U petak smo proslavili blagdan sv. Ivana Krstitelja. Kao i uvik, dan uoči samog blagdana zasjale su Ivanjske vatre na svitnjacima u svim dobranjskim zaseocima popraćene vatrometima i petardama. Okupili su se naši Dobranjčani, došli iz raznih krajeva te uz molitvu, veselje i zdravicu najavili proslavu blagdana našeg zaštitnika. Za razliku od nekoliko zadnjih godina kad je bilo dosta ladno za vrime paljenja svitnjaka, ove godine je bilo vrlo ugodno.

Na blagdan sv. Ivana velik broj Dobranjčana i hodočasnika sudjelovao je u procesiji sa kipom sv. Ivana oko našeg groblja. Kip su nosili 4 Ivana (Vujević, Vuletić, Ćubelić i Lerotić) a barjak je nosio Petar Vuletić.

Nakon procesije uslidila je sv. misa koju je predvodio don Alojzije Bavčević uz koncelebraciju don Dane, don Ivana Ćubelića, don Marka Ćubelića, don Nediljke Ante Ančića i don Ante Čipčića.

U propovidi se osvrnuo na rođenje sv. Ivana Krstitelja, o njegovoj posvećenosti već u majčinoj utrobi, posebno naglašavajući taj čudesan čin stvaranja novog života, te kako nas Bog uvik prati: “U Bogu živimo, mičemo se i jesmo”. Citirao je poznati psalam:

Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,
ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.

Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.

Jer ti si moje stvorio bubrege,
satkao me u krilu majčinu.

Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,
što su djela tvoja predivna.
Dušu moju do dna si poznavao,

kosti moje ne bjehu ti sakrite
dok nastajah u tajnosti,
otkan u dubini zemlje.

Na kraju mise je najavljena prezentacija knjige Ivana Vuletića (Rame) o životu u dijaspori koja će se najvjerojatnije dogoditi na Dan Zahvalnosti. Više o tome uskoro kad dođe vrime za to.

Nakon mise, Dobranjčani su posjetili grobove svojih predaka i u čast sv. Ivana se pomolili za njih. A posli toga su i dica došla na svoje kupujući razne đunđulije na derneku.

Fala svima koji su dali svoj doprinos da ovaj blagdan prođe u lipom ozračju, od onih koji su očistili i pokosili prostor oko crkve, Terezi, Aneti i čs. Gerardi Ćubelić na uređenju i kićenju crkve, don Dani,  svećenicima koji su ispovidali prije mise, čs. Vlasti i zboru koji je uveličao misno slavlje, hodočasnicima iz okolnih mista i svim Dobranjčanima koji su došli.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).