Prošli tjedan je bio opet u znaku lova na našem području. U Gaju (Malindragi) i Samarini ulovljena su 4 vepra a sritni strijelci su iz Ciste Provo i Sviba. Zasad vrlo dobra godina za lovce, kao i povod za druženja uz divljač, kapljicu i nezaobilazne lovačke priče.
A počela je i sezona klanja gudina. Iako je sve manje onih koji na tradicionalan način odrađuju ovaj, nekad vrlo popularan način pripremanja hrane za zimu, svinjske delicije su i dalje važan dio prehrane mnogih Dobranjčana. Nekad se za ovaj događaj čekalo gastarbajtere iz dijaspore koji su dolazili kući malo prije Božića. Gudini su se gojili nekoliko miseci dok ne bi postigli zadovoljavajuću kilažu. Sami proces od klanja preko opipanja, soljenja, pripremanja sudžuka, kulena, divenica, švargli, krabljenja masti, trajao je nekoliko dana. Fascinantno je da bi bilo iskorišteno gotovo 99% gudina, čak se i njegova dlaka (štitina) sakupljala i prodavala za izradu četki. O ovom običaju bi se moglo dosta pisati, mnogo je zanimljivih detalja. Nadam se jednom drugom prilikom.