Rođen 3. svibnja 1933. u Srijanima od oca Pavla i majke Mile, don Lovre Žuljević Mikas, nakon osnovne škole u svome mjestu, pohađa klasičnu gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Filozofsko-teološki studij započinje u Splitu, a zbog odluke vlasti o zatvaranju Dječačkog sjemeništa i Centralnog bogoslovnog sjemeništa, studij nastavlja u Pazinu.

Mladu misu slavi 5. travnja 1959. u rodnoj župi Srijane – Dolac Gornji. Prvu službu župnika obavljao je u župi Voštane-Rože, do 1964. godine, zatim u Tijarici, na Kamenskom te u Blatu na Cetini, Trnbusima i u Novim Selima.

Od 1971. do 2011. službu župnika obavlja u župi Dobranje Imotsko. Kroz četiri desetljeća župnikovanja u Dobranjama don Lovre je imao 265 krštenja, 127 vjenčanja i 280 sprovoda.

2012. godine dobio je nagradu za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije, a 2015. javno priznanje Općine Cista Provo za njegov dugogodišnji pastoralni rad na području naše Općine.

Preminuo je okrijepljen svetim sakramentima 13. studenog 2022.

Ono što smo rekli na oproštaju od don Lovre 2011. godine, vridi i sada:

Don Lovre, osim što ste bili naš duhovni vođa, često ste bili pokretač mnogih projekata u našoj crkvi, ali i tolikih akcija za poboljšanje uvjeta života u našem mjestu. Vaše župničko služenje bilo je obilježeno silnom energijom, samo vama svojstvenom širinom i toplinom srca koje je osvajalo. Mi smo se s vama toliko poistovjetili da vas držimo našim znakom prepoznavanja, svojevrsnim simbolom Dobranja.

Nedostajati će nam Vaš prodorni glas koji je postao Vaš zaštitni znak. Glas koji je ispripovjedio toliko lijepih i poučnih propovijedi, glas koji je ispjevao mnoštvo prekrasnih psalama i uveličavao crkvene obrede, glas koji je podijelio puno sakramenata, od krštenja, pričesti, krizmi, vjenčanja, bolesničkih pomazanja i na kraju, ispraćajući pokojne na vječni počinak ″u sjeni zvonika sv. Ivana″.

Dragi don Lovre, u ime svih naših Dobranjčana veliko HVALA na svemu što ste učinili za nas i naše mjesto. Neka Vas Bog blagoslovi i nagradi Vaš trud u vječnoj nebeskoj domovini.

Svetu Misu zadušnicu slavit ćemo u nedjelju 20. studenog 2022. u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama u 9.30 sati.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).