Prekrasan Dan Domovinske Zahvalnosti u Dobranjama! Već ujutro na misi za Domovinu okupio se velik broj Dobranjčana. Misu je predvodio don Alojzije Ćubelić uz koncelebraciju don Ivana Ćubelića, don Marka Ćubelića, don Bože Ćubelića, don Josipa Dukića i đakona Miljenka Bošnjaka. Misi je prisustvovao i naš bivši župnik don Lovre Žuljević, don Drago Šimundža, kao i načelnik naše Općine Božo Ćubić.

Nakon mise održana je prezentacija knjige Ivana Vuletića, “Život je iša kako je iša”. Program je vodio don Ivan Ćubelić koji je između predstavljača, čitao dijelove knjige i navodio neke zanimljive primjere iz života autora.

Prvi predstavljač je bio dr. Drago Šimundža koji je naglasio nevjerojatnu količinu detaljnih informacija koje je Ivan napisao u svojoj knjizi. Naveo je 2 stvari koje su vidljive kroz cilu knjigu, Ivanova snaga vjere koja nas je kroz stoljeća očuvala, te ljubav prema svom narodu i svojoj domovini kao i slini optimizam s kojim se išlo u život.

Zatim je o knjizi govorio dr. Josip Dukić koji je istaknuo da je vrlo važno da se pišu ovakve knjige kao dokaz i sjećanje na protekle događaje i zahvalio Ivanu: “Jer ono što ne zapišemo, to ode… i nitko više ne bi mogao tako dobro opisati kao onaj koji je to doživio”. Uspoređivao je svoja znanstvena istraživanja o stradanjima hrvatskog naroda u 2. svjetskom ratu i poraću te je našao mnoge podudarnosti s onime šta je napisano u knjizi. Posebno se osvrnuo na partizanske zločine na Podima, kao i na život Hrvata u talijanskim logorima nakon rata koje je prošao Ivan, koji su također, opisani u knjizi.

Ivanu se, u ime obitelji zahvalila nećakinja Danica Dominis vrlo toplim ričima.

Na kraju su se Ivan i žena Mira, također, obratili okupljenima i zahvalili svima na podršci i dolasku na predstavljanje knjige.

Inače, cili događaj je bio vrlo emotivan, toliko lipih riči i zahvala, sićanja na stara vrimena, prijateljska druženja, teške životne situacije. Uistinu su svi bili zadovoljni ovim lipim kulturnim događajem.

Nakon predstavljanja knjige, uslidilo je druženje koje je organizirala Kulturna udruga Dobranje u ladovini pokraj crkve uz jelo, piće i nezaobilaznu gangu.

Fala svima koji su pomogli u pripremi i organizaciji ovog događaja, a veliko hvala Ivanu šta je napisao ovu vridnu knjigu i šta ju je predstavio u svome mistu.

“Mnogi će se pitat zašto san se odlučija pisat o svojen životu? Siguran san da postoji puno Hrvata, izvan domovine Hrvatske, razasutih na svih pet kontinenata, s kojima vjerojatno dilin, ako ne istu, ono sličnu sudbinu. Ova moja sjećanja napisana su za moju dicu, za moje unuke, ali i za nova pokoljenja Hrvata, sa željon da se dio hrvatske povisti kojoj san ja bija svjedokon nikada ne zaboravi.”

Detaljnije o ovom događaju pogledajte u video isječku kao i galeriji slika.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).