Prije 2 miseca odrađeni su prvi konzervatorsko-restauratorski radovi na vanjskom i unutarnjem dijelu naše stare crkve. Pod nadzorom konzervatorskog odjela Ministartstva kulture – Imotski, radove je odradila firma Kvinar d.o.o.

Nakon pregleda zatečenog stanja, utvrđeno je da je osnovni problem kao i u većini građevina ovog tipa vlaga koja je u crkvu prodirala iz tla i kroz oštećene dijelove crkve, poput krova.

Prije samog zahvata provedena su termografska mjerenja koja su jasno pokazala veliki problem vlaga u gotovo svim dijelovima crkve iznutra i vani.

Radovi su obuhvaćali konsolidacijsko injektiranje stabilizacijskog sredstva u zidove da bi se poboljšala mehanička svojstva zida. Uklonjen je jedan dio fuga te su postavljene nove, te se injektiranjem posebnih materijala u zidove radilo na prekidu i uklanjanju vlage. Na slimenu krova postavljene su nove kupe.

Ovo je prvi korak u dugotrajnom procesu restauracije naše stare crkve. Zahvala izvođačima, nadzoru i svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem projektu.

Obavijest svim Dobranjčanima da će božićna ispovid biti u četvrtak 16.12.2021. u 9.30 i u 15.00 sati, te se mole oni koji imaju bolesnike za ispovid da se jave u župni ured da bi se dogovorilo vrime posjeta.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).