Gotovo litnji božićni blagdani ove godine u Dobranjama. Pritoplo vrime, sunčano sa izrazito visokim temperaturama, posebno danju. Tako da nismo još na pravi način mogli testirati nove grijalice postavljene u crkvi prije nekoliko dana.

Uoči Božića, na Badnjak se uglavnom tokom dana pripremaju tradicionalna jela poput sarmi, kiselog kupusa i suvog mesa tako da obitelji na sam blagdan Božića mogu u miru zajedno otići i slaviti svetu misu. Također, tradicionalno su se u sumrak zapalile vatre na Ribnici i Blagoslovu u čast Isusova rođenja, nakon čega se u gostioni zajedno nazdravilo. Zatim su po kućama uslidile obiteljske molitve i paljenja badnjaka na kominima i u šporetima.

Prije same Ponoćke imali smo nekoliko prigodnih recitacija Marka Burazina, Ivana Vuletića, Marije Vuletić i Antonije Ćubelić koji su nagrađeni velikim pljeskom. Sv. misu na Ponoćku, kao i mise na blagdan Božića i sv. Stipana predvodio je don Jozo Gojsalić, ekonom Splitsko-makarske nadbiskupije i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera, rodom iz Kostanja, a don Dane je predvodio misu na blagdan sv. Obitelji i sv. Ivana apostola. Don Jozo je u nekoliko prekrasnih blagdanskih propovidi naglasio važnost Isusova rođenja u našim srcima kroz osobna preispitivanja, molitvu, popravljanje odnosa u obitelji i prema bližnjima. Uvik je vrlo teško čuti onu rečenicu iz evanđelja: “Svojima dođe a oni ga ne primiše” i ona nas opominje. Don Jozo je na Ponoćku kao i na blagdan Božića, nekoliko puta čestitao blagdan Isusova rođenja okupljenima u našoj crkvi kao i svima onima koji iz raznih razloga nisu mogli biti s nama, a preko nas i Dobranjčanima u dijaspori. Hvala mu na dolasku, misnim slavljima i riječima ohrabrenja!

Crkva je ovih blagdana bila lipo ispunjena, puno je naših ljudi došlo iz svih krajeva, posebno je dobro popunjena bila tzv. Ćubelića strana. Crkva je lipo ukrašena, uz lipe aranžmane, prekrasan bor i još lipše jaslice za koje su najzaslužniji Milan Radulov, časna Vlasta i ostali koji su pomagali. Misu je uveličavao naš zbor sjajnim božićnim pismama koje je pratio cili puk Božji. A zasvitlila je ponovno i stara crkva.

Obavijest svima da će misa na Novu Godinu, na blagdan Marije Bogorodice biti u petak u 11.00 sati, dok će misa sljedeće nedilje biti po običaju u 9.00 sati.