Nove upute iz naše Nadbiskupije u svezi s opasnošću od zaraze koronavirusom:

Poštovana braćo svećenici i redovnici, drage sestre redovnice!

Mogli ste primijetiti da zadnjih tjedana u našoj Nadbiskupiji brojimo mnogo slučajeva zaraze koronavirusom. Ne mislimo pritom samo na vjernike laike, nego na brojne svećenike, redovnike i redovnice. Sigurni smo da nitko ne želi biti zaražen ili zarazu prenositi pa je stoga velika odgovornost na nama da se ispravno postavimo dok traje ova ugroza.

Vrijedni epidemiolozi su nam skrenuli pozornost na nekoliko stvari koje bismo, bez iznimke, trebali primijeniti te tako čuvati sebe i druge:

  1. Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.
  2. Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i vlastitim primjerom.
  3. Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.
  4. Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sveprobe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.
  5. Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.
  6. Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.
  7. Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se svetapričest dijeli isključivo na ruku.

Još jednom vas molimo za ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka kao i ovih uputa.

Srdačno vas pozdravljamo u Kristu Gospodinu.

Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).