Selo Dobranje je smješteno na krajnjem sjeverozapadu Imotske Krajine, u općini Cista Provo. Tako na sjeveru graniči s Tijaricom, na istoku sa Svibom, jugoistočno je Cista Provo, južno Cista Velika, a jugozapadno Biorine. Položaj Dobranja je određen sa 43° 33′ 31 S zemljopisne širine i 16° 54′ 50 I zemljopisne dužine, a selo se nalazi na nadmorskoj visini od 570 metara.

Prateći promjenu vremena i imajući uvid u orijentaciju agrikulture, može se reći da ovdje prestaje oštra kontinentalna klima i kroz susjedna sela južno prelazi u blagu sredozemnu. Neprikladni prirodni reljef naše Zagore nije ni Dobranjama naklonjen, tako da visoko izrasla brda ostavljaju veoma malo plodna, obradiva tla. Brda koja okružuju ovu naseljenu kotlinu nastavljaju se čineći jedan zatvoreni lanac. Narod ih zove: Ribnica, Maglaj, Samarina, Blagoslov (dobio ime po tome što se u prijašnja vremena, dok se blagoslov polja obavljao obilazeći oko sela, s ovog brijega dijelio glavni blagoslov polju i selu), Glavica, Brijeg, Pečun…

Samo središte ovog okruženog prostora pretvoreno je u obradivu površinu. To je dobranjsko polje, kojim se Dobranjčani ponose jer je zaista lijepo. Na sjevernom i sjeveroistočnom rubu polja sagrađene su kuće s obe strane Seoskog puta. Ovaj put je potpuno ravan i bez ikakava zavoja kroz čitavo selo, a i dalje prema Budimirima, pa je gotovo sigurno da je postojao još i prije nego je formirano Dobranje. Seoski put jedan je od dijelova prometnice na pravcu Sinj-Livno iz doba francuske vlasti, ako ne čak i iz rimskog doba.

U novije vrijeme izgled sela je promijenjen tehničkim napretkom i pothvatima zajedničkih akcija. Godine 1963. kroz mjesto je provedena elektrifikacija, 1977. asfaltirana cesta prema jugu do Ciste Velike koja je rekonstruirana 2012. godine, 1984. asfaltirana cesta prema sjeveru do Tijarice, a 2002. je asfaltirana cesta prema istoku do Sviba. Sagrađene su, posebno u posljednjih četrdesetak godina, mnoge nove kuće. Pošta je u Cisti Velikoj, matični ured i općina u Cisti Provo, administrativno sjedište u Imotskom, a centar prema kojem selo gravitira je Split.