Na početku proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja msgr. dr. Marin Barišić (nadbiskup splitsko-makarski u miru) je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika blagoslovio našu obnovljenu crkvu, a nakon blagoslova išlo se u svečanu procesiju oko groblja sa kipom sv. Ivana Krstitelja kojeg su nosili Nediljko Milardović, Ivan Vujević, Mate Vuletić i Stipan Ćubelić, križem kojeg je nosio Josip Ćubelić i zastavama koje su nosili Ante Ćubelić, Dražen Milardović i Ivan Žagač.

Don Augustin je u župskim spisima našao podatak da je današnji kip sv. Ivana donešen u župu točno prije 100 godina.

Nakon svečane procesije uslidilo je misno slavlje. Msgr. Barišić je propovidao zašto roditelji nisu Ivanu dali očevo ime Zaharija što znači “Bog se sjeća” – kao simbolu nečeg starog, prošlog, nego su roditelji dali mu ime Ivan – “Bog je milostiv”, kao početku jednog novog vrimena, vrimena Isusa Krista i njegovog milosrđa… Ivan Krstitelj je pobjegao od buke ovoga svita u pustinju da bi čuo Božji glas i što Bog od njega želi. I nije se želio isticati i pokupiti slavu ovoga svita, iako je mogao, nego je dolaskom Isusa sebe umanjivao, a uvećavao i stalno pokazivao prema Isusu Kristu, kako simbolično na njegovim kipovima gdje pokazuje kažiprstom “Evo Jaganjca Božjega”, tako i svojim riječima i djelima.

A kad je Ivan dovršavao svoju trku, govorio je: ‘Nisam onaj za koga me vi držite.
Nego za mnom evo dolazi Onaj komu ja nisam dostojan odriješiti obućena nogama.

Msgr. Barišić se zahvalio don Augustinu i Dobranjčanima na velikom trudu u obnovi crkve kao i doprinosu Dobranjčana katoličkoj crkvi di god se nalazili.

Don Augustin se na kraju svete mise zahvalio svima koji su ovih dana dali dio sebe da bi proslava sv. Ivana Krstitelja bila Bogu ugodna. Posebno se zahvalio svim dobročiniteljima i donatorima koji su omogućili da uspješno privedemo kraju obnovu župne crkve, počevši od Nadbiskupije splitsko-makarske, Županije splitsko-dalmatinske, Vlade RH, Općine Cista Provo i mnogih firmi i pojedinaca.

Nakon mise Dobranjčani i njihovi gosti su po običaju, uz bogati stol, i u svojim domovima proslavili blagdan našeg nebeskog zaštitnika. Popodne je crkva bila otvorena za sve koji su u miru želili uputit sv. Ivanu svoje zahvale, prošnje i molitve.

Hvala svima koji su ovih dana pomagali, radili, pripremali, pivali, snimali i slikavali. Evo jedan video i galerija slika sa proslave blagdana.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).