Opis umjetnine:

Drveni polikromirani oltar sv. Ivana Krstitelja dio je inventara crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobranju. Oltar je spojen s bočnim zidovima, a odvojen je od istočnog zida 40 cm. Oltarna arhitektura sastoji se od predoltarnika plitko profiliranog ruba s unutrašnjim poljem obrubljenim profilacijom u kojem je marmorizirani oslik. Na kamenoj predeli, ukrašenoj klesanim i bojanim cvjetnim rozetama, smještena je drvena predela ukrašena kružnim ornamentima unutar kojih su cvijetne rozete. Nad kvadratičnim postamentima uzdižu se po dva stupa jonskih kapitela plitkih baza koji nose gređe istaknute profilacije sa trokutnim zabatom, također naglašene profilacije. U timpanu su glave dvaju anđela raskriljenih krila između kojih je smješten medaljon s laticama. Nad stupovima proteže se gređe nad kojim je prekinuta atika. U timpanu su glave dvaju anđela raskriljenih krila između kojih je smješten medaljon s laticama Središnji dio oltara čini kvadratna niša koja završava lukom. Glave anđela raskriljenih krila aplicirane su poviše rezbarene ukrasne letvice luka, a u tjemenu luka niše je smještena voluta na kojoj je glava anđela raskriljenih krila. Oltar je oslikan marmorizacijom. Dio oltara čine i dvije bočne slike na dasci. S desne strane je slika s prikazom sv.Jure na konju, a s lijeve sv.Mihovil.

Drveni polikromirani oltar sv. Ivana Krstitelja iz naše stare crkve spada u zaštićena pokretna kulturna dobra Republike Hrvatske, te se restaurira 0d 2013. godine. Za ovu godinu Ministarstvo kulture je osiguralo 50 000 kuna za restauraciju.

Od radova u 2020. izveden je retuš na oltaru, podljepljivanje i 1. faza čišćenja na predoltarniku.

Kako se radovi na oltaru polako bliže kraju, potribno će biti osigurati uvjete da se obnovljeni oltar vrati u staru crkvu jer trenutno postoje problemi s vlagom i nedovoljnom uređenošću stare crkve koje je, podsjetimo, također zaštićeno nepokretno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Evo nekoliko slika radova iz 2020. godine di konkretno možemo viditi napredak u obnovi:

S obzirom da se uskoro očekuje prijelaz zemaljskog TV signala sa DVB-T na novi DVB-T2 standard, još jednom uputa šta to znači za sve one koji televizijski signal primaju putem antene:

Gledatelji trebaju imati TV prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC-H.265 signal. Ako TV prijamnik nema tu mogućnost, mogu kupiti digitalni prijamnik koji podržava DVB-T2/HEVC, ili novi TV. Većina televizora koji su kupljeni u zadnjih 2-3 godine već posjeduje DVB-T2 prijamnik.

Podsjetnik za naše Dobranjčane da će u našoj Županiji gašenje starog signala biti 12.11.2020.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).