• 24/06/2019
  • 11:00
  • Župska crkva u Dobranjama

Župa Dobranje, od samog početka svog postojanja ima za zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, čiji se blagdan svečano slavi u ovoj župi svake godine 24. lipnja.

Stara crkva je najvjerojatnije sagrađena oko 1720. god. nakon oslobođenja od Turaka. Na Katastarskoj mapi iz 1725. god. već je tada bila ucrtana. Nova župska crkva je dovršena 1972. godine te je u nju prenesen kip sv. Ivana Krstitelja iz stare crkve. Pretpostavlja se da je drveni kip sv. Ivana Krstitelja star oko 120 godina. Obnovljen je 2012. godine.

Svečano slavlje na blagdan sv. Ivana počinje procesijom koja kreće iz župske crkve. U procesiji koja ide oko groblja, nose se kip sv. Ivana i barjak naše župe. Kip našeg zaštitnika, na drvenom postolju nose 4 muškarca, ponekad se poklopi da budu sva 4 Ivana. Nakon procesije, u župskoj crkvi slavi se svečana sveta misa uz mnoštvo Dobranjčana i hodočasnika iz susjednih mjesta.

Kulturna udruga Dobranje poziva Dobranjčane i naše susjede da u što većem broju dođu na proslavu blagdana sv. Ivana Krstitelja. Misno slavlje počinje u 11.00 sati a predvodit će ga don Luka Vrljičak.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).