Božić i božićni blagdani tradicionalno su proslavljeni u Dobranjama.

Na zvon Zdravomarije na Badnjak, unatoč kišovitom i burovitom nevrimenu, zapaljene su vatre u čast porođenja Isusova na Blagoslovu i Ribnici. Nakon toga, Dobranjčani su po svojim kućama zapalili badnjake, poškropili svoje kuće kršćenom vodom, te se obiteljskom molitvom pripremali za dolazak Spasitelja. “Na dobro vam došla Badnja večer” – čestitalo se navečer posjećujući kuće svojih susjeda i prijatelja. Radost slavljenja mise Ponoćke je uvik nešto posebno. Toliko dugo iščekivane božićne pisme odjekivale su našom župnom crkvom, don Ratomir Vukorepa je predvodio misno slavlje uz lipu propovid radosne vijesti, međusobne čestitke i najlipše želje mještana, kao i zdravice u krugu obitelji nakon mise.

Na sam dan Božića se jednako nastavilo. U svečanu božićnu misu recitacijom su nas uvele Barbara Lerotić i Josipa Ćubelić. Solidan broj Dobranjčana na misi, iako je to daleko od onoga šta je prije bilo. Sve nas je manje, ali i sve manje ljudi dolazi u svoje misto, nažalost. Ove godine, za promjenu, okićena je jelka, a za kićenje u crkvi i oko nje zaduženi su bili Zvonko i Mate Ćubelić. Fala im.

Nakon mise, Dobranjčani su se okupljali na svečanim obiteljskim ručkovima di se blagovalo uz upaljene sviće, najčešća hrana za božićni ručak bile su sarme, kiseli kupus i suvo meso. A na kraju ručka, članovi obitelji nazdravljaju vinom u koje se prethodno uranja kruv kojim se ugase blagdanske sviće. I tako već godinama, nastojimo uveličat ovaj najradosniji blagdan različitim običajima i tradicijama, virujući da je ipak najvažnije ono što se ovog Božića dogodi u našim srcima.

Čestitke svim našim Stipanima i Ivanima čije smo imendane proslavili odma nakon Božića.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).