Novo duhovno zvanje – Jelena Ćubelić

Nakon zadnjih duhovnih zvanja dobranjskih časnih sestara 70-tih godina prošlog stoljeća, radosni smo zbog jučerašnjeg novog duhovnog zvanja Jelene Ćubelić, kćeri Petra i Branke (Jamani).

Jelena je prva Dobranjčanka zaređena u Red sv. Klare (Klarise), a obukla je redovničko odijelo i ušla u novicijat u subotu 4. siječnja u samostanu klarisa u Splitu za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio don Ivan Ćubelić, njezin stric. Od sada se zove s. Marija Agnes od Božjega Milosrđa.

U koncelebraciji su bila petorica svećenika: fra Josip Lucić, duhovnik klarisa, fra Mate Matić, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, don Jure Bjeliš, rektor splitske bogoslovije, don Ranko Vidović, župnik Gospe od Otoka u Solinu don Nikola Mikačić.

Iz propovidi don Ivana:

“Novicijat je vrijeme odgoja i cjelovite priprave za posvećeni život kroz iskustvo služenja Bogu upravo u ovoj redovničkoj zajednici i u zajedništvu s ovim sestrama. Vrijeme je to u kojem se dublje upoznaje duhovnost i karizma reda svete Klare Asiške. No, prije svega, otkriva se poruka Isusova života i traži se način kako njega najbolje nasljedovati.

Ono najljepše što donosi iskustvo novicijata jest unutarnje dozrijevanje duhovnog zvanja i redovničkog poziva, to jest usklađivanje zvanja sa svojim srcem i razumom.

Nekad za mladim apostolima Ivanom i Andrijom, a danas se obazire i milo gleda našu dragu Jelenu, pa opet postavlja isto pitanje: Što tražite? To su bile prve Isusove riječi u Ivanovu evanđelju. On tako odgaja da najprije pita, pa u prvi plan ne stavlja sebe nego nekad onu dvojicu mladića, a danas mladu djevojku koja ga želi slijediti.

Što tražite? – jednostavno je pitanje, koje nije rezervirano samo za učenjake ili mudrace, nego na koje svatko može odgovoriti, neuki i umni, sveci i grešnici.

Isus je učitelj srca pa se najprije obraća ljudskoj čežnji i snovima, jer dobro zna koja su to važna pitanja što život znače. On svoje učenike želi povesti od površnoga k bitnome. A bitnih je stvari tako malo i do njih se dolazi samo ključem srca i iskrene ljubavi.

Razlog da netko pođe za Isusom ne nalazi se u nama, nego iznad nas, u Gospodinu koji dolazi k nama, a mi ga vjerom prepoznajemo kao objavljenog Boga. Samo u toj školi uskrsnulog Isusa moguće je shvatiti da je u srcu najprije mjesto za Boga. Tko to shvati može mu se potpuno predati po životu molitve i duhovnog sjedinjenja s Kristom.”

Don Ivan je poželio s. Mariji Agnes da joj zagovornica na putu prijateljstva s Isusom bude svetica, koju danas slavi franjevačka obitelj diljem svijeta, sv. Anđela Folinjska, koja po svojim mističnim susretima s Bogom svjedoči zašto je toliko sigurna u potpunom predanju Isusu.

“Stoga ste zbacili odjeću, koja znači vremenito bogatstvo, da ne biste nikada posve podlegli onomu s kojim se borite kako biste mogli uskim putem i na tijesna vrata ući u kraljevstvo nebesko.

Velika je to i doista hvale vrijedna razmjena: ostaviti vremenito radi vječnoga, zaslužiti nebesko umjesto zemaljskoga, umjesto jednog primiti stostruko i vječni, blaženi život baštiniti.”

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočila obitelj i rodbina s. Marije Agnes, riječ zahvale uputio je kapelan klarisa fra Josip Lucić.

Čestitke s. Mariji Agnes i ciloj obitelji na ovom velikom događaju. Radosnih srca uputimo Bogu zahvale za još jedno duhovno zvanje kao i molitve za s. Mariju Agnes, virujem da će Dobranjčani biti često u njezinim molitvama.

https://ika.hkm.hr/novosti/slavlje-redovnickoga-oblacenja-u-samostanu-klarisa-u-splitu/

Zlatni suton – Sritna Nova

Dok ispraćamo staru godinu i dočekujemo Novu, gledamo puste skupocjene vatromete na istočnoj hemisferi. Auckland, Sydney, Tokio, Taipei… Spektakularni festivali svitla i zvuka.

I onda izađem u suton na balkon u Dobranjama te ugledam jedan od najlipših prirodnih festivala sunca, svitla i oblaka. Lipše od bilo kojeg vatrometa, zadnji ovogodišnji i to zlatni suton za oproštaj od ove godine.

Sritna Nova Godina dragi Dobranjčani, da se što češće viđamo u našem lipom selu.

Sunčani Božić

Sunčani i neobični topli Božić proslavljen je u Dobranjama.

Na Badnjak su se tradicionalno zapalile vatre na Ribnici i Blagoslovu u čast rođenja Isusova, a kasnije u svojim kućama zapaljeni su badnjaci te smo se obiteljskim molitvama pripremali za Ponoćku. Ponoćku je predvodio don Marin Barišić ml. koji je u odličnoj propovidi zaželio svima da se Isus uistinu rodi u našim srcima naglašavajući kako je prekrasno bilo zajednički slaviti i pjevati sa cilom crkvom.

I na blagdan Božića na misi je bilo vrlo svečano i radnosno. Don Marin je još jednom u dojmljivoj propovidi tumačio snagu i lipotu božićne radosti čestitajući svima prisutnima. Srdačne čestitke i najlipše želje Dobranjčana jednih drugima, svečani ručkovi, obiteljske molitve, paljenje svića i nazdravljanje. Naoko uvik isto, ali zapravo svake godine uvik poseban osjećaj provoditi božićno vrime u svom mistu, zajedno sa rodbinom, susjedima i prijateljima, doživljavajući otvorena srca svu radost Isusovog dolaska.

Crkva je bila lipo i dostojanstveno okićena, uz prekrasno jelku i jaslice kao i svake godine. Također, i prostor isprid crkve je bio vrlo lipo urešen i osvitljen. Hvala svima koji su za to zaslužni.

Velika zahvala don Marinu što nas je pohodio i zajednom s nama slavio blagdan Božića.

Na blagdane sv. Stipana i sv. Ivana mise je predvodio don Augustin koji je prije svega čestitao Božić svim Dobranjčanima, a također i imendane svima onima koji nose imena naših svetaca koje smo slavili.

Rezultati glasovanja za predsjednika RH

U Dobranjama je na prvom krugu predsjedničkih izbora glasovalo 78 birača od 123 upisanog što iznosi 63,41%. Evo rezultata:

Kolinda Grabar Kitarović - 46 glasova (58,97%)
Miroslav Škoro - 26 glasova (33,33%)
Zoran Milanović - 5 glasova (6,41%)
Mislav Kolakušić - 1 glas (1,28%)
Izbori 2019.

Osmrtnica – Ante Ćubelić (Pajdo)

Dana 22. prosinca 2019. napustio nas je

Ante Ćubelić (Pajdo)

Ante Ćubelić (Pajdo)

1941. - 2019.

Sprovod će biti u utorak 24. prosinca u 14.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Raspored misa i blagoslova za Božićno vrime

Uoči božićnih blagdana evo rasporeda bogoslužja kroz ovo razdoblje kao i raspored blagoslova obitelji u Dobranjama:

24.12.2019. Badnjak – Ponoćka je točno u ponoć –  00.00 sati.

25.12.2019. Božić – misa je u 11.00 sati.

26.12.2019. Blagdan sv. Stipana – misa je u 09.00 sati.

27.12.2019. Blagdan sv. Ivana – misa je u 09.00 sati.

29.12.2019. Blagdan sv. Obitelji – misa je u 09.00 sati.

01.01.2020. Blagdan Blažene Djevice Marije Bogorodice – Nova Godina – misa je u 11.00 sati.

05.01.2020. Druga Nedilja po Božiću – misa je u 09.00 sati.

06.01.2020. Blagdan Sv. Tri Kralja – misa je u 11.00 sati.

12.01.2020. Blagdan Krštenja Gospodinova – misa je u 09.00 sati.

Blagoslov obitelji u Dobranjama biti će u ponediljak 06.01.2020. od 12.30 sati i u utorak 07.01.2020. od 10.00 sati.

Svim Dobranjčanima ma di bili, Sritan Božić i božićni blagdani!

Predsjednički izbori 2019.

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se u nedilju, 22. prosinca 2019. godine. U Dobranjama će glasovanje biti organizirano u prostorijama “Ambulante”, u ulici Domovinskog rata 7.

Bira se između 11 kandidata: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Dalija Orešković, Dario Juričan, Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Katarina Peović.

Ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u prvom krugu utrke za predsjednika Republike Hrvatske, na birališta ćemo ponovno početkom iduće godine – 5. siječnja 2020.

Pripreme za Božić

Božić nam je pred vratima, lagano počinje uljepšavanje i kićenje kuća, pa su Dobranjčani ove subote odradili jedan dio kićenja u i oko crkve. Postavljena je božićna jelka, osvitljen i ukrašen je prostor isprid crkve, crkva je očišćena. Još će se ovi tjedan dovršiti jaslice. Fala svima koji su došli i pomogli oko radova, kao i općini Cista Provo na pomoći pri kupnji božićnih ukrasa.

Ovih dana puno je adventskih događanja, za sve one koji su u Splitu preporuka za božićnu izložbu u Staroj Gradskoj Vijećnici na Pjaci di je i naš Mate Ančić izložio nekoliko svojih radova (slika 1.).

Puno važnija priprema za Isusov dolazak od ove izvanjske je ona unutarnja, da se pomirimo s Bogom i bratom čovjekom. Tako će u Dobranjama božićna ispovid biti u četvrtak 19. prosinca 2019. ujutro u 9.30 sati te popodne u 14.45 sati.