Iza nas su 2 velike fešte koje su se održale u Dobranjama, pa evo izvještaja sa zakašnjenjem, bilo je dosta posla oko organizacije pa nisam stiga prije.

Krenimo sa proslavom Dana Domovinske Zahvalnosti 5. kolovoza. Ujutro smo imali svetu misu za Domovinu koju je predvodio don Alojzije Ćubelić uz koncelebraciju đakona Miljenka Bošnjaka koji je u propovidi naglasio lipotu tradicije slavljenja Dana zahvalnosti kao i potribu da uvik budemo spremni žrtvovati se jedni za druge.

Kasnije navečer, standardno velik broj Dobranjčana i naših gostiju iz okolnih mista okupio se na školskom igralištu. Odigralo se nekoliko revijalnih utakmica između naših ekipa, Galantara i Croatie ’90-’91. Cilo vrime za dobru atmosferu brinuo se Frane Jukić sa domoljubnim i zabavnim pismama. Lipo je bilo vidit u društvu stare prijatelje, pivalo se gange, prisjećalo se starih događaja.

Okupljene je u ime Kulturne udruge Dobranje pozdravio Dalibor Vuletić i zahvalio se svim dobročiniteljima koji na bilo koji način pomažu i sudjeluju u organizaciji ove proslave te pozvao sve na otvaranje spomenika dr. Franji Tuđmanu 17. kolovoza. Kao znak zahvale za poseban doprinos i potporu Kuturnoj udruzi Dobranje u promicanju sportskog duha, te sudjelovanju u sportskim uspjesima našeg mista uručena je zahvalnica Kreši Ćubeliću (Pepičinom). Lip pozdravni govor, također je održao fra Žarko Relota istaknuvši kako tribamo bit ponosni na ovaj dan i uvik ga slaviti i biti zahvalni svim hrvatskim braniteljima. Naravno, nakon revijalnih utakmica dobranjska dica su preuzela igralište na kojem bi se povremeno mišali sa plesačima na glazbu uživo. Uistinu još jedna lipa noć u Dobranjama. Pogledajte Galeriju slika.

Prošlu nedilju Dobranje se ponosno i dostojanstveno zahvalilo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu otkrivši mu spomenik u centru sela.

Svečanost je počela svetom misom koju je predvodio don Tomislav Ćubelić uz koncelebraciju naših svećenika don Marka, don Bože, don Alojzija i don Lovre a misu je svojim pjevanjem uveličao mješoviti Cisko-Dobranjski zbor pod ravnanjem sestre Vlaste.

Don Tomislav je u vrlo nadahnutoj propovidi govorio o povijesnoj težnji hrvatskog naroda za samostalnošću i o svijesti koju je dr. Tuđman nosio u sebi da postoji hrvatski narod, koji se kao krvna i duhovna cjelina ne da poistovjetiti ni s kakvim višenarodnim konsrtukcijama te da njegov narod može, treba i želi biti svoj na svome.

Bez zadrške je činjenica da je hrvatski narod imao velikane duha, kulture, Crkve, politike, ljude nesebične ljubavi prema domovini. Sve je to podržavalo iskru nade i vjere, da možemo imati državu, ali…… Do dolaska dr. Tuđmana moja domovina nije imala čak ni imena osim općenita: kraj, zavičaj, dolina, kotlina, zemlja, ognjište, tuđinci su je zvali kneževina, kraljevina, carevina……slavija…. sve osim Hrvatska. Shvatio je dr. Tuđman da je narod bez države kao katedrala bez zvonika.

Za svoj cilj stvaranja hrvatske države dr. Franjo Tuđman je žrtvovao položaj i blagostanje generala boljševičke vojske i ideologije, odrekao se društvenog položaja, osobnih probitaka, radi svoje ideje ostvarenja hrvatske države trpio je bio etiketiran i zatvaran. Svome narodu dr. Tuđman je poklonio sve tjelesne i duševne snage. Hrvatski narod kao da je gubio vjeru u svoje dostojanstvo i državu i zamislimo kakav je put trebao proći ovaj čovjek da mu vrati vjeru, da hrvatski čovjek može hoće i treba stvoriti svoju državu. Djela velikih ljudi, a predsjednik hrvatske države je to bio, prelaze preko svoga vremena, te se prenose u budućnost i postaju trajno duševno nasljeđe budućih naraštaja. Pojedinci stvaraju velika djela.

Uvijek je dr. Franjo Tuđman bio za korak snalažljiviji i izdržljiviji od svojih protivnika, osporavan nije se zaustavljao, ponižavan i vrijeđan išao je uspravno čvrsto oslonjen na hrvatskog čovjeka, a u zapletenim i nepredvidivim situacijama naslonjen na hrvatskog vojnika koji mu je duboko vjerovao, uronjen u prošlost, ali vjerodostojan kad je riječ o budućnosti Hrvatske, da bi na kraju povijesno trijumfirao.

Nemojmo praznim riječima Boga privlačiti na svoju stranu, nego svoje ponašanje uskladimo s njegovim etičkim zahtjevima, tako da sami budemo na Božjoj strani. Puno toga pokazuje da iz iskustva vjere i povijesti vlastitoga naroda nismo dovoljno naučili. Svijet bez zla ne postoji, ali je moguće stvoriti takav svijet u kojemu zlo neće biti pobjednikom. Stoga: Što je ostalo od patnje i žrtve; ponosa i jedinstva hrvatskog naroda. Je li se istopilo? Nije li nam zaborav, krive procjene zamaglili temelje istine koje ne naziremo? Nije li nam interes iznad svih svetinja u ovom narodu? Ostali su hrabri ljudi, branitelji. Tu je patnja, bol i križevi kao znak, poziv i opomena da ste vi stvorili ovo državu. Ostaje istina da je ova država obranjena i stvorena iz ljubavi.

Na kraju mise kratkim govorom se zahvalio Tuđmanu i don Lovre.

Nakon mise išlo se u procesiji do centra sela. Velik broj ljudi, uzvanika, gostiju iz susjednih mista, Dobranjčana iz svih krajeva, bilo je negdi oko 800 ljudi. Protokol je krenuo sa puštanjem audio snimke nekoliko Tuđmanovih govora i himnom Republike Hrvatske koju je izveo naš zbor. Nakon toga, sve okupljene je u ime Kulturne udruge Dobranje pozdravio Dalibor Vuletić.

Od uzvanika pozdravili smo: saborskog zastupnika gospodina Antu Sanadera, izaslanika predsjednika HDZ-a gospodina Tomislava Karamarka, saborskog zastupnika gospodina Antu Babića, načelnika općine Lovreć, dožupana Splitsko-Dalmatinske županije, gospodina Antu Šošića, načelnika naše općine Cista Provo, gospodina Božu Ćubića sa suradnicima, gospodina Antu Mihanovića tajnika županijskog odbora HDZ-a, predsjednika splitskog gradskog odbora HDZ-a gospodina Petra Škorića, gospodina Josipa Miljka predsjednika HČSP-a, člana splitskog gradskog vijeća, gospodina Luku Podruga, gospodina Ivana Šipića, gradonačelnika Trilja, načelnika općine Zagvozd – gospodina Mira Gaće, donačelnika općine Klis gospodina Marka Galića, dobranjskog zeta gospodina Antona Kovačeva, akademskog kipara gosp. Antu Brčića, autora našeg prekrasnog spomenika, Udrugu Hrvatske Domovinske Vojske 1941.-1945. te Društvo Hrvatski Domobran Split kao i naše svećenike.

Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom.

Danas upravo mi to i činimo, hladne glave ali vrućeg srca postavljamo ovaj spomenik kao znak velike zahvalnosti dr. Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima na daru slobodne i samostalne Domovine. Želimo naglasiti kako često nismo zadovoljni načinom na koji je lik i djelo dr. Tuđmana predstavljen u hrvatskoj javnosti, te osjećamo dužnost da kao izravni sudionici i svjedoci stvaranja hrvatske države, ustrajemo u širenju istine i osjećaja zahvalnosti zbog naraštaja koji dolaze.

Dr. Franjo Tuđman je ugradio svoj život u borbu za slobodu svog naroda i povijesnu istinu o njemu, te je najsvjetlije razdoblje hrvatske povijesti zauvijek obilježeno njegovim imenom. Molimo Boga i želimo vjerovati da u Hrvatskoj postoje ljudi poput predsjednika Tuđmana, mudri, hrabri i spremni žrtvovati se za dobrobit svog naroda.

Hvala svim dobročiniteljima koji su podržali ovaj projekt, od raznih županijskih, općinskih i gradskih tijela, donacija firmi, pa do individualnih donacija Dobranjčana iz dijaspore, diljem Lijepe Naše kao i onih koji ovdje žive. Posebno nam je drago da su mnogi Dobranjčani sudjelovali tako da s ponosom možemo reći da je ovaj spomenik zajednički projekt svih nas. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i pripremi ove svečanosti, kao i svima Vama dragi prijatelji što ste svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj.

Na kraju, posebna zahvala akademskom kiparu Anti Brčiću, čija je majka iz Dobranja, na velikom trudu i radu u izgradnji prekrasnog spomenika i energiji kojom je nosio ovaj projekt.

Zatim je okupljene pozdravio načelnik naše općine Bože Ćubić zahvalivši se dr. Tuđmanu na daru domovine koju mi moramo učinit boljom i uspješnijom.

Govor je održao i saborski zastupnik gospodin Ante Sanader:

Dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske države i prvi predsjednik, čiji nam život, djelo i političke vizije, a posebice poruka koju nam je ostavio u naslijeđe koja je uklesana na njegovu nadgrobnu ploču „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto“, moraju biti trajna inspiracija i nadahnuće u našem političkom djelovanju. Od Tuđmana moramo učiti i stalno mu se vraćati, jer je Tuđman kao nitko prije njega znao u danim okolnostima pronalaziti najbolja rješenja rukovodeći se prvenstveno interesima hrvatskog naroda i hrvatske države. Znao je jasno postaviti zadaće, uspostaviti zajedništvo i besprijekorno trasirati put za postizanje zadanih ciljeva.

Spomenik su zajednički otkrili gospodin Ante Sanader, gospodin Ante Šošić i gospodin Anđelko Lerotić – Guverner, dragovoljac domovinskog rata i pripadnik 3. bojne 4. brigade, a blagoslovio ga je naš bivši župnik don Lovre. Nakon toga svi su se zadržali u centru sela na fešti, jilo se i pilo, pivalo i guštalo. Pogledajte Galeriju slika.

Za koji dan postavit ću i video zapise sa obe fešte, a uskoro ćemo imati dvd sa otvaranja spomenika, sa svim važnim događajima, od propovidi, govora, otkrivanje i blagoslova spomenika do reakcija i slika fešte. Slobodno mi se javite svi koji želite dvd pa ću vam poslat čim to dobijemo.

Čestitka Anti i Anđeli Ćubelić (Lauškić) na rođenju drugog sina!