Prođoše još jedni Uskrsni blagdani u Dobranjama, u mirnom, molitvenom i svečanom ugođaju. U našoj crkvi, uskršnje obrede i mise je predvodio don Nikola Juračić, rodom iz Podgradine – Opuzen koji je veliki dio svoje svećeničke službe proveo u Austriji kod Gradišćanskih Hrvata. Don Nikola je u nekoliko lipih propovidi posebno naglasio činjenicu kako se Isus nakon uskrsnuća prvo objavio ženama i da su one jedine, uz apostola Ivana, ostale vjerne njemu čak i nakon smrti, a prije uskrsnuća. “Potrebno je uskršavati se svakodnevno primjerima vjernosti Bogu i dobrim dijelima. Ne daj, da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!”.

Uvik su posebni osjećaji i doživljaji kroz obrede i misna slavlja uskrsnih blagdana, od mise Večere Gospodnje, preko Gosping plača i Isusove muke, iskrenog i pokajničkog ljubljenja križa, pa do uskrsnog bdijenja, blagoslova vatre, slušanja čitanja iz starog i novog zavjeta, di se jedva čeka trenutak “Slava Bogu na visini” uz paljenje svitala u crkvi, umivanja u kršćenoj vodi, kad je neka neizmjerna radost vidljiva na licima ljudi uz tebe, pivanja prekrasnih uskršnjih pisama uz naš odlični zbor i violinu, čestitanja prijateljima…

Don Nikola je u ova misna slavlja unio i jedan dio gradišćanskohrvatskoga jezika sa nekoliko zanimljivih riči i izraza koji su dosta slični jeziku koji se prije govorio u našem kraju posebno vezano za ikavski izričaj. Bilo je vrlo zanimljivo i poučno čuti takve riči koje svjedoče o velikoj tradiciji, vjernosti i predanosti Gradišćanskih Hrvata u očuvanju svog kulturnog identiteta i baštine. Par izraza koje sam zapamtio: “… razlomi kruh i dade ga učenikov govoreći”, “Spasonosnim zapovidima opomenuti i božanskim naukom poučeni…”. Veliko HVALA don Nikoli u ime svih Dobranjčana na ovim prekrasnim zajedničkim slavljima i molitvama.

Dosta velik broj Dobranjčana bio je ovih dana u svom mistu, ukrašavao i čistio grobove svojih predaka, sudjelovao u misnim slavljima, druženjima po kućama, obiteljskim ručkovima i molitvama.