Blagdan sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama prošao je u svečanom ozračju. Veliki broj Dobranjčana pohodio je svoje rodno misto i zadržao se cili blagdanski vikend. Sve je po običaju počelo dan uoči blagdana kad se na zvonjenje Zdravomarije i uz slavlje crkvenih zvona pale svitnjaci u čast našem nebeskog zaštitnika. I stvarno je ta večer bila prekrasna. Palile su se vatre, pucale petarde i vatrometi, pivalo se uz harmoniku, pivale su se crkvene i zabavne pisme, nazdravljalo se kapljicom i nezaobilazno se komentiralo čiji je svitnjak veći, bolji, ko je iznenadio a ko podbacio ove godine. Pogledajte galeriju slika sa svitnjaka iz većine naših zaseoka i fala svima koji su mi poslali slike.

Svitnjak 2017.

A evo i video isječak kako je sve to izgledalo tu večer.

Na blagdan sv. Ivana u subotu velik broj Dobranjčana i hodočasnika iz susjednih mista prisustvovao je misnom slavlju. Na početku je bila procesija oko našeg groblja a kip sv. Ivana su nosili Stipe Božina, Ivan Ćubelić, Ivan Vujević i Ivan Milardović. Nakon procesije uslijedila je sv. misa koju je predvodio don Josip Delić. Don Josip je u svojoj propovidi posebno naglasio kako je sv. Ivan bio uvik prvi koji je dizao svoj glas protiv nepravde, koji je upozoravao ljude na zlo i potrebu da se obrate i viruju. I mi smo pozvani da poput svet Ivana svjedočimo evanđelje, da se ne bojimo reći istinu, upozorit na nepravdu, dignuti svoj glas za obespravljene, nemoćne. Sve to je puno lakše napravit kad znamo da je Isus Krist uz nas i da se naš nebeski zagovornik sv. Ivan Krstitelj moli za nas.

Nakon sv. mise, dica su dočekala svojih 5 minuta na derneku, kupujući đunđulije i razne druge igračke, a odrasli su čestitali imendane Ivanima i Ivanama kojih, fala Bogu, u Dobranjam ima kolkoćeš.

Zahvala svima koji su omogućili da ovaj veliki dan za nas prođe u lipom ozračju, fala zboru na odličnom pivanju, svima koji su pripremili i uredili crkvu, don Josipu i ostalim svećenicima, don Dani i časnoj sestri Vlasti na organizaciji.

Čujem da su obiteljski ručkovi bili bogati, a možda je i oboren rekord u broju, što janjaca što odojaka naručenih za gozbe Dobranjčana i njihovih gostiju.

U popodnevnim satima crkva je bila otvorena za sve one koji su se želili u miru i tišini pomoliti sv. Ivanu i izreći mu svoje zahvale i potribe.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).