Osmrtnica – Mate Ćubelić (Jaman)

Dana 9. rujna 2023. napustio nas je

Mate Ćubelić (Jaman)

Mate Ćubelić (Jaman)

1937. - 2023.

Sprovod će biti u utorak 12. rujna 2023. u 17.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Memorie sulla Dalmazia

Od naših starih čuli smo priče o uzgajanju duvana u stara vrimena. A te priče potvrđuje i talijanski činovnik Valentino Lago kojeg je austrijska vlast uputila u Dalmaciju u razdoblju od 1844. do 1846. godine. On u svojem djelu Uspomene iz Dalmacije (Memorie sulla Dalmazia) koju je izdao u razdoblju 1869. – 1871. u 3. dila, piše o mnogim povijesnim prilikama u Dalmaciji, opisujući običaje, baštinu, ljude i događaje. Između ostalog na jednom mistu se osvrće na uzgoj i kvalitetu duvana na području Dalmacije, te tu posebno spominje 3 poznate sorte duvana Imotske krajine koja su od lokalnog stanovništva bila na glasu kao vrhunske. Jedna od njih je iz Dobranja.

Teško mi je bilo prevesti ovaj dio teksta iz njegove knjige, koristio sam neke online prevoditelje tako da sami prijevod ne može biti u potpunosti točan i nije baš lako razumit šta je u nekim dilovima tio reć. Iako mi se čini da je zapravo mislio da je priča o kvaliteti dalmatinskog duvana bila pretjerana. No, to sad nije ni toliko bitno, štono bi se reklo, di ima dima ima i vatre, tako da sigurno je za nas zanimljivo da je dobranjski duvan bio na dobru glasu sredinom 19. stoljeća.

Evo dila prijevoda iz knjige Memorie sulla Dalmazia:

“Ovaj tekst sadrži mnogo hvalospjeva u očima domaćih ljudi, treći element koji nismo prvo spomenuli, a to je uzgoj duhana. Čuo sam mnogo o dragocjenim okusima dalmatinskog duhana, do te mjere da sam počeo vjerovati ne samo u to, već sam se prevario do te mjere da sam smatrao izvrsnim čak i one kvalitete koje nisu prelazile prosječnu razinu, i one koje su bile očigledno loše. Predrasude mogu duboko utjecati na ljudske prosudbe ako se ne trudi koristiti vlastiti kritički osjećaj. Duhan iz Poljica općenito, ružičasti duhan iz Biorina i Dobranja, te Ruxizza (Ružići?), sva tri iz Imotskog okruga, i da ne spominjem manje poznate sorte, još uvijek zvuče neiskusnim ušima izuzetno povoljno, bez premca u usporedbi s drugima u Europi, uključujući i Trebinje iz obližnje Turske. Može se čak natjecati s malo ili malo manjim snagama s najcjenjenijim proizvodima Sretnih otoka, koji su prvi prihvatili radosti i uzdahe talijanskog Kolumba.

Iz predrasuda sam prešao na eksperimente. Ružičasti duhan iz Biorina i Dobranja ne može se bolje usporediti od onog što kritičari smatraju fikcijom feniksa, od očajnika do pronalaska skrivenog blaga, a stanovnici Omiša vjeruju da oni izvan Omiša mogu ozbiljno shvatiti priču o biljkama grožđa koja ima privilegiju biti unutarnje impregnirana sokom mirisne ruže, što je dovelo do još jedne priče o ružičastom vinu Almissa. U vezi s ovim posljednjim detaljem, valja napomenuti da u Omišu stanovnici općenito uživaju u uzgoju mirisnih ruža, a listovi ove biljke su vidljivo sušeni za sve, a sok ili sirup koji se iz njih dobiva koristi se (barem mi je tako osoba iz tog kraja rekla) za oblaganje svježih sireva.

Duhan iz Poljica je previše snažan i suh za želuce koji nisu navikli na planinske napore i ekstremne temperaturne promjene. Kao što i pojedinci imaju svoje posebne ukuse, tako i kompleksi imaju svoje preferencije, a isto vrijedi i za duhan. Jedan preferira monoton zvuk gusle i diple u odnosu na uvijek promjenjive harmonije klavira, drugi preferira pečenu janjetinu nad dvadeset različitih umaka i juha koje se nalaze na stolovima civiliziranih naroda, i tako dalje. Može se dogoditi da u nedostatku boljeg, dajemo priznanje manje savršenim kvalitetama. No, živimo u doba kada se platneni košulje stavljaju ispod oklopa Ahila, i tko može reći da je svijet išao dobro više od dvadeset i pet stoljeća unatrag, možemo reći da današnji svijet galopira prema postizanju svoje moguće savršenosti.

Preostaje govoriti o duhanu, vrsti nazvanoj Ruxizza prema selu u kojem se uzgaja. Ova vrsta duhana zaista postoji i zaista ima nevjerojatno privlačan miris, iako ga ima u toliko malim količinama da se može usporediti s pravim Tokajom iz vinograda u Mađarskoj, iako tlo na kojem raste prelazi granicu Dalmacije. Međutim, treba ga kušati čim se obradi, dok zadržava svoje sokove svježe biljke, i morate biti spremni suočiti se s digestivnim izazovima koje pruža s tolikom snagom plućne reakcije da malo civiliziranih želuca želi izazvati svoju neposrednu dobrobit radi trenutnog užitka nekoliko dimova ovog narkotika.”

Humanitarni spektakl u Šujici

U organizaciji Zaklade dr. Franjo Nevistić iz Zagreba u ponedjeljak 14. kolovoza 2023. u Šujici organiziran humanitarni sportsko-glazbeni događaj.

Program je započeo nogometnim turnirom na stadionu Nogometnog kluba Šujica na kojem je nastupile humane zvijezde predvođene izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem, reprezentacija svećenika RH te veterani NK Šujica.

Nakon turnira koncert je održao Petar Graše pred više tisuća posjetitelja.

Iz Zaklade su istaknuli da će prikupljena sredstva biti namijenjena za obnovu Hrvatskog doma Stjepan Radić u Šujici, kao i pomoć nekoliko obitelji lošijeg imovinskog stanja.

Inače, odigrane su tri utakmice. Prva utakmica je prošla u dominaciji svećenika protiv veterana NK Šujica uz pobjedu od 5-1. U drugoj utakmici Humane zvijezde su pobijedili svećenike rezultatom 2-1. U posljednjoj utakmici ovog turnira Humane zvijezde su pobijedile veterane Šuice 2-0 i time osvojile prvo mjesto.

Velik dio svećeničke nogometne reprezentacije kao i članova stručnog stožera je bio sastavljen od naših veterana iz Dobranja, te smo time dali doprinos ovom hvalevridnom humanitarnom događaju.

U veseloj atmosferi bilo je tu i dosta šale, posebno od službenog spikera koji je nekim članovima reprezentacije svećenika i stožera dodao nova zvanja i titule 🙂

 • Reprezentacija svećenika

  Krešo Žinić – br. 4: župnik – Ciglena – Ždralovi

  Bjelovarska biskupija

  Darko Banfić – br. 5: župnik – Rude i Kotari

  Zagrebačka nadbiskupija

  Kruno Juraković – br. 2: župnik – Novska

  Požeška biskupija

  Alojz Ćubelić – br. 7.

  Katolički bogoslovni fakultet – Zagreb

  Ivica Mršo – br. 6

  Katolički bogoslovni fakultet – Sarajevo

  Krešo Kraljević – br. 9

  Duhovni asistent – Zagreb

  Veselko Sesar – br. 3

  Gvardijan – Rama – Šćit

  Ante Pavić – br. 14

  Župnik svetog Ante – Bugojno

  Ivan Vuletić – br. 8

  Župnik – Kaštel Štafilić

  Golman br. 1 Mario Meštrović

  Župnik Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stenjevec – Zagreb

  Golman br. 99 Miljenko Bošnjak

  Đakon –  sv. Antuna Padovanskog – Sesvetska Sela

  Dino Demaria

  Župnik – Sivša – Usora – br. 12

  Slobodan Gudelj Velaga

  Župnik – sveta Terezija – Subotica br. 13

  Ante Jeličić

  Župnik – Dubrava Vrbovečka br. 15

  STOŽER

  Josip Ćubelić – Joko

  Magister budućih propovjednika

  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

  Ivan Lerotić – Lero

  Magister kondicijskih znanosti

  Dif – Zagreb

  Ante Ćubelić – Agi

  Oružar i arhivar reprezentacije – Bruxelles

  Tomislav Ćubelić

  Generalni vikar zagrebačke nadbiskupije

  Miho Caput

  Začasni kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog

  Križan Bagarić

  Rektor bazilike Srca Isusova u Zagrebu

  Mijo Ćubelić

  Savjetnik izbornika hrvatske nogometne reprezentacije gospodina Zlatka Dalića za vjerska pitanja

2 vinčanja

Prošli petak i subotu 2 vinčanja naših Dobranjčana.

U petak 18. kolovoza 2023. su se u crkvi Velike Gospe u Šarić Strugi vinčali Marino Burazin (sin pok. Mate i Ankice) i Lucija Nikolac. Čestitke!!!

U subotu 19. kolovoza 2023. u crkvi sv. Dominika u Splitu vinčali su se Marin Dražić i Marina Vujević (kći Petra i Ive). Čestitke!!!

Osmrtnica – Marko Milardović

Dana 17. kolovoza 2023. napustio nas je

Marko Milardović - Siso

Marko Milardović - Siso

1988. - 2023.

Sprovod će biti u subotu 19. kolovoza u 17.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Velika Gospa

Veliča  duša moja Gospodina
i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.

Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo.
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.

Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.

Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.

Slava Ocu i Sinu
i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.
Amen.

Olujna Oluja

Još jedna lipa proslava Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana pobjede u Dobranjama.

Uoči proslave Oluje, pritila je vrimenska oluja i velika kiša cilu noć i dan, pa su se mnogi pitali oće li se otkazat proslava. Nema otkazivanja, nisu branitelji devedesetih posustajali i odustajali zbog vrimenskih neprilika, zahvaliti se mora!

Proslava je počela svetom misom zahvalnicom u našoj crkvi koju je predvodio don Augustin uz koncelebraciju don Petra Dukića, oca Alojza Ćubelića, te đakona Miljenka Bošnjaka i Marka Pudara. Don Augustin se u propovidi još jednom zapitao kakva je naša domovina danas, jeli onakva kakvu smo želili i zamišljali, kakava je odnos prema onima koji su sudjelovali u njenom stvaranju, koliko smo uistinu zahvalni – citirajući stihove poznate Thompsonove pisme:
Prijatelji, često mislim na vas
Nije ovo vrijeme dobro za nas…
Kažite mi, jeste li se umorili?
Jesu li nas prevarili?
Je l’ nas vrijeme pregazilo?…

Misno slavlje je i ove godine odličnim pivanjem uveličao Crkveni zbor iz Trilja. Fala im još jednom. Na kraju mise išlo se u procesiji do središnjeg križa u groblju di smo se pomolili za sve koji su dali život za domovinu.

Nakon toga uslidila je proslava pokraj župne crkve uz zajedničko druženje Dobranjčana i naših gostiju. Ove godine nismo mogli odigrati revijalnu utakmicu zbog kišom natopljenog terena pa se krenulo odma u natapanje svojih grla. Okupljene je kratko pozdravio đakon Miljenko Bošnjak, nakon čega je neumorno svirao i pivao Ante koji je ove godine zaminio odsutne Franu i Branu.

Dobra atmosfera i druženja starih suboraca, starih i mladih generacija, pivala se ganga i domoljubne pisme, unatoč tome što nas je sve skupa bilo manje nego prošlih godina. Veliko fala svima koji su došli na proslavu.

Također, veliko fala svima koji su pomogli u organizaciji ove proslave, od Dobranjčana i prijatelja koji su svojim angažmanom sve pripremili, te sudjelovali u posluživanju hrane i pića, naših donatora iz državnih jedinica (Općina Cista Provo, Županija Splitsko-dalmatinska).

Najveća zahvalnost hrvatskim braniteljima na daru slobode!

Osmrtnica – Jeronim Milardović

Dana 5. kolovoza 2023. napustio nas je

Jeronim Milardović

Jeronim Milardović

1942. - 2023.

Sprovod će biti u ponediljak 7. kolovoza 2023. u 17.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.