U jeku, nažalost, još jednog iseljeničkog vala iz naše države, prisitimo se kako je to nekada izgledalo kad su prve generacije Dobranjčana odlazile početkom 20. stoljeća priko bare u Amerike. Na internetu se može naći dosta podataka o putovanjima naših ljudi, od imigracijskih dokumenata, brodskih manifesta, prekograničnih bilježaka, vojnih i drugih dokumenata. Ovi put sam se fokusirao na nekoliko brodskih manifesta na koje sam naišao iz razdoblja od 1906. do 1911. godine.

Većina putovanja Dobranjčana iz tog razdoblja je bila brodom iz Trsta i završavala u New Yorku. U brodskim manifestima nalazi se nekoliko zanimljivih podataka iz kojih se može povezati kako su Dobranjčani pomagali jedni drugima u dolascima i snalaženju u novim sredinama.

Tako su u New York 1.11. 1906. doplovili Ivan Milardović, Andrija Vuletić, Ilija Milardović, Mijo Milardović, Mate Milardović i Josip Ćubelić. Oni su u podacima o o sebi morali navesti gdje točno idu i kod koga. Nekoliko ih je navelo da idu u Leadville, Colorado kod Petra Rančića (vjerojatno sa Budimira) koji je već došao ranije.

Zanimljivo je da već sljedeće godine, sa nekoliko brodova u razdoblju od nekoliko miseci u New York stiže još nekoliko Dobranjčana (Andrija Vuletić 19.4.1907., Ivan Lerotić i Ivan Vuletić 7.6.1907., Ivan Vuletić, Jozo Vuletić, Ivan Vuletić i Mate Vuletić 23.6.1907., Mihovil Milardović, Josip Ćubelić, Ivan Milardović i Ivan Milardović 20.10.1907.), a kasnije 20.4.1911. Ante Lerotić i Mate Vuletić. Gotovo svi oni su kao misto i kontakt kod koga idu naveli neke od Dobranjčana koji su 1906. došli u SAD, navodeći ih kao braću, rodijake ili prijatelje.

Pretpostavljam da je većina odlazila u Leadville u državi Colorado zato jer je bio jedan od vodećih američkih rudarskih gradova u to vrime pa su se nadali lakšem zaposlenju tamo.

Nekoliko zanimljivih osobnih podataka iz brodskih manifesta:
– pod “Nacionalnost” se pisalo “Austrian” (jer smo tad još bili pod Austrijom)
– pod “Rasa ili Narod” se navodilo “Dalmatian” (Dalmatinac)
– pod “Zadnje prebivalište” se navodilo “Dobranje” ili čak “Imacke” (Imotski)
– pod “Zanimanje” svima piše “labourer” (radnik)
– jedno od pitanje je bilo da li imaju kod sebe 50 dolara ili manje – većina je navodila da posjeduje između 15 i 20 dolara.
Bilo je još dosta pitanja koja su morali ispunit, poput: jesi bio u zatvoru, jesi li poligamist, jesi li anarhist, pitanja o zdravlju i sl.

U galeriji slika možete vidit neke od brodskih manifesta, kao i istaknute dijelove sa popisa Dobranjčana.

Ovo je samo jedan mali dio podataka koji se mogu nać na internetu o našim precima koji su odlazili iz Dobranja trbuhom za kruhom, nadam se da ću ubuduće prikupit još ponešto i objavit.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).