Još jednom smo dostojanstveno proslavili Uskrs, pripremajući se misama i obredima od Velikog Četvrtka, Velikog Petka, Vazmenog Bdijenja na Veliku Subotu te na kraju na sami blagdan Uskrsa u Dobranjama.

VELIKI ČETVRTAK

Na Veliki Četvrtak proslavili smo Misu Večere Gospodnje. Na kraju mise se Presveto prenilo u bočni dio crkve u Isusov grob i svetohranište, te se ogolio oltar, a pivale su se prigodne pisme: Usta moja, uzdižite k preslavnomu tijelu glas… i “Bože moj, zašto si me zapustio/ostavio”.

VELIKI PETAK

Obredi Velikog Petka počeli su pivanjem Muke Gospodnje, nakon čega se molila Sveopća molitva. Drugi dio obreda je bio Klanjanje križu (Evo drvo križa… Dođite poklonimo se) di vjernici idu sa dna crkve, 3 puta se poklone te na kraju ljube križ dok zbor piva Puče moj, što učinih tebi… Nakon svete pričesti, išlo se u procesiju oko groblja s upaljenim lampionima, te su se pivale pisme Barjaci kreću kraljevi, Križu sveti, stablo svako zavidi ti čarni sjaj. Obrede Velikog Petka završili smo pivanjem Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar… Jer je preveliko milosrđe njegovo.

VELIKA SUBOTA (VAZMENO BDIJENJE)

Vazmeno Bdijenje je započelo blagoslovom vatre iza župne crkve i paljenjem Uskrsne sviće. U službi riječi, čitalo se 7 čitanja iz Starog Zavjeta, a nakon toga se zapivala Slava Bogu na visini uz orgulje i zvonjavu svih zvona a vjernici su se radosno umivali krštenom vodom. Krsnom službom blagoslovila se voda uranjanjem uskrsne sviće u vodu u krstionici, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje uz radosne uskrsne pisme Isus usta slavni, Isust Krist je uskrsnuo, Aleluja, Aleluja, Onom koji uskrsnu, Glas Zvonova. Na kraju mise, po običaju uslidio je blagoslov uskrsnih jaja i ostale hrane, dok se pivalo Kraljice neba. Po završetku Vazmenog Bdijenja koje je trajalo oko 2 sata, Dobranjčani su se družili pokraj crkve uz kolače i kapljicu. Nazdravljalo se i čestitalo Uskrs u dobrom raspoloženju.

USKRS

Na sam blagdan Uskrsa ujutro se obiteljski blagovao, kako bi naš narod reka “blagoslov” (blagoslovljena hrana). Na svetoj misi je bilo jednako svečano i radosno, posebno je lipo uvik čut pivanje Svetoj žrtvi Uskrsnici, pivale su se uskrsne pisme, čestitao se Uskrs, nekima i po nekoliko puta za svaki slučaj, ako nismo sinoć. Crkva je bila lipo ispunjena.

Don Augustin se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi naše župe za uskrsne blagdane kroz uređenje crkve i Isusovog groba, crkvenog okoliša, groblja, kao i svima koji su svojim aktivnim sudjelovanjem u misnim slavljima i obredima uveličali ove velike dane.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).