Prekrasna proslava blagdana sv. Ivana Nepomuka u Dobranjama kod kapelice u Ćavara. Po vrlo toplom vrimenu misu je u dvorištu kapelice predvodio don Augustin uz koncelebraciju don Petra Dukića pred oko stotinjak Dobranjčana i gostiju. Nekoliko citata iz don Augustinove propovidi:

Biti čvrst, beskompromisan u naviještanju Evanđelja Isusa Krista, jasno pozivati čovjeka i ovaj svijet da se od svoje ispraznosti obrate k Bogu živomu koji nam se u punini objavio u svome Sinu Isusu Kristu i koji je jedini lijek našim slabostima, uglavnom kao ishod ima progon, trpljenje, patnju, muku i smrt! Život i mučenička smrt Sv. Ivana Nepomuka još jednom potvrđuju Isusovu proročku riječ: Nije sluga veći od gospodara. Ako su mene progonili, i vas će progoniti.. sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.

… Odakle učenicima snaga-izložiti sebe, svoj život staviti na kocku radi Isusa Krista i Evanđelja, odakle Sv. Ivanu Nepomuku hrabrost suprotstaviti se kralju koji je fizičku imao vlast nad njim, ali nije imao vlasti nad njegovim srcem, nad njegovom savješću i vjernosti Crkvi?
Snagu pronalaze u Isusovoj riječi: „Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati“!

… Gledamo, slušamo i osjećamo kako je je vjera u Isusa Krista ponovno meta nasrtaja i paljbe. Duhovni rat je ovdje, među nama-ne prestaje stoljećima-cilj je pod svaku cijenu uništiti našu vjeru, nadu i ljubav koja nam se očitovala u Isus Kristu: Bdijte!, upozorava sv. Petar; protivnik vaš đavao kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se čvrsti u vjeri…

…Vjeruj Isusovoj riječi i čuvaj je jer je ona najveća dragocjenost tvoga života, vrijednija i od tvoga tjelesnog života! Ona je poput soli u hrani! Svemu daje smisao i puninu, i onda kada se život polaže za Nju! Jedino te je Ona moćna očuvati od nesretnog življenja! Ako budeš ovdje na zemlji Njegovu riječ čuvao, po Njoj živio k Njemu ćeš doći i kod njega se nastaniti! Neka to bude glavna misao vodilja našega života i postojanja!

Nakon sv. mise veliki broj Dobranjčana i gostiju se nekoliko sati družio u odličnoj atomosferi uz delicije koje su pripremili domaćini (gulaš, piće i kolače). Nazdravljalo se i zapivalo, nije odavno ovako. Okupile se starije i malo mlađe generacije pa se gangalo gotovo bez prestanka. Često se mogao čut komentar da nam triba više ovakvih druženja i okupljanja.

Bar na jedan dan su živnili naši Ćavari, u sumrak su se još dica igrala na loptu po cesti i isprikuća dok su u pozadini odjekivali ganga i srdačni prijateljski razgovori. Sve me to na trenutak podsjetilo na dane djetinjstva, prije 30-40 godina kad su takve slike i zvuci bili puno češći.

Fala Ćavarima na lipom gostoprimstvu, te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremama proslave i tako uveličali naš veliki blagdan, blagdan sv. Ive.

A ti sveti svećeniče i mučeniče Ivane, zagovaraj nas i štiti, posreduj i moli Boga za nas da ostanemo poput tebe-vjerni Bogu, Crkvi i svojoj savjesti do smrti!

Komentari (1)

  • Nada Vidovic

    S dušom i srcem uvik u svom rodnom kraju, lipo je vidit u ovakvom velikom broju, da se piva,gušta i Slavi Blagdan Sv.Ive.Svi mi zdravi i veseli bili,dododine opet ispred kuće moga Ćaće pili…Pozdrav Nada Vidovic (Okanova).

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).