Rođendan

U nedilju smo iznenadili našeg župnika don Augustina nakon mise čestitajući mu okrugli pedeseti rođendan koji je proslavio prije nekoliko dana, uz prigodni poklon, tortu, kolače i piće.

Priznanje Stipi Božini

U utorak, 24. rujna 2024. godine, načelnik općine Šestanovac Martin Merčep uručio je prigodnu nagradu policijskom službeniku Policijske postaje Omiš Stipi Božini. Nagrada je dodijeljena za njegov izniman doprinos sigurnosti i profesionalnom obavljanju policijskih poslova na području općine.

Policijski službenik Božina je svojim svakodnevnim radom i predanošću poslu pridonio održavanju povoljnog stanja sigurnosti na području općine.

https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/vijesti/opcina-sestanovac-nagradjen-policijski-sluzbenik-stipe-bozina/42256

Blaževi prvi redovnički zavjeti

Član Hrvatske provincije sv. Jeronima (Franjevci konventualci) fra Blaž Žagač (sin Ivana i Nede rođ. Ančić) položio je svoje prve redovničke zavjete u subotu 24. kolovoza 2024. u bazilici sv. Antuna Padovanskoga u Padovi.

Euharistijsko slavlje, tijekom kojega su članovi više provincija položili prve zavjete, predvodio je fra Roberto Brandinelli, provincijal Padovanske provincije, a suslavili su brojni svećenici, među kojima provincijali koji su primili zavjete, subraća padovanskog samostana i članovi hrvatske provincije. Provincijal Brandinelli je zavjetovanicima poručio kako sada počinju novu dionicu puta, a na njoj uvijek trebaju imati na umu Isusove riječi: „Bez mene ne možete učiniti ništa“ (Iv 15,5).

Inače, prvim zavjetima prethodio je novicijat ili godina kušnje, a prvi redovnički zavjeti polažu se na tri godine.

Čestitke našem Blažu i njegovoj obitelji. U našim si molitvama.

Osmrtnica – Anđela Vuletić

Dana 20. kolovoza 2024. napustila nas je

Anđela Vuletić kći Bože

Anđela Vuletić kći Bože

2000. - 2024.

Sprovod će biti u subotu 24. kolovoza 2024. u 18.00 sati na mjesnom groblju u Dobranjama.

Pokoj vični daruj joj Gospodine i svitlost vična svitlila njoj. Počivala u miru Božjem.

Sjećanje i Zahvalnost

Proslavili smo Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan pobjede u Dobranjama.

Kultura sjećanja i osjećaj zahvalnosti za dar slobode!

Proslava je počela svetom misom zahvalnicom u našoj crkvi koju je predvodio don Augustin uz koncelebraciju nekoliko svećenika i đakona. Nekoliko isječaka iz propovidi:

“Ovom Misnom žrtvom izričemo hvalu Trojedinom Bogu: koji u svojoj neizrecivoj ljubavi pokazuje skrb i blizinu prema svakom čovjeku! Zahvaljujemo mu za sva ona čudesna djela koja je učinio i čini i danas kako u životu svakoga od nas tako i u životu našega naroda! Po svome Sinu Isusu Kristu, u snazi i sili Duha Svetoga Otac nebeski kroz otajstvo Crkve koja je sakrament spasenja nadvija se nad sve naše životne radosti, ali nad sve naše životne boli i žalosti! Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta! Stoga kršćanin vjernik nije čovjek koji je samo prihvatio vjeru: iz običaja, iz tradicije-vjernik nije član KUD-ili nekakve zemaljske udruge kakvih je prepun ovaj svijet-on je vjernik po tome što je svoju životnu sudbinu, svoju budućnost, sav svoj život-sva svoja nadanja čvrsto vezao uz osobu Isusa Krista-sklopio s Njime životni savez: to je čovjek koji je svoje srce darovao Gospodinu koji ga je otkupio od moći Zloga i svoju pobjedu spasenja ulio u njegovo srce! To je čovjek čiji je svaki životni korak na ovom svijetu: živo svjedočanstvo i hvala Božjoj ljubavi! U ovom svjedočanstvu i zahvalnosti svatko od nas večeras pronalazi sebe!

Ovo zahvalno slavlje za dar Domovine prigoda je svakome vjerniku pozabaviti se prije svega higijenom vlastita srca i duše: kako bi zahvalnost Bogu iz dana u dan po našemu životu postajala sve sjajnija stvarnost i zasjala u punom sjaju upravo u ovom tmurnom vremenu kad se nad svijetom i domovinom; nad našim životnim vrijednostima za koje se krv prolijevala navlače crni oblaci ravnodušnosti, otuđenosti: svakovrsne nastranosti i izopačenosti ovoga svijeta: svedeno na zajednički nazivnik:= otpada od Krista i njegove spasonosne istine! Koliko se otrov samo slijeva s raznih ekrana i portala koji truju i uništavaju dušu ovoga naroda! Jednog smo se jarma, onog jugoslavensko- komunističkog riješili, barem smo tako mislili, a već nam je još čvršći za vratom!

Što nam je činiti u našem pustom kraju? Valja ponovno pružiti svoje ruke, svoje srce, svoju pamet prema Gospodinu: ponovno otkriti snagu i moć vjere u Isusa Krista! Isus nije rekao najprije podignite revoluciju! Isus je rekao nešto drugo: Tražite najprije kraljevstvo Božje; jer jedino Božje Kraljevstvo može učiniti da se otvori i srce i pamet ovog naroda; da zavlada Božja pravednost u domovini i svijetu. Božju riječ tražiti i nju stavljati iznad svega…”

Misno slavlje je i ove godine odličnim pivanjem uveličao Crkveni zbor iz Trilja. Fala im još jednom. Na kraju mise išlo se u procesiji do središnjeg križa u groblju di smo se pomolili za sve koji su dali život za domovinu, a zbor je na kraju otpivao “Tebe tražim”.

Nakon toga uslidila je proslava pokraj župne crkve uz zajedničko druženje Dobranjčana i naših gostiju. Dobra atmosfera i druženja starih suboraca, starih i mladih generacija, posebno je lipo bilo vidit mlađe generacije sa svojim obiteljima na okupu.

Veliko fala svima koji su pomogli u organizaciji ove proslave, od Dobranjčana i naših prijatelja koji su svojim angažmanom sve pripremili, sudjelovali u posluživanju hrane i pića, te svim naših donatorima i dobročiniteljima, uz posebnu zahvalu Općini Cista Provo i Županiji Splitsko-dalmatinskoj.

Najveća zahvala svim hrvatskim braniteljima na čelu s pok. predsjednikom Tuđmanom koji su omogućili da slavimo naše blagdane u slobodnoj i samostalnoj domovini.

“Ja sam koji jesam”

U nedilju 4. kolovoza 2024. u Dobranjama smo proslavili 25 godina svećeništva fr. Alojza Ćubelića OP. Uz fr. Alojza u koncelebraciji na svetoj misi je bilo desetak braće dominikanaca i svećenika, te mnoštvo vjernika, što Dobranjčana što fr. Alojzovih prijatelja iz svih krajeva Lipe Naše i BiH.

U propovidi je fr. Tomislav Kraljević, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, govorio o geslu koje je fr. Alojz uzeo za svoju službu “Ja sam koji jesam” – koje dobro opisuje fr. Alojza koji je uvik bio svoj, čvrst u svojim uvjerenjima, pravi filozof, ali i uvik i potpuno vjeran Kristovom nauku.

Također, pročitana je i čestitka zagrebačkog nadbiskupa msgr. Dražena Kutleše iz koje izdvajam:

“Vaš svećenički i redovnički hod u okrilju Majke Crkve odvijao se u različitim službama, na različitim mjestima i s ljudima koje je Gospodin stavljao na Vaš put. Ipak, na poseban način spominjem se Vaše profesorske službe na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj jubilej jedinstvena je prigoda u kojoj, prebirući po primljenim milostima i dobročinstvima, s dubokom zahvalnošću slavite Boga i jačate svoje zajedništvo s Njime.

U zahvalnosti Gospodinu za Vaše svećeničko služenje i za sve dobro koje ste učinili i koje činite u našoj Nadbiskupiji, molim Gospodina da svoje svećeničko poslanje i dalje živite u pouzdanju u Njega i njegovu svetu volju.”

Na kraju misę fr. Alojz se obratio okupljenim vjernicima:

“Draga braćo i sestre, u ovim svečanim trenucima kada svima zahvaljujem što ste se pridružili proslavi moje obljetnice htio bih ukratko reći način na koji promatram i doživljavam današnji događaj. U Ivanovom evanđelju susrećemo se na brojnim mjestima sa značenjem riječi znak ili znamenje. Taj termin sadrži golemo bogatstvo smisla. Prvi smisao je onaj čuda. Znakovi ili znamenja su takve naravi da nas uvijek iznova pozivaju da otvorimo oči na to da je Bog uvijek na djelu, i onda kada nam se čini da nije tu, da je odsutan i da ga ne zanima sudbina ili povijest čovječanstva…

Pod uvjetom da naše čitanje znakova vremena ne bude samo prema slovu koje ubija, već prema duhu, taj nas stav postavlja izravno u kontakt sa Sinom Božjim. Ono što se od nas traži jest da otvorimo posve svoje srce. Još jednom zahvaljujem svima na potpori i brojnim susretima, suradnji u projektima, sudjelovanju i sretnim i tužnim događanjima. Osobito zahvaljujem župniku Augustinu, zboru koji je uveličao pjesmom ovo liturgijsko slavlje, bratu Tomislavu Kraljeviću na spremnosti da nas dodatno zagrije za Radosnu vijest, braću i sestre dominikance, braću svećenike, redovnike i redovnice, i sve vas koji ste svojim dolaskom pokazali kako je lijepo i milo kao braća i sestre živjeti zajedno.”

Nakon mise okupljeni su se zadržali na zakuski i osvježenju pokraj župske crkve. U odličnoj atomosferi koju je podgrijavala uživo glazba, druženje se nastavilo sljedećih nekoliko sati.

Velika zahvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ove obljetnice i time pridonili da bude održana na visokom nivou.

Još jednom čestitka fr. Alojzu na velikoj obljetnici, nek ga Bog čuva i dade mu snage i mudrosti na njegovom životnom putu služenja braći i sestrama.