Svečano je bilo u Dobranjama prošlu nedilju.

Don Nediljko Ante Ančić i don Marko Ćubelić proslavili su veliki jubilej, svojih 50 godina svećeničke službe. A njima se pridružio i don Bože Ćubelić sa svojih 40 godina službe.

Sama svečanost krenula je procesijom od kapelice Gospe Lurdske do župske crkve, uz poznate kršćanske pisme Do Nebesa, Rajska Djevo, Krist na žalu… koje je svirao Hrvatski pučki orkestar Gradska glazba Imotski.

Zatim je uslidila svečana sveta misa na kojoj je don Tomislav Ćubelić u svojoj propovidi naglasio tih ukupno 140 godina svećeničke službe za koje viruje da su u njoj učinili puno više dobra nego što su zaostajali za Kristovim pozivom. Uz čestitku slavljenicima, pričao je don Tomislav o čvrstoj vjeri naših predaka u Dobranjama. “Čovjek ovog podneblja znao je svoj identitet i u koga vjeruje i kojem narodu pripada… Slavljenici su rođeni u vrijeme koje je drukčije od današnjeg. Bilo je to vrijeme kad su ljudi počinjali dan sa Bogom, njegovom pomoću, završavali obiteljskom molitvom i zahvalom na kraju dana. Ljudi, to bi meni i vama trebala bit lekcija! Da se može, ali treba imati hrabrost. Čovjek ove župne zajednice skidao je kapu na glas zvona podneva i Zdravomarije i zaustavljao svoje volove na polju da se pomoli… Zato je bitno gdje smo danas. Ruku na srce, podrhtavamo, i u obitelji i u crkvi i u narodu, i u odgoju i u vjeri.” Cijelu propovid pogledajte ovdje:

Na kraju mise slavljenici su se obratili okupljenim vjernicima.

Don Nediljko Ante Ančić se zahvalio svojoj obitelji i svima bliskim i dragim osobama koji su mu bili pomoć i potpora na njegovom svećeničkom putu. Posebno je naglasio 4 svećenika koji su bili župnici u Dobranjama kroz zadnjih 80-tak godina koji su svaki na svoj način dali poseban duhovni pečat našoj župi Dobranje (don Petar Kovač, don Lovre Žuljević, don Danijel Guć i don Augustin Radović).

Don Marko Ćubelić se također zahvalio svojoj obitelji i svima koji su molili za njega i bili mu potpora, izrazio je ponos što je prihvatio Kristov poziv i mogao služiti njemu i braći ljudima.

Don Bože se, prije svega, zahvalio don Anti i Marku što su prihvatili da i on bude dio proslave ovog velikog jubileja. Istaknuo je da treba biti ustrajan, kako je 40 godina bilo kakve službe, a pogotovo svećeničke velika stvar i nije lako izdržati sve izazove i poteškoće, ali sve to je moguće uz vjeru u Boga i Isusa Krista.

Na kraju je slavljenicima svoju čestitku uputio i naš župnik don Augustin.

Sva trojica slavljenika su se uz zahvale svojim obiteljima posebno zahvalili svima koji su došli na svečano misno slavlje i tako uveličali ovaj događaj kao i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ove svečanosti.

Nakon mise uslidilo je druženje slavljenika, Dobranjčana i gostiju kod župne crkve, uz zakusku i osvježenje, a atmosferu je glazbom održavala Gradska glazba Imotski.

Jedna posebna čestitka stigla je slavljenicima od našeg Dobranjčanina don Ivana Milardovića, župnika u Delnicama:

“Draga braćo svećenici: Don Nediljko Ante Ančiću, Don Marko Ćubeliću, zlatomisnici i Don Bože Ćubeliću, slavljeniče 40 godina misništva.

Bio sam mali dječak, dite, kada ste po rukama nadbiskupa Frane Franića zaređeni za svećenike. Slušao sam o vama kad su naši babe i didovi, ćaće i matere o vama govorili, ali i za vas molili, osobito uvečer kad bi did Pere poveo molitvu koja je uključivala i sve svećenike i časne sestre iz našega sela.

Zahvalni Gospodinu koji vas je pozvao u svoju službu, zahvalni smo i našim roditeljima i mnogim samozatajnim dušama vjernima Bogu i čovjeku, na žrtvama i molitvama.

Jedan sam od vas, koji vas po, Božjoj volji nastojim slijediti. Čvrsti su naši korijeni, duboki i plemeniti.

Žao mi je da ne mogu biti prisutan na velikom sutrašnjem slavlju. Pastoralne obaveze i nemogućnost pronalaska zamjene me u tome sprječavaju.

Kao rođeni Dobranjčanin i onaj koji skromno hodi za vama, od srca vam čestitam i zazivam Božji blagoslov na vas svečare, sve vaše i okupljeni Božji puk.”

Čestitke i hvala našim slavljenicima i neka ih dragi Bog blagoslovi!

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).