Prekrasna proslava blagdana našeg nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama.

Po običaju, večer uoči blagdana u čast sv. Ivana upalile su se vatre Ivanjske, Ivanjski krijesovi, naši Svitnjaci. Mnoštvo Dobranjčana okupilo se u svojim zaseocima da se zajedno sa svojim susjedima i prijateljima pomole i zapale svitnjak te se tako pripreme za proslavu blagdana. Bilo je malo pucanja i vatrometa uz nezaobilaznu kapljicu za nazdravit.

Na blagdan našeg zaštitnika, prvo se išlo u procesiji oko dobranjskog groblja uz litanije i pisme, predvođeni križem i barjacima, noseći kip sv. Ivana. Svečanu misu predvodio je don Ante Žderić uz koncelebraciju našeg župnika, naših svećenika, te svećenika i fratara iz naših susjednih župa.

Don Ante je u odličnoj propovidi istaknuo veličinu sv. Ivana koji je hrabro svojim život svjedočio sve što je propovidao. Poseban naglasak je bio na zalaganju sv. Ivana za svetost i čistoću braka i obitelji, označavajući obitelj kao najjaču kariku društva i crkve koju se sustavnu želi uništiti i tako čovika ostaviti bez zaštite i nade. Don Ante je istaknuo da Bog i dalje zove ljude, kako za ženidbu i obitelj, tako i za službu svećenika, ali problem je što je mali odaziv ljudi, jer nas je sve manje i postali smo prekomotni u svojim životima, uljuljani u lažnu sigurnost, bez odgovornosti, u strahu ne uspijevamo se pokrenuti i prominiti. Zato nam primjer sv. Ivan Krstitelja triba biti stalno pred očima, da s pouzdanjem u Boga možemo minjati naše živote na bolje.

Velik broj Dobranjčana i gostiju prisustvovao je misnom slavlju, unatoč radnom danu. Nakon mise proslava blagdana se nastavila za obiteljskim stolovima, a u popodnevnim satima mnogi su pohađali našu župnu crkva da bi u miru uputili osobne molitve sv. Ivanu.

Hvala svim Dobranjčanima koji su svojim trudom i sudjelovanjem u organizaciji proslave blagdana dali svoj doprinos i tako učinili da blagdan našeg nebeskog zaštitnika bude svečano i dostojanstveno obilježen.

Sv. Ivane Krstitelju, moli za nas!

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).