Evo nam sniga

Nakon dugotrajnog kišnog razdoblja, napokon nam evo i malo ladnijeg vrimena. Od jutos pada snig u Dobranjama, na trenutke onaj pravi laptaš, uz idealnu temperaturu, bez ćuva vitra. Zasad je napadalo oko 10 cm i još pada i ulazi u noć. Prekrasni prizori prirode i našeg mista. Dođite i guštajte!

Molitva za Dobranje

Dragi Dobranjčani u domovini i po svijetu, živeći iskustvo pandemije, potresa i mnogih drugih nedaća svuda oko nas spoznajemo kako je ovozemaljski život samo krhka stvarnost. Pozvani smo i u ovim izazovnim vremenima biti svjetlost svijeta i sol zemlje; stoga se odlučujemo udružiti molitvom i prošnjom pred Gospodinom, ujedinjenim srcima Njemu vapiti da okrene naša srca nazad Njemu, koji je izvor svake utjehe i svakoga dobra, jer kako nam Isus i kaže: Bez Mene ne možete učiniti NIŠTA.”

20 minuta prije svake nedjeljnje Euharistije molimo zajedno krunicu Božanskoga milosrđa u crkvi, a svaki dan pozivamo da odvojite 5 minuta od svojega dana i izmolimo u duhu zajedništva jednu deseticu svete krunice (Oče naš, 10 Zdravih Marija i Slava Ocu sa otajstvom po izboru) za obnovu žive vjere u našim srcima i obiteljima koje su prisutne u našim Dobranjama i po čitavom svijetu. Ovu inicijativu posvećujemo pod okrilje ujedinjenih srdaca Svete Nazaretske obitelji, te njihov zagovor i zaštitu zazivamo na sve one koji će pročitati ovaj poziv! ”Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.” 

Pošalji Duha Svojega, Gospodine i obnovi lice Zemlje!

MOLITVA:

Vječni Oče, po prečistim rukama Svete Obitelji, prikazujemo Ti ovu deseticu krunice kao naknadu za sve grijehe koji priječe izljev Tvog blagoslova i milosrđa na naše selo Dobranje i na sve ljude koji su potekli iz njega, moleći milost žive vjere i obraćenja za sve nas žive i vječni pokoj za sve mrtve.

(izabere se bilo koje od 20 otajstava svetoga Ružarija; npr. razmišljat ćemo kako je naš Gospodin Isus Krist bio propet na drvu križa između dva razbojnika, a gledala ga njegova žalosna Majka Marija.)

Oče naš…

10 x Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

O moj Isuse…

Sveta Obitelji i naši anđeli čuvari, molite za nas i čuvajte nas! Amen!

POTICAJNE MISLI O KRUNICI:

Kad vam bude u životu teško i kad vas snađu nevolje, uzmite Gospinu krunicu i ona će vas utješiti i dati vam snage da sve mirno snosite s potpunim predanjem u Volju Božju. – bl. Ivan Merz

Molitvom i postom se mogu i ratovi zaustaviti.

Ne postoji problem ni duhovni, ni materijalni, ni međunarodni koji se ne bi mogao riješiti molitvom svete krunice i žrtvama… – sestra Lucija iz Fatime

Nadbiskup Fulton Sheen
„Krunica je najizvrsnija molitva i najefikasniji način za postizanje vječnoga života. Ona je lijek za sva zla i korijen svih naših blagoslova. Ne postoji izvrsniji način molitve.“

Krunica je najljepša i najbogatija milostima od svih molitvi; to je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje … i ako želite da mir prevlada u vašim domovima onda molite obiteljsku krunicu.“

Sveti Franjo Saleški
„Krunica je knjiga za slijepe, gdje duša vidi i tu se odigrava najveća drama o ljubavi koju je svijet ikada upoznao; to je knjiga za jednostavne, koja im pokazuje sve tajne i znanja koja pružaju veće zadovoljstvo nego obrazovanje običnih ljudi; to je knjiga onih starijih, čije se oči zatvaraju nad sjenama ovog svijeta a otvaraju u cijelosti za onaj dolazeći. Njezina moć se ne može opisati.“

‘Krunica je najljepša i najbogatija milostima od svih molitvi; to je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje… I ako želite da mir prevlada u vašim domovima onda molite obiteljsku krunicu.’ – sv. Pio X.

‘Sveta krunica je snažno oružje. Koristi je s pouzdanjem i bit ćeš zapanjen rezultatima.’ – sv. Josemaria Escriva

«Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini!» papa Ivan Pavao II

Okišilo

Kraj 2020. god. i početak 2021. totalno u znaku vrimenskih prilika-neprilika. Od Božića traje kišni period. Svaki dan kiša, uz kratkotrajne prekide, malo razvedri, na sat-dva, pa opet kiša, krupa, grmljavina… Nadali smo se snigu, al osim poneke pahulje, veliko ništa. Sve je natopljeno vodom, njive, oranice, putevi. Ako ništa, uplilo je dobro u čatrnje. Dobranjčani vataju koju uru dobrog vrimena za prošetat i uvatit malo zraka jer nema ni velike ladnoće. No dobro, ako nam je ovo najveći problem, onda problema ni nema. Kišni pozdrav!

100 Zorkinih godina

Evo nas na kraju ove godine, mnogi će reć ne ponovilo se, s obzirom na sve šta nas je zadesilo, al ko će ga znat, možda ispadne i nešto dobro iz svega toga.

A mi završavamo ovu godinu sa jednim lipim jubilejom. 20.12.2020. Zorka Milardović rođ. Vujević (Bekavčeva) navršila je 100 godina. Čestitke od srca!!!

Iako je dobar dio svog života imala problema sa zdravljem, njezina volja za životom je bila jača. Posebno zahvaljujući njezinoj dici koja su je pazila i čuvala.

Zorkino potomstvo: 2 sina, 2 kćeri, 6 unučadi i 5 praunučadi.

Stanovnici naše Općine jučer su se u velikom broj odazvali akciji sakupljanja pomoći za područja pogođena potresom. Prikupljeno je mnogo potrepština, od hrane, vode, higijenskih potrepština, robe… tribalo je nekoliko prostorija za sve to posložit. Veliko FALA svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos.

Pomoć Domovini pogođenoj potresom

Petrinja i ostali krajevi naše Domovine pogođeni razornim potresom tribaju našu pomoć!!!

Popis potrebne pomoći možete viditi na slikama dolje.

Navedena pomoć će se prikupljati sutra, u srijedu 30.12.2020. od 8.00 do 15.00 sati u prostorijama Općine Cista Provo.

Također, možete novčano pomoći putem uplata preko Crvenog Križa (https://www.hck.hr/novosti/upute-za-donacije-i-pomoc-pogodjenima-potresom-u-petrinji-i-sisku/10649) ili uplatom donacija na račun Caritasa Sisačke biskupije.

A i naša Nadbiskupija je poslala poruku vjernicima o sakupljanju financijske pomoći za žrtve potresa:

…Kako bismo odgovorili pozivu na kontinuiranu pomoć i sve ono što je potrebno za vraćanje života u normalu, pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj Nadbiskupiji da se priključe Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije u prikupljanju novčane pomoći za stradale u potresu.

– U nedjelju, 10. siječnja 2021. god., u svim župama i crkvama naše Nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa bit će za stradale u potresu.

– Neka se u crkvama, na vidljivom mjestu, postave kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja prikupljanja pomoći, koje započinje 30. prosinca 2020. god. i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

– Sva prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

https://smn.hr/61-caritas/4785-caritas-splitsko-makarske-nadbiskupije-prikuplja-novcanu-pomoc-za-stradale-u-potresu

Sritan Božić Dobranjčani

I u ovim čudnim vrimenima punim ograničavajućih mjera, proslavljen je Božić u Dobranjama.

I ove godine na Badnjak su se tradicionalno zapalile vatre na Ribnici i Blagoslovu, a u kućama badnjaci u čast rođenja Isusova. Mise na Badnji dan i na Božić je po prvi put u Dobranjama predvodio don Augustin koji je u svojim propovidima ukazao na razlike između svjetovnog potrošačkog božića punog blještavila i reklama, te onog pravog vjerničkog Božića u kojem pripremamo naša srca dolasku Isusa, di sve svoje želje, patnje, teškoće i probleme dilimo sa onim koji jedini ima odgovor na svako pitanje, koji je naša snaga, utjeha i spasenje.

Don Augustin je čestitao Božić svim Dobranjčanima, njihovim obiteljima ma di se oni trenutno nalazili, te izrazio zadovoljstvo što je mogao s nama proslaviti veliki blagdan Rođenja Isusova. Također, još jednom se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinili da uspješno privedemo kraju veliki dio projekta obnove naše crkve istaknuvši dobro funkcioniranje naše župne zajednice unatoč tome što je u selu sve manje ljudi.

U ovom ludom vrimenu, mnogi su bili spriječeni doći u svoje misto i proslaviti Božić sa svojom obitelji, što zbog epidemioloških mjera, što zbog bolesti ili drugih situacija, nek im Isus Krist bude utjeha i snaga.

Crkva je bila lipo i dostojanstveno okićena, uz prekrasno jelku i jaslice kao i svake godine. Također, i prostor isprid crkve je bio vrlo lipo ukrašen i osvitljen. Hvala svima koji su za to zaslužni.

Raspored za Božić

Pretprošlu subotu Dobranje je posjetio naš bivši župnik don Lovre Žuljević. Rekao je “Evo me ponovo u mojim Dobranjama i u mojoj crkvi”, pozdravio je sve Dobranjčane te mu je posebno bilo drago zbog obnove crkve.

Radovi na vanjskim zidovima crkve došli su do samog kraja, preostaje nam samo bojanje da završimo i taj zadnji korak.

Prošlu subotu postavili smo božićnu jelku, jaslice i okitili prostor isprid crkve.

Raspored bogoslužja za Božić i božićne blagdane (zbog pandemije, drugačije nego inače):

24.12.2019. Badnji dan – jutarnja sv. misa je u 10.00 sati, a u 20.30 sati Sv. Misa Rođenja Gospodnjega

25.12.2019. Božić – Rođenje Gospodinovo – jutarnja sv. misa je u 09.30 sati, a župna sv. misa je u 11.00 sati.

26.12.2019. Blagdan sv. Stipana – sv. misa je u 09.30 sati.

27.12.2019. Blagdan sv. Obitelji i sv. Ivana – sv. misa je u 09.30 sati.

Uobičajeni Božićni pohod župnika i blagolov obitelji ove godine se izostavlja zbog novonastale situacije. U posebnim okolnostima blagoslov obitelji može predvoditi i vjernik laik, tj. netko od članova obitelji. Za blagoslov je važno da obitelj bude na okupu u sabranosti: za obiteljskim stolom, oko križa, upaljene svijeće i Svetoga pisma.

Preklopnice sa Blagoslovnom molitvom, kalendar i naljepnicu možete preuzeti u župnoj crkvi.

U svim Svetim Misama ovih Božićnih dana molit ćemo za Božji blagolsov u našim obiteljima.

Obnovljen križ, radovi, čišćenje…

Završavaju se radovi na unutrašnjosti, nanesena je zadnja ruka boje na zidove, skinuta skela, u međuvremenu se crkva već nekoliko puta čistila (fala svima koji pomažu), a prošlu nedilju se u nju vratila i služba sv. misa. Također je provedeno novo ozvučenje i osvitljenje.

Zbog velikih kiša zadnjih dana, radovi na vanjskim zidovima još nisu gotovi, čeka se lipše vrime.

U crkvu je vraćen i postavljen veliki obnovljeni križ s Isusom. Križ je obnovila Anna Anastasia di Renzi u samostanu Služavki Malog Isusa u Omišu. Organizirao i koordinirao don Petar Dukić. Sve odrađeno gratis, jedan prekrasan poklon našoj župi. Veliko FALA!!!

Također, raspored unutar crkve se malo reorganizira da što bolje odgovara liturgijskom prostoru pa su kipovi sv. Ivana Krstitelja i Gospe postavljeni na nova postolja u bočne strane crkve.

Završni radovi na crkvi

Veliki dio radova na rekonstrukciji naše župne crkve ulaze u svoju završnu fazu. Unutrašnji zidovi su izrađeni i pripremljeni za bojanje, upravo se postavlja nova rasvjeta, uređena je i sakristija, a i vanjski zidovi su spremni za zadnju ruku i bojanje. Neki radovi sad ovise i o vrimenu i temperaturama, nadamo se da će nam se vrime još malo smilovati.

Inače, financijski smo dosta dobro pokrili veliki dio radova zahvaljujući svima vama koji ste velikodušno pomogli, još nam je potribno sakupiti jedan dio sredstava da pokrijemo ove završne radove bojanja i postavljanja nove rasvjete. Zato još jednom molba svima koji mogu pomoći da prikupimo ova sredstva te završimo ovu fazu uređenja naše crkve.

Ako sve bude u redu, moguće je da će se već ovu nedilju mise opet održavati u novoj crkvi.

U budućnosti nas čeka još jedna faza uređenja unutrašnjosti naše crkve, u planu je zamjena starih klupa, te općenito prilagođavanje unutrašnjosti crkvenog prostora da što bolje odgovara liturgijskim potribama. Ali, ova faza će vjerojatno malo pričekati s obzirom da smo prilično iscrpili financije za sve stvari koji su napravljene u zadnjih nekoliko miseci.

Na kraju samo podsjetnik za sve koji dolaze na misu:

  • Na liturgijskim slavljima dužni smo poštivati epidemiološke mjere i preporuke Stožera CZRH kao i odredbe Splitsko-makarske Nadbiskupije!
  • Obvezno staviti masku
  • Poštovati razmak
  • Dezinfekcija na ulazu u crkvu
  • Maksimalno 25 osoba

Osmrtnica – Marijan Vrlić pok. Bože

Dana 22. studenog 2020. napustio nas je

Marijan Vrlić pok. Bože

Marijan Vrlić pok. Bože

1937. - 2020.

Sprovod će biti u sridu 25. studenog u 14.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.