Groblje

Današnje groblje župe Dobranje nalazi se u dvorištu stare župske crkve. Crkva je u sredini, a oko nje, na sve četiri strane napravljeni su grobovi. Svi su grobovi licem spomenika okrenuti prema istoku. Tako se i pokojnici pokapaju, u smjeru sunca na izlazu, odnosno u iščekivanju slave uskrsnuća. Osim ovog groblja, u neposrednoj je blizini i staro, vjerojatno prvo dobranjsko groblje. Koliko je staro dobranjsko groblje teško je točno reći, ali po svemu sudeći groblje je staro koliko i samo selo. Najstariji križ na ovom groblju nosi natpis napisan bosančicom. Međutim zbog trošnosti kamena natpis je prilično propao. Sa njega se može pročitati samo jedan dio:

.
LEŽI
LIPI
IURE
.
Groblje

Mnogo godina groblje nije bilo uređeno ni ograđeno. Zato je biskup prigodom svoje vizitacije 1860. god. naredio da se podigne nešto ograde oko groblja, da ne preskaču životinje, i da se poprave rešetkasta vrata na dvama ulazima u groblje i stavi katanac, pa da se groblje drži zatvoreno osim kad se obavlja bogoslužje. Pri slijedećoj vizitaciji župe 1888. biskup je napisao: “Pokopište je lijepo obziđano i rašireno nastojanjem sadašnjeg župnika don Filipa Čondića. Postavljene su željezne vratnice i određeno posebno mjesto za nekrštene”. Danas tog posebnog mjesta za pokapanje nekrštenih nema.

Stari križ u groblju

Ograda oko groblja je bila još jednom preuređena i to za vrijeme župnikovanja don Marinka Brbića, oko 1925. god. sazidan je dovoljno visok i čvrst zid i postavljena su željezna vrata, tzv. “raštela” na ulazu u groblje.

Na ovom groblju još ima nekoliko križeva iz 18. i 19. stoljeća s natpisima:

  • OVO JE KRIX I GREB VULETICHIA 1795.
  • OVDE POCHIVA TILO P. LOVRE MILORADA KOI PRIMINU NA 16. SETTEBRA G. 1837 I GNIG SIN JAKOV IZ LIVNA STAVI KRIX OVI ZA USPOMENU NA 7. IUNA 1839.
  • DON MARKO VULETIC PRIMINU NA 13. JENARA 1853.
  • BOGU VALA. OVI KRIŠ NAČINI IVAN VUJAVIĆ NA USPOMENU SVOM POKONJEMU BRATUČETU NIKOLI 1892.

Groblje je već jednom prošireno zbog želje mnogih obitelji da sebi sagrade nove modernije grobnice, a u starom dijelu groblja više nema mjesta. Također, asfaltiran je put oko groblja, oko kojeg se sad odvija procesija za velike blagdane.

Groblje iz zraka

S obzirom da u sadašnjem dobranjskom groblju više nema slobodnih mista za izgradnju novih grobnica, te da postoji značajan broj ljudi zainteresiranih za kupnju novih grobnica, naša Općina je napravila projekt za izgradnju novog dijela groblja. Novi dio groblja će se izgraditi istočno od spomenika poginulim domobranima, iznad puta prema Ćubelićima. Trenutno je faza ishodovanja građevinske dozvole.

Novi dio groblja