Oskoruše se nalaze u podnožju Ribnice. Zanimljive su zbog vjerovanja da tamo postoje podzemne vode. Ta vjerovanja su temeljena na pričama i anegdotama starijih Dobranjčana, ali nema dokaza istinitosti tih tvrdnji.

Priča o Oskorušama povezana je s pričom o nastanku ponara u polju. Naime, prema legendi, nekad davno je postojao izvor vode na Oskorušama, tzv. Pišćet. Zbog obilnih kiša i snijegova koji su u to vrijeme bili česti, dolazilo bi do izlijevanja tog izvora, što je dovodilo do potapanja Dobranjskog polja. Pošto je polje bilo glavni izvor prehrane ovdašnjeg stanovništva, ljudi su odlučili začepiti izvor.Legenda kaže da su izvor začepili sa 9 bakovskih koža i zatrpali ga zemljom i kamenjem. Navodno je nakon zatvaranja tog izvora voda izbila u Čaporicama kod Trilja.

Oskoruše

Osamdesetih godina 20-og stoljeća vršila su se bušenja na području Rapina u Terci zbog postojanja rude boksita. Nađene su male količine boksita, nedovoljne za eksploataciju. Tada je izvršeno i bušenje tla na Oskorušama. Bušeno je nekoliko metara u dubinu te je utvrđeno da postoji određena količina vode. Do danas se nije saznalo o kojoj količini se radi.