Na blagdan sv. Ane u Cisti Velikoj, don Dane je proslavio svoj veliki jubilej 50 godina svećeništva. Misu je predvodio mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, uz koncelebraciju don Ante Delića koji su zajedno sa don Danom rekli svoje mlade mise 1969. godine, te još nekoliko svećenika.

Mons. Janjić se u svojoj propovijedi najprije prisjetio generacije ređenika iz godine 1969. koji su u ono vrijeme na KBF-u u Zagrebu završavali svoj studij i u tamošnjoj bogosloviji i spremali se za svećeništvo. Osobito je istaknuo kako je za svećenika važno kroz sve životne situacije i iskušenja ostati do kraja vjeran Kristu Gospodinu koji ga je pozvao u svoju službu te naviještati i svjedočiti njegovo evanđelje i Božju ljubav povjerenim vjernicima.

Na kraju misnog slavlja i sam se don Danijel obratio svima prisutnima. Zahvalio je ponajprije Dobrom Bogu koji ga je dozvao u postojanje i na daru svećeničkog poziva te vjernosti da je u tome ustrajao. Prisjetio se s velikom zahvalnošću osobito svojih roditelja, koji su mu ne samo dali život nego ga i brigom i ljubavlju tako odgajali da se u njemu probudi duhovno zvanje.

Ukratko je ocrtao svoj životni put izobrazbe i duhovne formacije. Budući da su onih godina komunističke vlasti zatvorile Splitsko sjemenište i Bogosloviju, don Dane je gimnaziju završio u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu a potom i studij teologije na tamošnjem fakultetu. Za svoju mladu misu uzeo je geslo: Boga ljubiti i hrvatskom narodu služiti. Poslije svećeničkog ređenja župničku službu je vršio najprije kratko u Zagvozdu, zatim u Medovu Docu, Grabovcu te na kraju u Cisti Velikoj i Dobranjama.

Svoju duhovnu ostavštinu sažeo je i izrekao sljedećim riječima: “Cijelim svojim životom sam vam svjedočio da je Isus živ i prisutan u zajedničkoj molitvi, u svojoj riječi, u Evanđelju i u Euharistiji.”

Nakon misnog slavlja priređen je domjenak ispred župske kuće.

Čestitke don Dani na velikom jubileju!

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).