Proslavljen je blagdan našeg nebeskog zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja u Dobranjama, lipo, dostojanstveno i svečano.

Dan uoči blagdana okupilo smo se na Pjevanoj prvoj Večernjoj Rođenja Sv. Ivana Krstitelja iz Božanskog časoslova i Svetoj Misi bdijenja.

“Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze.”

Don Augustin je u propovidi naglasio 2 najveće osobine sv. Ivana, poniznost i hrabrost. Poniznost – unatoč što su ga mnogi smatrali Mesijom, sv. Ivan se nije uzoholio, nije bio sampodopadan, nego je jasno rekao: “…Nego za mnom evo dolazi onaj komu ja nisam dostojan odriješiti obuće na nogama”. Hrabrost – nije govorio ljudima ono što žele čuti, kako često danas mnogi govore, nego je hrabro tumačio Božju rič svjestan posljedica jer je u potpunosti vjerovao Bogu.

Nakon sv. mise zapalili smo zajednički svitnjak na crkovnim njivama, te se uz druženje i gangu počastili i nazdravili kolačima i pićem.

Navečer, kad je zazvonila ZdravoMarija, Dobranjčani su zapalili svitnjake po svojim zaseocima i nastavili druženja uz molitvu, nazdravljanja, čula se i ganga, a bilo je i priskakanja svitnjaka kao nekad prije.

Na blagdan sv. Ivana Krstitelja imali smo procesiju oko groblja sa kipom sv. Ivana i zastavama, a nakon toga je uslidilo misno slavlje koje je predvodio don Jure Bjeliš uz koncelebraciju don Augustina, don Bože Ćubelića i don Ratomira Vukorepe.

Don Jure je još jednom naglasio poniznost i hrabrost sv. Ivana kao putokaz svima nama, te izrazio zabrinutost nametanjem i podmetanjem kvazi-vrijednosti pod društvene norme, posebno kad je u pitanju otvorenost mladih prema životu, braku, te pokušajima razaranja obitelji kao temeljne jednice društva. Kako ćemo uopće imati za koga se boriti i živiti, ako nismo otovoreni prema novim životima, dici, bez kojih u konačnici nema ni crkve ni pastira.

Nakon mise Dobranjčani i njihovi gosti su i u svojim domovima proslavili blagdan svečanim ručkovima i druženjem uz veselu atmosferu. Popodne je crkva bila otvorena za sve koji su u miru želili uputit sv. Ivanu svoje zahvale, prošnje i molitve.

Bože, ti si pozvao svetog Ivana Krstitelja da narod pripravi na dolazak Krista Gospodina. Obdari svoj narod radošću Duha Svetoga i upravi putem spasenja i mira.

Još nema komentara

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena (*).