Misnim slavljima i obredima od Velikog Četvrtka pa do Uskrsa, Dobranjčani su proslavili naš najveći blagdan.

VELIKI ČETVRTAK

Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista, u kojem je spas, život i uskrsnuće naše, po kojemu smo spašeni i oslobođeni.

Na Veliki Četvrtak proslavili smo Misu Večere Gospodnje. Nakon pjevanja Slava Bogu na visini, zvona su se “zavezala”, orgulje utihnule, sve do Vazmenog Bdijenja. Na kraju mise se Presveto prenilo u bočni dio crkve di je prigodno postavljen novi Isusov grob i svetohranište, dok se pivala prigodna pisma: Usta moja, uzdižite k preslavnomu tijelu glas… Zatim se ogolio oltar uz pivanje “Bože moj, zašto si me zapustio/ostavio” te su se vjernici u miru razišli svojim kućama.

VELIKI PETAK

Obredi Velikog Petka počeli su službom riječi di su don Augustin i članovi zbora pivali Muku Gospodnju, nakon čega se molila Sveopća molitva. Drugi dio obreda je bio Klanjanje križu (Evo drvo križa… Dođite poklonimo se) di smo se svi poklonili i poljubili križ dok se pivalo Puče moj, što učinih tebi… A nakon svete pričesti, išlo se u procesiju oko groblja s upaljenim lampionima. Po povratku u crkvu se pivalo Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar… Jer je preveliko milosrđe njegovo.

VELIKA SUBOTA (VAZMENO BDIJENJE)

Ujutro je crkva bila otvorena za molitvu na Kristovom grobu. Vazmeno Bdijenje je počelo blagoslovom vatre isprid crkve po jakoj buri di se zapalila Uskrsna svića (Svjetlo Kristovo… Bogu hvala). U službi riječi, čitalo se 7 čitanja iz Starog Zavjeta, a nakon toga se zapivala Slava Bogu na visini uz orgulje i zvonjavu svih zvona. Krsnom službom blagoslovila se voda, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje uz radosne uskrsne pisme Isus usta slavni, Isust Krist je uskrsnuo, Gospodin slavno uskrsnu… Na kraju mise je bio blagoslov hrane te se zapivalo Kraljice neba. Poslije mise Dobranjčani su se družili isprid crkve nazdravljajući i čestitajući uskrsnuće Gospodinovo.

USKRS

Na blagdan Uskrsa nastavilo se radosno svetom misom slaviti Isusovo uskrsnuće u prepunoj crkvi koju su pohodili Dobranjčani iz mnogih krajeva Lipe Naše.

Prekrasnih nekoliko zadnjih dana u našoj župi. Dostojanstveno i svečano smo proslavljali naše blagdane. Kroz sve dane don Augustin je tumačio sveto pismo, opominjujući ali i ohrabrujući nas u svojim propovidima, koliko je potrebno da se prominimo, da otvorimo svoje srce Kristu koji jedini može uniti svitlo u naš život i naš svit. Fala svim župljanima koji su sudjelovali u zajedničkim slavljima, i koji su svojim doprinosom kroz pismu, ukrašavanje crkve i organizaciju uveličali ove blagdane.

SRITAN USKRS

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).