Na blagdan Svih Svetih već tradicionalno mnoštvo Dobranjčana pohodi svoje misto okupljajući se oko grobova svojih najmilijih i slaveći svetu misu. Ove godine smo kroz jutro samog blagdana imali dobre vremenske prilike koje je velik broj Dobranjčana iskoristio da okiti grobove cvićem i svićama, te se u miru pomoli za duše svojih pokojnika.

Popodne smo imali misu koju je predvodio don Dane uz koncelebraciju don Bože Ćubelića. Cilo popodne je padala jaka kiša pa je don Dane morao odrišenje, koje se inače moli kod spomen obilježja u groblju, izmoliti u crkvi. Nažalost, nakon mise se većina Dobranjačana brzo razišla zbog kiše, mnogi nisu uspili još jednom doći do grobova svojih pokojnika, kao i pozdraviti se sa starim prijateljima i znancima koje mnogi susretnu nakon dosta vrimena. A dosta naših mještana je također i na Dušni dan ponovo pohodilo naše groblje te slavilo svetu misu moleći se za sve duše u čistilištu.

Sićam se da smo mi ka dica obožavali ovo vrime oko blagdana Svih Svetih, posebno je lipo bilo dolaziti na groblje diviti se lipoti i koloritu cvića i svića. Svi smo tada nosili upaljače i šibice u džepovima te obilazili grobove i palili sve sviće i lampione koji su se u međuvremenu bili ugasili, želeći da to svitlo što duže traje, da što lipše osvitljava groblje po mraku. Nadam se da to svitlo u ovo vrime ponovo zapalimo u našim srcima i postajemo što sličniji onima čiji smo blagdan proslavili.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).