu zaštite pokretnih kulturnih dobara, za nastavak restauracije glavnog oltara iz naše stare crkve osigirano je 70 000 kuna.
U programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara, za Sklop Vuletić koji uključuje kapelicu sv. Ive i okolne građevine i bedem, osigurano je 50 000 kuna.

Naši lovci su se probudili iz zimskog sna i nastavili izgradnju lovačke kuće u Gaju.

Vrime oko blagdana sv. Josipa uglavnom se koristi za sadnju kumpira, kapule i ostalih kultura tako da se ovih dana konstantno čuje brujanje traktora i freza, zacrniše se mnogi vrtli i njive.

Prekrasni su proljetni dani u Dobranjama, idealni za šetnje, posebno bi lip dernek prije dosta godina bio na sv. Josipa, pa bi se šetalo uz ulicu, niz ulicu i zamiralo cure i momke.

Prije nekoliko dana krenula je nacionalna peticija „Imam pravo živjeti“ za zaštitu nerođenih i pomoć majkama koje žele roditi svoje dijete. Potpisivanja se provode po glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske, kao i po svim župama u Hrvatskoj. Ove nedilje se potpisivalo i u našoj crkvi. A može se potpisati i putem interneta: https://www.prolife.hr/peticija/

Korizma – pepeljanje

S obzirom da je počela korizma, kod nas nediljne mise počinju u 8.30 križnim putem. Ovu nedilju je bilo i pepeljanje, a uz to je časna Vlasta pripremila svitke sa citatima Josip Stadlera, da svi uzmu po jedan i iskoriste ga za razmišljanje u ovom vrimenu priprave za Uskrs.

Održana radionica Strategije razvoja Općine

Prošli četvrtak 3. ožujka u prostorijama Općine Cista Provo održana je radionica o Izradi Strategije razvoja općine Cista Provo za razdoblje 2017.-2021. Ta Strategija razvoja ujedno će predstavljati temeljni dokument za prijavu projekata općine Cista Provo na sve fondove Europske unije, što znači da bilo kakav projekt koji se želi natjecati za sredstva iz europskih fondova u ovom razdoblju, morat će bit obuhvaćen ovom Strategijom.

U suradnji s Općinom, na izradi strategije radi tvrtka Invest Consulting, čiji je predstavnik Mario Mandarić upoznao prisutne sa različitim mjerama iz europskih fondova i na koja područja se odnose, te koje se grane razvoja planiraju na našem području.

Pozivamo sve koji žele dati svoje prijedloge o tome što bi sve tribalo bit uvršteno u ovu Strategiju da ispune neke od ponuđenih anketnih obrazaca te obrasce pošalju na email adresu Općine opcina.cista.provo@st.t-com.hr ili donesu osobno u prostorije Općine u roku od 10-15 dana. Sljedeća radionica bi tribala bit održana do kraja miseca di će bit predstavljena radna verzija dokumenta Strategije.

Prošle Mačkare

U prošlu subotu održala se proslava Mačkara u školskoj dvorani u Lovreću. Originalno je bilo zamišljeno da završna proslava bude na Studencima al je zbog lošeg vrimena prebačena u dvoranu. Okupilo se nešto manje ljudi nego što se očekivalo, a razlog tome je, uz loše vrime, i 2 sprovoda u Cisti Velikoj i Svibu.

Unatoč svemu, bila je dobra zabava, i dica su guštala. Uživo glazba, izbori za najlipše maske, lutrija, presuda krnji Stipi Mesiću za sve loše u prošloj godini. A i Dobranje je imalo svoje predstavnike.

Zahvala svima koji su uložili dosta truda u organizaciju.