Misnim slavljima i obredima od Velikog Četvrtka pa do Uskrsa, Dobranjčani su proslavili naš najveći blagdan.

VELIKI ČETVRTAK

Na Veliki Četvrtak proslavili smo Misu Večere Gospodnje. Na taj dan zvona su utihnula (“zavezana”) sve do Vazmenog Bdijenja. Na kraju mise se Presveto prenilo u bočni dio crkve di je prigodno postavljen novi Isusov grob i svetohranište, dok se pivala prigodna pisma: Usta moja, uzdižite k preslavnomu tijelu glas…

VELIKI PETAK

Na obredima Velikog Petka nakon Muke Gospodnje i Sveopće molitve, uslidilo je Klanjanje križu (Evo drvo križa… Dođite poklonimo se) di smo se svi poklonili i poljubili križ dok se pivalo Puče moj, što učinih tebi… A nakon svete pričesti, išlo se u procesiju oko groblja s upaljenim lampionima. Po povratku u crkvu se pivalo Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar… Jer je preveliko milosrđe njegovo.

VELIKA SUBOTA (VAZMENO BDIJENJE) I USKRS

Vazmeno Bdijenje je počelo blagoslovom vatre isprid crkve di se zapalila Uskrsna svića. U službi riječi, čitalo se 7 čitanja iz Starog Zavjeta, a nakon toga se zapivala Slava Bogu na visini uz orgulje i zvonjavu svih zvona kao i umivanje u kršćenoj vodi. Kip Uskrslog Isusa postavljen je iznad Isusovog groba u bočnom dijelu crkve. Krsnom službom blagoslovila se voda umakanjem Uskrsne sviću u vodu u krstionici, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje uz radosne uskrsne pisme. Na kraju mise je bio blagoslov hrane te se zapivalo Kraljice neba.

Jednako svečano i radosno bilo je na blagdan Uskrsa na svetoj misi u prepunoj crkvi koju su pohodili Dobranjčani iz mnogih krajeva Lipe Naše. Posebno svečano uvik zvuči izvedba Svetoj žrtvi Uskrsnici. 

Na kraju mise don Augustin je najavio nekoliko događanja u našoj župi ovo lito, o tome ćemo detaljnije uskoro.

Prekrasni Uskrsni dani u našoj župi proslavljeni su dostojanstveno i svečano.  Fala svim župljanima koji su sudjelovali u zajedničkim slavljima, i koji su svojim doprinosom kroz pismu, ukrašavanje crkve i organizaciju uveličali ove blagdane.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).