Župa Dobranje, od samog početka svog postojanja ima za zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, čiji se blagdan svečano slavi u ovoj župi svake godine 24. lipnja.

U utorak 23. lipnja tradicionalno se po zaseocima pale svitnjaci u čast sv. Ivana Krstitelja.

Svečano slavlje na blagdan sv. Ivana počinje procesijom koja kreće iz župske crkve. U procesiji koja ide oko crkve groblja, nose se kip sv. Ivana, barjak naše župe, hrvatska i papinska zastava. Kip našeg zaštitnika, na drvenom postolju nose 4 muškarca. Nakon procesije, u župskoj crkvi slavi se svečana sveta misa uz mnoštvo Dobranjčana i hodočasnika iz susjednih mjesta.

Pozivamo Dobranjčane i naše susjede da u što većem broju dođu na proslavu blagdana sv. Ivana Krstitelja. Misno slavlje počinje u sridu 24. lipnja u 11.00 sati a predvodit će ga don Ante Žderić, upravitelj Župe Gospe Fatimske u gradskom kotaru Blatine Škrape u Splitu. Od 10.30 biti će ispovid. A crkva će biti popodne otvorena od 16.00 do 18.00 za molitvu.

Ove godine službe u procesiji će obavljati:

 • Križ: Petar Ćubelić
 • Župna zastava: Mihael Burazin
 • Zastava RH: Marino Burazin
 • Papinska zastava: Ivan Žagač
 • Kip sv. Ivana:
  1. Vinko Ćubelić
  2. Ante Lerotić
  3. Ante Vuletić
  4. Mate Vuletić

Za sve buduće procesije, potičemo sve zainteresirane da se dobrovoljno unaprid jave župniku ili članovima pastoralnog vijeća za službu u procesiji, bilo za nošenje kipa, zastava ili križa.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).