Evo izvještaj članova Hrvatskog biospeleološkog društva sa njihovog posjeta Dobranjama i spuštanja u Brezdanku:

17. 09. 2016. članovi Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) iz Zagreba (Petra Kutleša, Nikolina Kuharić, Alen Kirin, Petra Bregović) bili su u mjestu Dobranje tražeći jamu Guidova bezdanka. Zanimalo ih je naći baš ovu jamu jer je iz nje opisana špiljska životinja dvojenoga Dyocerasoma intermedium (Makarov, Lučić, Mitić & Rađa, 2003.) te su je željeli fotografirati.

Kako je Guidovu bezdanku teško pronaći, put do nje su članovima HBSD-a pokazali mještani Damir i Dalibor Vuletić. Put je prvih 500 m dobar, a zatim postaje sve zarašteniji, ali se ipak nazire. Na putu do jame prolazi se i pokraj jednog većeg bunara (Novak) u kojem uvijek ima vode. Nakon tridesetak minuta hoda stiže se do jame.

U jami su prvi bili članovi Speleološkog društva Špiljar iz Splita još 2002. godine kada je Tonći Rađa prvi puta i pronašao špiljsku dvojenogu Dyocerasoma intermedium.

Ulaz u jamu velik je 5 x 3 m. Jama je duboka oko 100 m. Nakon 40-tak metara dubine, jama se dalje dijeli na dva kraka. Na 40 m dubine je mala polica i u desnom kraku je polica na 70 m. Jama je jako lijepo zasigana i ima dva veća sigasta saljeva. Uz dvojenogu, u jami su članovi Hrvatskog biospeleološkog društva pronašli i druge špiljske životinje: kornjaše, jednakonožne rakove, skokune i pauke.

Akcija je uspiješno obavljena tako da će podaci o jami Guidova bezdanka (nacrt, fotografija ulaza i fotografija dvojenoge) izaći u knjizi Atlas špiljskih tipskih lokaliteta faune Republike Hrvatske, Svezak 3 (http://www.hbsd.hr/Publikacije.html).

Velika zahvala članovima Hrvatskog biospeleološkog društva na posjeti Dobranjama i spuštanju u Brezdanku. Hvala na odličnim slikama i izvještaju. Eto, napokon da i mi vidimo tu endemsku vrstu. Posebno je značajno da će Brezdanka nać svoje misto u novom Atlasu.

Komentari (1)

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).