Božićni blagdani u Dobranjama proslavljeni su u čudnim, gotovo prolitnim vremenskim uvjetima. Tradicionalno se kitio bor i gradile jaslice po našim kućama, neki to rade nekoliko dana prije Božića, a neki na sam Badnjak kako se prije radilo kad se čekalo očeve i muževe da dođu sa privremenog rada diljem svita.

A uvik je vrlo živo na sam Badnjak. Iz jutra su se pripremala tradicionalna posna jela poput bakalara, uređivala se kuća. Prid mrak, uz zvonjavu Zdravomarije, Dobranjčani su zapalili vatre u čast Isusova rođenja na Ribnici i Blagoslovu. Nakon toga se po običaju zajednički nazdravilo u gostionici. U večernjim satima palili su se badnjaci te se molilo u našim kućama. Nakon toga pripreme za Ponoćku uz obilazak susjeda i prijatelja po kućama uz pozdrav “Na dobro Vam došla Badnja večer”.

Ponoćku kao i mise na Božić, sv. Stipana i sv. Ivana predvodio je don Boris Vidović, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Lipo ispunjena crkva svih ovih dana, odlične jezgrovite propovidi don Borisa kojemu veliko HVALA na zajedničkim misnim slavljima, prekrasno ukrašen bor i jaslice u crkvi (bravo za Matu, Petra i Branimira Ćubelića), odlično pivanje zbora i svih vjernika uz harmonij i violinu, čestitanja, dobre želje, zajedništvo i radost, sve su to karakteristike ovogodišnjeg Božića.

Nakon mise na Božić, svečani obiteljski ručak uz tradicionalna dobranjska jela, gašenje svića kruvom i vinom, nazdravljanje vinom uz kruženje čaše oko stola do svakog člana obitelji. Popodne je bilo rezervirano za posjete rodbini i prijateljima.

Prva misa u Novoj Godini biti će u nedilju 1. siječnja u 11.00 sati.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).