Dugo traje naše prijateljstvo sa prijateljima iz Busovače koji su nas već nekoliko puta posjetili u Dobranjama. Nakon mnogo poziva da uzvratimo posjet, dogovor je pao ovog rujna, te su veterani Dobranja proveli prošli vikend u gostima u Busovači. Domaćini su nas srdačno dočekali, osigurali nam smještaj, hranu, piće, tako da nam nije falilo niti tičjeg mlika.

U Busovaču smo stigli u subotu 23. rujna u popodnevnim satima i odma nas je čekala prijateljska nogometna utakmica sa veteranima NK Busovača. Naravno nakon zdravice (rakije kruškovače) dobrodošlice. Naša prva međunarodna utakmica! Zaigralo se na pola velikog terena, vrlo zanimljiva i borbena utakmica, di su domaćini 2 puta vodili 2:0 i 4:2 ali smo se mi uporno vraćali i izjednačavali, tako da je na kraju završilo miroljubivih 4:4. Bod u gostima ko kuća, a kažu, malo ih je koji su iz Busovače odnili bodove (i ostali u jednom komadu).

Nakon utakmice uslidila je zajednička večera i prijateljsko druženje koje je proteklo u fantastičnoj atmosferi. U ime Kulturne udruge Dobranje domaćinima su se zahvalili Alojzije Ćubelić i Dalibor Vuletić, uručivši im prigodne darove i zaželivši im da i dalje ostanu vjerni svome Bogu i narodu, te da očuvaju svoje zajedništvo kao glavnu snagu koja im je omogućila opstanak na ovim prostorima.

U ime domaćina dobrodošlicu su nam izrazili Jozan Laštro, predsjednik Sportskog saveza Općine Busovača, Josip Mravak, predsjednik Općinskog vijeća Busovače, te Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

U međusobnim razgovorima smo upoznati o događajima iz bliske prošlosti, posebno vezanima za opstojnost našeg naroda na ovom području u vrime rata i nakon njega, o problemima i izazovima s kojima se svakodnevno nose. Ali nadasve, vladala je super atmosfera, puno pisme i humora.

U nedilju ujutro, 24. rujna smo položili vijenac i pomolili se na Središnjem spomen-obilježju poginulim braniteljima i civilima u Busovači. Tamo piše:

“Nitko nam nije poklonio opstanak
nego smo ga izborili sami
kroz svu golgotu i patnju
hrvatskog naroda Središnje Bosne
za opstojnost i obranu svoga doma
i dostojanstvo imena hrvatskog čovjeka”

Nakon toga smo posjetili prekrasno svetište Jakova Markijskog u Deževicama u Općini Kreševo gdje smo su sudjelovali na svetoj misi mlade nedilje kojom se obilježavala 21. obljetnica povratka prvih mještana u Deževice koji su za vrime rata bili protjerani od vojske Armije BiH. Poslije mise, kratko smo posjetili crkvu Gospe Snježne u Deževicama i Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici.

Na kraju još jedno veliko FALA Jozanu, Nikici, Beri (Busovačko-Dobranjskom golmanu) i svim ostalim prijateljima iz Busovače koji su nas, uistinu lipo i srdačno ugostili. Bila nam je čast biti Vašim gostima! Do sljedećeg druženja…

Evo izvještaja i sa web stranica Busovače:

Susret veterana HNK “Dobranje” iz RH i NK “Busovača”

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).