Na grčkom riječ dijaspora znači rasipanje, raspršivanje i to nekog pučanstva, zajednice ili naroda. Iseljivanje stanovništva je česta pojava u Dobranjama od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Čitave obitelji napuštaju rodno selo te se sele u gradove, uglavnom u Split. Osim toga, još žalosniju sliku je pružalo iseljivanje u tuđe zemlje, pa i dalje od Europe. Dva su osnovna razloga ubrzanog osipanja broja stanovnika u Dobranjama.

Prvi razlog je gospodarske prirode, odnosno, Dobranje ne može prihodima sa svog zemljišta sebe prehraniti niti osigurati posao svojim stanovnicima. Stoga, već odavna muška radna snaga ide u udaljenija mjesta i tuđinu “trbuhom za kruhom”. Zarađeni kapital se uglavnom ulaže u kupovinu stana u Splitu ili nekom drugom gradu. S druge strane, djeca moraju svoje daljnje školovanje (srednju školu, fakultet) nastavljati u Splitu i drugim većim gradovima, u kojima nakon završetka školovanja ostaju živjeti tražeći posao. Veliki broj ljudi je odlazio u dijasporu teška srca, ali i s nadom da će se brzo vratiti natrag. Za mužem polazi i žena, a njihova djeca pohađaju tuđe škole, steknu nove prijatelje i nov zavičaj, i vrlo teško se vraćaju nazad u domovinu. Roditelji su prisiljeni biti uz svoju djecu, premda bi se mnogi željeli vratit na svoja ognjišta.

Drugi veliki razlog je bila komunistička vlast u bivšoj Jugoslaviji koja je mnoge Hrvate koji su drugačije razmišljali i javno iskazivali svoje hrvatstvo tjerala da napuštaju svoju domovinu.

Mnogi od nas bi željeli znati barem približan broj Dobranjčana raseljenih po svijetu. Za sve to trebat će nam pomoć svih vas, da pokušate saznat koliko Dobranjčana živi u državi gradu mjestu gdje se nalazite.

Cilj ove stranice je, između ostalog, pokušati sve naše iseljenike što više povezati s rodnim mjestom dajući im informacije o novim događanjima, akcijama, problemima, načinu života u Dobranjama, kao i podsjetititi ih na prošlo vrijeme kad su mnogi od njih još živjeli tu.