Na blagdan Bogojavljenja, u crkvi Presvetog Srca Isusova u Košutama, slavljena je sveta misa na kojoj su se sestre Služavke Malog Isusa iz Splitske i Sarajevske provincije zahvalile Bogu za 50 godina redovničkih zavjeta. Među 17 sestara koje su proslavile ovaj veliki jubilej su i dvije Dobranjčanke, sestre po rođenju: sestra Nada (Anka) Ćubelić i sestra Rajka (Iva) Ćubelić. Čestitke!!!

Ovako je sestra Nada komentirala za Slobodnu Dalmaciju:

Na službi nismo nikada bile skupa osim što smo zajedno bile u Novicijatu, tu godinu dana dok smo se pripremale za redovnički život. Ona je na otoku Braču, a ja sam trenutno u Solinu, a prije toga sam 21 godinu radila u Italiji s djecom, i radila sam s bolesnicima… I evo nas, sada ovdje zajedno, sretne, ovaj se osjećaj ne može opisati. I dalje mi je najdraže raditi s našom djecom u Solinu, ne može se opisati ta radost koja vas svaki dan ispunja i što više njima učinim, čini mi se da sam još sretnija u životu.

U propovijedi tijekom svete mise fra Matej Jovanovac je rekao:

Bogu su važni darovi srca i zato danas upravo to slavimo, slavimo ljubav, vrijeme, predanje… Ukupno je 17 sestara i kada sam išao zbrajati nije to samo 50 nego 850 godina darovanih Bogu i ako još dodamo živote onih iz vaša generacije koje nisu više s nama, doći ćemo skoro do tisuću darovanih godina. Zato hvala i vama i vašim roditeljima koji su vam darovali život i odgoj, i svima onima koji su na vašem putu pomogli da se darujete Bogu. Vjerujem da ste prepoznali tu zvijezdu, i krenuli za njom. Niste znali gdje će vas dovesti, koliko puta se sakrivala, ali vjerovali ste i ostali ustrajni na tom putu. I baš zato jer ste bili ustrajni možda niste ni svjesni da ste i vi postali zvijezda tolikima.

Iz bogatog životopisa naših sestara sa službenih stranica Družbe sestara Služavki Malog Isusa

S. M. NADA (ANKA) ĆUBELIĆ

S. M. NADA (ANKA) ĆUBELIĆ

kći Josipa i Ive rođene Milardović

Rođena je 5. rujna 1954. u Dobranjama Im. U Družbu sestara Služavki Malog Isusa primljena je 11. srpnja 1967. Kao kandidatica bila je u samostanu „Sv. Ane“ u Splitu, gdje je upoznavala za redovnički život, pomagala sestrama u domaćinskim poslovima. Imala je na brigu čišćenje svećeničkih stanova u ulici Maksima Gorkog. Kroz kandidaturu šk. god. 1969./1970. pohađa jednogodišnji tečaj za kandidatkinje, u organizaciji splitske biskupije za kandidatice svih redovničkih zajednica koje djeluju u Splitu, Njezina sestra Iva (s. Rajka) također je došla u Družbu sestara Služavki Malog Isusa, te su skupa bile u novicijatu i skupa položile redovničke zavjete.

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta, od 7. siječnja 1972. do 21. kolovoza 1974. godine u zajednici u Pučišću na otoku Braču pomaže u domaćinskim poslovima njeguje majku župnik don Petra Eterovića u njezinoj kući. Od 1974. do 1977. u samostanu u Prčanju u Boki kotorskoj pomaže u domaćinskim poslovima i radi s djecom u samostanu dok su im roditelji na poslu. Od početka 1978. do 1980. u samostanu u Metkoviću radi s djecom koju sestre čuvaju u samostanu dok su im roditelji na poslu, te ima pouke iz sviranja. U samostanu u Dubrovniku živi i radi od 1980. do 1991., gdje osam godina radi s djecom koja su na čuvanju u našem samostanu, a tri godine njeguje starice u staračkom domu, te uz rad pohađa i završava srednju medicinsku školu, stječe zvanje medicinske sestre, te polaže stručni ispit. Iz Dubrovnika premještena je u Italiju, u Merate, gdje od 1991. do 2013. godine radi kao medicinska sestra u staračkom domu, najviše u ambulanti, te u njezi staraca. Nakon što je zatvorena zajednica u Meratama, u svibnju 2013., te nakon odmora privremeno je živjela i radila kao medicinska sestra u staračkom domu Imakulata u sklopu samostana u Vrgorcu. Od 22. studenoga 203. premještena je u samostan u Solinu, gdje vrši dužnost medicinske sestre služeći štićenicima s invaliditetom smještenim u ovom samostanu.

S. M. RAJKA (IVA) ĆUBELIĆ

S. M. RAJKA (IVA) ĆUBELIĆ

kći Josipa i Ive rođene Milardović

Rođena je 24. ožujka 1952. u Dobranjama Im. Krštena je 29. ožujka 1952. u župskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama.

U svom djetinjstvu imala je prigodu vidjeti redovnice, jer je iz župe Dobranje, iz njezina zaselka Ćubelići, već bilo nekoliko redovnica u Družbi sestara Služavki Malog Isusa. Njezina mlađa sestra Anka (s. Nada) bila je kandidatica u Družbi sestara Služavki Malog Isusa u samostanu sv. Ane Splitu kad je i Iva osjetila želju za redovničkim pozivom. U redovničku Družbu sestara Služavki Malog Isusa dolazi 15. siječnja 1969. godine. Dodijeljena je kao redovnička pripravnica tek otvorenoj zajednici sestara u Nadbiskupskoj-Svećeničkoj kući u Splitu, u kojoj su sestre ove Družbe vodile domaćinstvo. Pomagala je sestrama u domaćinskim poslovima, osobito u čišćenju prostora, još su se izvodili završni radovi u uređenju Nadbiskupsko-Svećeničke kuće. Uz molitveni život sestara i njihov život poniznog služenja priprema se da postane redovnica. Kroz kandidaturu šk. god. 1969./1970. pohađa jednogodišnji tečaj za kandidatkinje, u organizaciji splitske biskupije za kandidatice svih redovničkih zajednica koje djeluju u Splitu, iz predmeta: Opći vjeronauk, Acetika, Crkvena povijest.

U novicijat ulazi 5. siječnja 1971. u Dubrovniku. U novicijatu s njom je i njezina sestra Anka s. Nada. Privremene redovničke zavjete polaže 6. siječnja 1972. godine, a doživotne redovničke zavjete 6. siječnja 1978. u Dubrovniku.

Nakon položenih privremenih redovničkih zavjeta, od 7. siječnja 1972. do 21. kolovoza 1973. godine u samostanu u Mandaljeni kod Dubrovnika obavlja domaćinske poslove. Iz Mandaljene dolazi u Nadbiskupsko-Svećeničku kuću u Splitu, gdje od 21. kolovoza 1973. do 30. kolovoza 1986. do požrtvovno radi kao njegovateljica starih i bolesnih svećenika, čisti prostorije i uređuje rublje. Drugi put u Nadbiskupsko-Svećeničkoj kući od 21. kolovoza 1973. do 30. kolovoza 1986., vrši službu njegovateljice starijih i bolesnih svećenika, uređuje rublje.

Od 30. kolovoza 1986. do listopada 1989. radi kao njegovateljica naših štićenica u domu u sklopu samostana u Sutivanu na otoku Braču. Od 13. listopada 1989. do 1. rujna 2002. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu požrtvovno obavlja domaćinske poslove, posprema prostorije, uređuje rublje, po potrebi radi i u kuhinji. Iz Nadbiskupskog sjemeništa dolazi u samostan u Metkoviću, u kojem od 1. rujna 2002. do 24. studenog 2006. vrši službu njegovateljice starica smještenih u ovom samostanu. Iz Metkovića dolazi u samostan u Dubrovniku, u kojem od 24. studenog 2006. do rujna 2007. vrši službu njegovateljice starica smještenih u ovom samostanu. Iz Dubrovnika ponovno po treći put dolazi u Svećenički dom u Splitu, u kojem od ljeta 2007. do 20. siječnja 2011. požrtvovno vrši službu njegovateljice starih i bolesnih svećenika, uređuje rublje. Sedamnaest godina požrtvovno je vršila službu njegovateljice starijih i bolesnih svećenika u ovoj ustanovi, u koju je kao kandidatica došla na samom početku ove zajednice. Iz Splita ponovno dolazi u samostan u Metkoviću, gdje od 20. siječnja 2011. do 16. listopada 2018. zauzeto vrši službu njegovateljice starica smještenih u ovom samostanu. Iz samostana u Metkoviću 16. listopada 2018. ponovno dolazi u samostan u Sutivanu na otoku Braču, gdje je i danas, te vrši službu njegovateljice starica smještenih u staračkom domu u ovom samostanu.

Blagdan Bogojavljenja također je proslavljen u Dobranjama, a misu je predovodio don Gabrijel Kamber.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).