Blagdan Svih Svetih proslavljen je u Dobranjama ove nedilje po prekrasnom, gotovo litnjem vrimenu. Cili vikend pristizali su Dobranjčani iz mnogih krajeva na grobove svojih najmilijih.

Misno slavlje predvodio je don Augustin uz koncelebraciju nedavno zaređenog đakona iz Ciste Velike o. Marka Maglića. Misa je održana na otvorenom, isprid naše stare crkve.

Godinama uvijek kažemo da su nas naši najdraži prerano napustili. Naravno, uvijek težimo za time da što dulje živimo na zemlji. Iako vjerujuemo u vječni život, iako znamo za uskrsnuće, mi se i dalje čvrsto držimo ovozemaljskog života. Uvijek govorimo kako nam je zdravlje najvažnije i da je ono iznad svega, a zaboravljamo da nas naša vjera ne uči tako.

Danas se cijeli svijet bori protiv nove bolesti toliko da smo život podredili tome da očuvamo naše krhko zdravlje. Istina, isus Krist je mnoge ljude ozdravljao od teških bolesti, no konačni smisao tih ozdravljenja nije bilo produljenje života, nego obraćenje kako bi ljudi prihvatili Boga. Ti ljudi, iako su bili ozdravljeni, danas više nisu s nama na zemlji.

Smrt je neizbježna. U smrt je ušao i Isus Krist. Nije li to dovoljan pokazatelj da zdravlje nije najvažnije i da ima nešto još bolje od ovoga života? Nemojmo biti oni koji će zaboraviti kome su povjerovali! Ne budimo svjetina koja sve to vidi, ali ne shvaća! Nemojmo ne misliti na ono što je cilj našega postojanja! Zar ćemo mi, kršćani, sva svoja nadanja i sve svoje snage upirati samo do one granice dokle seže naš ovozemaljski život?

Mi vjernici znamo: naša nada nadilazi smrt. Isus Krist se nije rodio, s nama živio, umro na križu i uskrsnuo da bismo mi tek imali bolji život ovdje na zemlji, da bismo ozdravljali od bolesti i produljivali svoj životni vijek. Otajstvo Isusa Krista otvara nam pogled prema vječnom životu u Bogu za koji smo stvoreni. Mi vjerujemo da ćemo biti s Gospodinom. To je cilj našega nastojanja i truda. To je razlog zbog kojega već sada želimo živjeti sveto i krjeposno.

Na kraju mise don Augustin je zahvalio Dobranjčanima na privrženosti svojoj crkvi i svećeniku, kao i svima onima koji velikodušno pomažu rekonstrukciju naše župne crkve.

Iza mise, u procesiji se išlo do Trga Hrvatskih Mučenika kod spomenika u našem groblju di je održana molitva za naše pokojne.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).