Nakon zadnjih duhovnih zvanja dobranjskih časnih sestara 70-tih godina prošlog stoljeća, radosni smo zbog jučerašnjeg novog duhovnog zvanja Jelene Ćubelić, kćeri Petra i Branke (Jamani).

Jelena je prva Dobranjčanka zaređena u Red sv. Klare (Klarise), a obukla je redovničko odijelo i ušla u novicijat u subotu 4. siječnja u samostanu klarisa u Splitu za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio don Ivan Ćubelić, njezin stric. Od sada se zove s. Marija Agnes od Božjega Milosrđa.

U koncelebraciji su bila petorica svećenika: fra Josip Lucić, duhovnik klarisa, fra Mate Matić, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, don Jure Bjeliš, rektor splitske bogoslovije, don Ranko Vidović, župnik Gospe od Otoka u Solinu don Nikola Mikačić.

Iz propovidi don Ivana:

“Novicijat je vrijeme odgoja i cjelovite priprave za posvećeni život kroz iskustvo služenja Bogu upravo u ovoj redovničkoj zajednici i u zajedništvu s ovim sestrama. Vrijeme je to u kojem se dublje upoznaje duhovnost i karizma reda svete Klare Asiške. No, prije svega, otkriva se poruka Isusova života i traži se način kako njega najbolje nasljedovati.

Ono najljepše što donosi iskustvo novicijata jest unutarnje dozrijevanje duhovnog zvanja i redovničkog poziva, to jest usklađivanje zvanja sa svojim srcem i razumom.

Nekad za mladim apostolima Ivanom i Andrijom, a danas se obazire i milo gleda našu dragu Jelenu, pa opet postavlja isto pitanje: Što tražite? To su bile prve Isusove riječi u Ivanovu evanđelju. On tako odgaja da najprije pita, pa u prvi plan ne stavlja sebe nego nekad onu dvojicu mladića, a danas mladu djevojku koja ga želi slijediti.

Što tražite? – jednostavno je pitanje, koje nije rezervirano samo za učenjake ili mudrace, nego na koje svatko može odgovoriti, neuki i umni, sveci i grešnici.

Isus je učitelj srca pa se najprije obraća ljudskoj čežnji i snovima, jer dobro zna koja su to važna pitanja što život znače. On svoje učenike želi povesti od površnoga k bitnome. A bitnih je stvari tako malo i do njih se dolazi samo ključem srca i iskrene ljubavi.

Razlog da netko pođe za Isusom ne nalazi se u nama, nego iznad nas, u Gospodinu koji dolazi k nama, a mi ga vjerom prepoznajemo kao objavljenog Boga. Samo u toj školi uskrsnulog Isusa moguće je shvatiti da je u srcu najprije mjesto za Boga. Tko to shvati može mu se potpuno predati po životu molitve i duhovnog sjedinjenja s Kristom.”

Don Ivan je poželio s. Mariji Agnes da joj zagovornica na putu prijateljstva s Isusom bude svetica, koju danas slavi franjevačka obitelj diljem svijeta, sv. Anđela Folinjska, koja po svojim mističnim susretima s Bogom svjedoči zašto je toliko sigurna u potpunom predanju Isusu.

“Stoga ste zbacili odjeću, koja znači vremenito bogatstvo, da ne biste nikada posve podlegli onomu s kojim se borite kako biste mogli uskim putem i na tijesna vrata ući u kraljevstvo nebesko.

Velika je to i doista hvale vrijedna razmjena: ostaviti vremenito radi vječnoga, zaslužiti nebesko umjesto zemaljskoga, umjesto jednog primiti stostruko i vječni, blaženi život baštiniti.”

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočila obitelj i rodbina s. Marije Agnes, riječ zahvale uputio je kapelan klarisa fra Josip Lucić.

Čestitke s. Mariji Agnes i ciloj obitelji na ovom velikom događaju. Radosnih srca uputimo Bogu zahvale za još jedno duhovno zvanje kao i molitve za s. Mariju Agnes, virujem da će Dobranjčani biti često u njezinim molitvama.

https://ika.hkm.hr/novosti/slavlje-redovnickoga-oblacenja-u-samostanu-klarisa-u-splitu/

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).