Misec svibanj. Na Dobranjama sve ponovo cvita, pupa, raste, zeleni. A tako rastu i odrastaju generacije mladih Dobranjčana koji ovoga svibnja primaju sakramente pričesti i krizme diljem Lipe Naše. Njima i njihovim roditelji iskrene čestitke. A čestitamo i Anti (Galiću) i Mariji Lerotić koji su na blagdan sv. Ive proslavili svoj zlatni pir, 50 godina braka.

Uistinu je svečano bilo ove subote na Dobranjama, u zaseoku Ćavari, di smo proslavili blagdan sv. Ivana Nepomuka, 225 godina od izgradnje kapelice, te 230 godina od izgradnje ciloga sklopa sa okolnim bedemom.

Pred dosta velikim brojem Dobranjčana i njihovih gostiju (oko 120 ljudi) misu je predvodio don Ante Ančić uz koncelebraciju don Bože i don Marka Ćubelića. Nažalost, ostali naši svećenici su bili spriječeni što svojim obvezama, što zdravstvenim problemima, no svima je bilo vrlo drago što se okupljamo u ovoj prigodi. Don Ante je u svojoj propovidi iznio primjer života sv. Ivana Nepomuka kao dokaz istinske vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku. Misu je svojim pivanje uveličao i naš zbor pod ravnanjem č.s. Vlaste iako nije bio u punom sastavu.

Nakon mise, Dalibor Vuletić se, u ime Kulturne udruge Dobranje, zahvalio svima koji su došli na proslavu blagdana te najavio predavanje o kulturnoj baštini koje je održao gosp. Ivan Alduk, pročelnik konzervatorskog odjela Imotski. U svom 15-minutnom izlaganju, gosp. Alduk je naglasio veliku vridnost kapelice sv. Ive s okolnim građevinama, kao i drvenog oltara iz stare crkve. Naveo je nekoliko zanimljivih podataka o procesima obnove ovim znamenitosti te se zahvalio našoj Udruzi na pomoći, entuzijazmu i želji da se sačuva i obnovi naša baština. Cilo izlaganje pogledajte na video isječku.

Zatim je uslidilo druženje i zakuska između kuća u blizini kapelice. Pršut, sir, domaći kruv ispod cripnje, soparnik, kolači, razno piće, uz dobro raspoloženje ljudi oduševilo je sve prisutne. Polako se sastajala ekipa i sramežljivo započimala gangu. Odjednom su se sa svih strana počeli priključivat pivači pa je to često izgledalo kao neki novi glazbeni žanr, kao neka klapska ganga. Jedni su pivali, drugi guslili, treći pomno slušali i pratili stihove. Baš lipa atmosfera, puno smija, pisme, razgovora, sijećanja na stara vrimena. Poslušajte i pogledajte u video isječku kako je sve to izgledalo i zvučalo.

Ćavari su se pokazali kao dobri domaćini, fala svima koji su sudjelovali u organizaciji, fala našim svećenicima, gosp. Alduku i svima koji su sa nama proslavili blagdan sv. Ivana Nepomuka.