Nakon proslavljenih 50 godina redovničkih zavjeta sestara Nade i Rajke Ćubelić prije nekoliko dana, evo nam sad nastavka dobranjske redovničke priče.

Sestra Marija Agnes od Božjega Milosrđa (Jelena Ćubelić – Jaman) položila je prve redovničke zavjete u subotu, 8. siječnja u samostanu sestara klarisa u Splitu za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio mons. Ranko Vidović, hvarski biskup.

U koncelebraciji su bila šestorica svećenika: don Ivan Ćubelić (stric s. Marije Agnes), fra Marijan Vugdelija (duhovnik klarisa), don Roko Kaštelan (župni vikar Gospe od Otoka u Solinu), fra Domagoj Volarević, don Edvard Punda i don Nikola Mikačić, a đakonirao je don Antun Mate Antunović. U misnom slavlju sudjelovali su i bogoslovi, duhovna zvanja iz solinske župe.

Nakon završenih dviju godina novicijata, koje su ujedno i vrijeme kušnje, s. Marija Agnes, na veliku radost cijele zajednice, odlučno je i hrabro rekla Isusu svoje: „Da!“. Tim je činom Gospodinu obećala da će u vremenu od tri godine opsluživati pravilo sv. Klare, živeći u poslušnosti, siromaštvu, čistoći i klauzuri.

Biskup Vidović je u svojoj propovidi govorio o zavjetima i redovništvu u kojem je pojasnio problematiku terminologije, obrazloživši da se sestra Agnes ne odriče ničega, jer ona i nema ništa, već ona prihvaća svoje zavjete u želji da potpuno slijedi Krista, kako bi bila njegova zaručnica i redovnica. Nadalje je pojasnio kako je od iznimne važnosti ući u intimu s Isusom Kristom, slijediti ga po evanđelju, ući u svijest smatranja ništavnim svega u odnosu na imanje Njega samoga.

Nakon homilije započeo je obred zavjetovanja u kojem je Marija Agnes, kleknuvši pred časnu majku s. Dolores Mandić, te stavivši svoje ruke u njezine, uz nazočnost svjedoka, izrekla obred zavjetovanja. Nakon toga joj je časna majka predala u ruke veo, raspelo i pravilo svete Klare. Skinuvši novakinjin bijeli veo, koji je imala kroz protekle dvije godine novicijata, odjenula joj je crni veo.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je fra Marijan Vugdelija čestitavši sestri Mariji Agnes na odvažnosti što je prihvatila ovaj ‘stil franjevačke karizme’.

Riječi zahvale uputio je i don Ivan Ćubelić, stric s. Marije Agnes, koji je čestitao sestrama za jednu novu zavjetovanu članicu. Don Ivan je čestitao i obitelji s. Marije Agnes, istaknuvši kako je Bog pozvao jednoga njihova člana na posebnu blizinu s Bogom, na posebni put posvećenja.

Još jednom, iskrene čestitke sestri Mariji Agnes, uz Božji blagoslov.

Preuzeto sa ika.hkm.hr

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).