Vuletića vjenčanje, Ančića krštenje, Milardovića rođenje

U subotu 3. 10. 2020. u župi Gospe od Otoka u Solinu vjenčali su se Petar Božić i Matea Vuletić kći Petra i Anđelke (Šparovi). Čestitke!!!

U nedilju 4.10.2020. u našoj staroj crkvi malu Mirjam su krstili Bože i Ružica Ančić. Čestitke!!!

U nedilju 4.10.2020. svoje drugo dite, sina su dobili Antonio i Dijana Milardović (Lokići). Čestitke!!!

U zadnja 2 tjedna kiša je malo usporila radove na krovu crkve, no oni su završeni ovaj tjedan. Fala svima koji su dosad financijski doprinili ovom velikom projektu.

Nastavljamo dalje sa drugom fazom rekonstrukcije naše crkve koja uključuje vanjsku izolaciju zidova. Nastojimo maksimalno iskoristit ovo vrime i kontinuitet radova da pokušamo završit što više faza rekonstrukcije i zato nam je svaka pomoć dobrodošla.

Osmrtnica – Ivan Vrlić pok. Joze

Dana 28. rujna 2020. napustio nas je

Ivan Vrlić pok. Joze

Ivan Vrlić pok. Joze

1950. - 2020.

Sprovod će biti u sridu 30. rujna u 14.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Konture novog krova

Značajan dio radova na izradi novog krova župske crkve je odrađen. Konstrukcija je postavljena i sad nas čeka stavljanje izolacije i nove cigle. Ovih dana se očekuje nešto kiše, pa ovisno o vrimenskim prilikama, možda se već ovi tjedan uspije dovršit taj dio. U međuvrimenu, Mario Vujević je postavio jedan dio strujne instalacije u unutrašnjosti crkve, kao pripreme za buduće uređenje unutrašnjosti kad za to dođe vrime. Uglavnom, nadamo se da bi se služenje misa moglo vratiti u novu crkvu za 2-3 tjedna.

Rekonstrukcija krova – galerija

Još jedno rođenje, vinčanje i radovi na crkvi

Čestitke Boži i Ružici Ančić na rođenju svojeg prvog diteta, male Mirjam!!!

05.09.2020. u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici su se vjenčali Boris Staničić i Augustina Vuletić (pok. Ivana Talina). Čestitke!!!

S obzirom da nas je poslužilo lipo vrime, radovi na novom crkvenom krovu idu zadovoljajvajućom brzinom što možete viditi iz priloženih slika.

Također, iskoristili smo ove trentuke da očistimo lim na kampanelu crkve kojeg je zub vrimena dosta nagrizao. Fala Ivanu Ćubeliću Šurjaku, te alpinistu Borisu Omrčenu koji je odradio radove čišćenja.

Rođenje, vinčanje, crkva

Prije otprilike misec i po, Stipe i Ana Vujević dobili su svoje prvo dite, kćer. Čestitke sa zakašnjenjem!!!

22.8.2020. u župi Sv.Mihovila Ark. u Dugopolju vinčali su se Mijo (Srećko) Lerotić sin p. Ivana i Ive rođ. Vuletić i Silvana Rogošić. Čestitke!!!

Radovi na krovu župne crkve napreduju dobrim tempom, a i zastava je na krovu po starim hrvatskim običajima. Za sve one koji žele donirati za rekonstrukciju crkve iz inozemstva, informacije možete naći na stranici di se izlistavaju svi donatori: http://dobranje.hr/rekonstrukcija-crkve-prilozi/

Šerif Milardovich

Znamo da se u Dobranjama uvik nađe poneki šerif makar u nadimcima u Ćubelića i Vujevića, al mnogi od vas vjerojatno nisu znali da smo imali pravog šerifa porijeklom iz Dobranja u okrugu Amador, grad Jackson u Kaliforniji (SAD).

Ime mu je George Milardovich i sin je Petra Milardovića i Marije rođ. Šetka koji su 1912. doselili iz Dobranja u američku državu Arizonu, okrug Globe di je Petar radio kao rudar u rudnicima bakra kao i mnogi drugi Dobranjčani. Fra Antonio Musa je prije par godina posjetio taj kraj te je o njemu napisao u Večernjem listu (https://mojahrvatska.vecernji.hr/amp/price/ostao-sokiran-voznjom-kroz-arizonu-svega-mi-hrvati-imamo-osim-pameti-1282615):

Iako je Hrvata u ovoj maloj zajednici bilo sa svih strana, ipak većinu su činili Hrvati iz Dalmacije, osobito iz Dalmatinske zagore. Veliki broj ih je bio iz sela Dobranje, u Imotskoj krajini, zatim iz Ugljana kod Trilja, a nemali broj i s hrvatske obale.

Kasnije je Petar sa svojom obitelji odselio u grad Jackson u Kaliforniji.

No, vratimo se mi našem šerifu.

George Milardovich je nakon srednje škole pristupio američkim marincima te je kroz cili drugi svjetski rat aktivno sudjelovao u najvažnijim američkim bitkama na Pearl Harboru, Guamu, Guadalcanalu i Iwo Jimi.

Nakon povratka u Jackson, pedesetih godina radio je kao policajac te se suprostavio kriminalu koji je vladao tamo kroz prostituciju, kockanje i korupciju. Uskoro je postao šerif te počeo zatvarati kriminalce, zatvorio javne kuće i kockarnice, iako je imao protiv sebe veliki broj ljudi kako u policiji tako i u gradskoj upravi. Mnogo godina kasnije, šef policije u Jacksonu je rekao da stav koji je Milardovich zauzeo za integritet svoje policijske uprave nikada neće biti zaboravljen: “George je očistio novi put policijskoj upravi i gradskoj upravi. Morali su se promijeniti. I oni su se promijenili.”

Nakon što je napustio policiju, Milardovich je proveo dugu karijeru kao savjetnik za mlade u kampu CYA Pine Grove. Umro je 2010. godine.

Detaljnije možete pročitati na ovoj poveznici: http://ww2f.com/threads/george-milardovich-usmc-jackson-amador.37573/

George i njegova braća John i Steve su sudjelovali kao američki vojnici u drugom svjetskom ratu što se može viditi na njihovim nadgrobnim spomenicima, a na nadgrobnim spomenicima njihovih roditelja Petra i Marije između ostalog stoji i “DOBRANJE DALMACIA”

Fala Stipi Milardoviću Ćupinovom koji vridno istražuje porijeklo i povijest Milardovića, te mi često pošalje mnogo zanimljivih informacijama poput ovih.

Radovi na krovu crkve

Radovi na izmjeni krova župne crkve napreduju punom parom ka šta možete viditi iz priloženih slika. Čak se morao i mali bager popeti na krov da ubrza radove.

Inače, vridnost cilog projekta rekonstrukcije župne crkve iznosi oko 800 000 kuna, a uključuju kompletnu izmjenu krova, vanjsku izolaciju zidova, izradu kampanela i sakristije. Sama izmjena krova iznosi nešto više od polovice ukupne vridnosti projekta.

Ka šta smo već najavili, projekt će se odvijati u fazama, koliko budemo financijski mogli pokrivati. Zasad je sigurno da će se u prvoj fazi završiti krov, pa će se viditi kakve su nam mogućnosti za daljne faze.

Don Augustin je već nekoliko puta naglasio da se pomolimo Bogu i zahvalimo što smo uspili već zatvoriti jedan dio financijske konstrukcije, te da radovi na ovom projektu proteknu u najboljem redu.

Osmrtnica – Božo Ivanković (Bojko)

Dana 12. kolovoza 2020. napustio nas je

Božo Ivanković (Bojko)

Božo Ivanković (Bojko)

1935. - 2020.

Sprovod će biti u utorak 18. kolovoza u 16.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj mu Gospodine i svitlost vična svitlila njemu. Počivao u miru Božjem.

Počinje obnova krova župne crkve

Počeli su radovi na rekonstrukciji krova naše župne crkve. Postavlja se skela i priprema se gradilište. Inače, radove izvodi firma Pavić Gradnja d.o.o. iz Udovičića, općina Otok koja ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju ovakvih radova posebice na crkvama.

Dobranjčani već nekoliko tjedana daju svoje financijske doprinose za ovaj projekt pa se do sada skupilo 54 950 kuna. Popis svih koji su dali svoj prilog možete pogledati na ovoj poveznici http://dobranje.hr/rekonstrukcija-crkve-prilozi/ di će se periodično osvježavati podaci svaki tjedan (Poveznica će se nalaziti ispod poveznice za župni listić).

Veliko FALA svima koji su pomogli i koji će još pomoći, svaki prilog nam je vrlo važan i vridan kao zajednički doprinos za našu župnu zajednicu.

U subotu smo proslavili blagdan Velike Gospe misom na otvorenom uz izloženi kip Blažene Djevice Marije. Nek nam svima usliši naše prošnje i molitve.