Završena obnova zvonika

Nema nekih značajnih događanja u zadnje vrime u Dobranjama, al to nije isprika za moje malo slabije izvještavanje.

Prije misec-dva završena je obnova unutrašnjosti zvonika naše crkve tako da su s time završeni svi radovi na unutrašnjosti crkve.

Također, nakon dugog traženja mista za postavljanje drvenog kipa sv. Ivana Krstitelja, na kraju je nađeno rješenje tako što se kip postavio desno od ulaznih vrata, u kutu isprid župske crkve. Kip je zaštićen posebnim staklom na kojem su detalji hrvatskog pletera.

I jedna zanimljivost. Znamo kako naše podneblje nije baš zahvalno za sadnju mnogih poljoprivrednih kultura, zbog prijelaza mediteranske u kontinetalnu klimu, pa nikad ne znaš kakav će urod biti. Ove godine, zbog vrlo tople jeseni, oni koji su po drugi put posadili kumpire u lito, imali su bolji urod nego prve ture. Evo primjera drugog uroda kumpira iz obitelji  Ćubelić – Antićevih:

I nikada narod zaboravit neće

Večeras se na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje tridesetak Dobranjčana okupilo na Trgu dr. Franje Tuđmana u Dobranjama, kod kapelice Gospe Lurdske na molitvi i paljenju svića za sve one koji su dali život za domovinu. Molitvu je predvodio don Augustin. Nakon molitve zazvonila su sva zvona na našoj crkvi kao dio inicijative Zvon za Vukovar.

Obilježimo Dan Sjećanja

Kulturna udruga Dobranje poziva sve Dobranjčane da dođu u petak 18.11.2022. u 18.00 sati na Trg dr. Franje Tuđmana na raskrsnici, kod kapelice Gospe Lurdske, na zajedničku molitvu i paljenje svića za žrtve Vukovara, Škabrnje ali i sve žrtve Domovinskog rata koje su dale život za slobodu i mir.

Zbogom don Lovre

Rođen 3. svibnja 1933. u Srijanima od oca Pavla i majke Mile, don Lovre Žuljević Mikas, nakon osnovne škole u svome mjestu, pohađa klasičnu gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Filozofsko-teološki studij započinje u Splitu, a zbog odluke vlasti o zatvaranju Dječačkog sjemeništa i Centralnog bogoslovnog sjemeništa, studij nastavlja u Pazinu.

Mladu misu slavi 5. travnja 1959. u rodnoj župi Srijane – Dolac Gornji. Prvu službu župnika obavljao je u župi Voštane-Rože, do 1964. godine, zatim u Tijarici, na Kamenskom te u Blatu na Cetini, Trnbusima i u Novim Selima.

Od 1971. do 2011. službu župnika obavlja u župi Dobranje Imotsko. Kroz četiri desetljeća župnikovanja u Dobranjama don Lovre je imao 265 krštenja, 127 vjenčanja i 280 sprovoda.

2012. godine dobio je nagradu za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije, a 2015. javno priznanje Općine Cista Provo za njegov dugogodišnji pastoralni rad na području naše Općine.

Preminuo je okrijepljen svetim sakramentima 13. studenog 2022.

Ono što smo rekli na oproštaju od don Lovre 2011. godine, vridi i sada:

Don Lovre, osim što ste bili naš duhovni vođa, često ste bili pokretač mnogih projekata u našoj crkvi, ali i tolikih akcija za poboljšanje uvjeta života u našem mjestu. Vaše župničko služenje bilo je obilježeno silnom energijom, samo vama svojstvenom širinom i toplinom srca koje je osvajalo. Mi smo se s vama toliko poistovjetili da vas držimo našim znakom prepoznavanja, svojevrsnim simbolom Dobranja.

Nedostajati će nam Vaš prodorni glas koji je postao Vaš zaštitni znak. Glas koji je ispripovjedio toliko lijepih i poučnih propovijedi, glas koji je ispjevao mnoštvo prekrasnih psalama i uveličavao crkvene obrede, glas koji je podijelio puno sakramenata, od krštenja, pričesti, krizmi, vjenčanja, bolesničkih pomazanja i na kraju, ispraćajući pokojne na vječni počinak ″u sjeni zvonika sv. Ivana″.

Dragi don Lovre, u ime svih naših Dobranjčana veliko HVALA na svemu što ste učinili za nas i naše mjesto. Neka Vas Bog blagoslovi i nagradi Vaš trud u vječnoj nebeskoj domovini.

Svetu Misu zadušnicu slavit ćemo u nedjelju 20. studenog 2022. u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama u 9.30 sati.

Osmrtnica – don Lovre Žuljević-Mikas

Dana 13. studenog 2022. napustio nas je

don Lovre Žuljević-Mikas (župnik Dobranja 1971. - 2011.)

don Lovre Žuljević-Mikas (župnik Dobranja 1971. - 2011.)

1933. - 2022.

Sprovod će biti u utorak 15. studenog 2022. u 14.00 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Srijanima-Dolac Gornji.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Svi Sveti u Dobranjama

Kao i svake godine mnoštvo Dobranjčana pohodilo je svoje rodno misto u vrime blagdana Svih Svetih. Cili produženi vikend uoči blagdana Svih Svetih kao i na sam blagdan, čistili su se grobovi, ukrašavali cvićem, palile su se sviće, molilo se za naše pokojne.

Blagdan Svih Svetih proslavljen je u župskoj crkvi misom koju je predvodio don Augustin uz koncelebraciju don Bože Ćubelića i don Jure Moguša, umirovljenog svećenika Riječke nadbiskupije.

Iza mise, u procesiji se išlo do Trga Hrvatskih Mučenika kod spomenika u našem groblju di je održana molitva za sve pokojne.

Neobično toplo vrime ove godine za blagdan Svih Svetih, za kratke rukave.

Raspored za blagdan Svih Svetih

Blagdan Svih Svetih – utorak 1. studenog 2022. – misa će biti u 14.00 sati nakon koje će se održati molitva za pokojne kod središnjeg križa u groblju.

Dušni dan – srida 2. studenog 2022. –  misa će biti u 9.30 sati

Osmrtnica – Stipan Ćubelić pok. Bože

Dana 19. listopada 2022. napustio nas je

Stipan Ćubelić pok. Bože

Stipan Ćubelić pok. Bože

1959. - 2022.

Sprovod će biti u petak 21. listopada u 15.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Osmrtnica – Ante Ćubelić – Antić

Dana 12. listopada 2022. napustio nas je

Ante Ćubelić - Antić

Ante Ćubelić - Antić

1934. - 2022.

Sprovod će biti u petak 14. listopada u 15.30 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Osmrtnica – Ivica Milardović

Dana 7. rujna 2022. u Berlinu je preminuo

Ivica Milardović

Ivica Milardović

1960. - 2022.

Sprovod je bio 14. rujna 2022. na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.