Uvik je lipo i svečano proslavit blagdan sv. Ivana Krstitelja, našeg nebeskog zaštitnika u Dobranjama. Okupili su se Dobranjčani u velikom broju, mnogi spajajući ovaj blagdan sa Danom Državnosti.

Po običaju, dan uoči blagdana su se na zvonjenje Zdravomarije i uz slavlje crkvenih zvona zapalili svitnjaci u čast sv. Ivana Krstitelja. Ka i uvik, spektakularan prizor svitnjaka, poneka ganga, nazdravljanje i druženje susida i prijatelja, molitva za pokojne a i za sve nas. Slike i snimke su se ubrzano slale društvenim mrežama u svit, pa sam i ja pokupio sa nekoliko mista za prikazat galeriju.

Na blagdan sv. Ivana u ponediljak velika procesija oko groblja a kip sv. Ivana su nosila 4 Ivana: i to 3 Ivana Ćubelića i Ivan Vujević. Nakon procesije uslidila je sv. misa koju je predvodio don Luka Vrljičak. Don Luka se u svojoj dugoj i nadahnutoj propovidi dotakao mnogih tema, al sve su bile vezane za ono što nas uči Sv. Ivan Krstitelj. Posebno je naglasio kako je sv. Ivan kao mlad čovik otišao u pustinju, osamu da bi se pripremio za navještanje Isusova dolaska, da je bio “glas koji viče u pustinji” i opominje, upozorava ljude na zlo i da bio kao takava trebao biti pravi uzor mladima.

Nakon sv. mise, radost dice na derneku uz kupovanje raznoraznih igračaka, čestitke imendana mnogobrojnim Ivanima, obiteljski ručkovi i druženja, te popodnevne molitve u tišini u župskoj crkvi.

Zahvala svima koji su omogućili da ovaj veliki dan za nas prođe u lipom ozračju, fala zboru na odličnom pivanju, svima koji su pripremili, organizirali i uredili crkvu, don Luki na lipoj propovidi, hodočasnicima i svim Dobranjčanima. Nek nas zagovor sv. Ivana Krstitelja prati i čuva na našem ovozemaljskom putu.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).