Na Uskrsni ponediljak održana je misa za sve hrvatske mučenike koji su položili živote za svoju domovinu, a posebno za one čije kosti počivaju u našem groblju a koje su partizani 1944. godine zarobili nakon bitke kod Aržana te ih ubili i bacili u Markovića jamu na Podima.

Misu je predvodio cetinski dekan don Stipe Ljubas uz kojeg je bilo još oko petnaestak svećenika, bio je tu i saborski zastupnik Ante Babić, dožupan Ante Šošić, načelnik naše Općine Božo Ćubić i suradnici, načelnik Zagvozda Miro Gaće, predstavnici Udruga i veliki broj vjernika. Posebno bih istaknuo autobus hodočasnika iz Dugog Rata predvođen našim don Božom Ćubelićem.

Don Dane je na početku pozdravio sve prisutne i u uvodnom govoru naglasio sve razmjere komunističko-partizanskih zločina.

“Moj mučenički rode, u srcu svome nosim svu tvoju prošlost, sve tvoje rane, toplinu očinskog ognjišta i drhtavo cviljenje gusala što su prenosile tvoju bol i slavu u daljine. Ne mogu zaboraviti ni tvoga poniženja i ropstva, tužne pjesme okovanog galiota nad vodama mora i tvoje smrtne borbe da baciš sa sebe sve okove smrti…”

Uvodni govor don Stipe Ljubasa možete pogledati na video isječku s mise, na kojem se još nalazi i Lijepa Naša pivana na kraju mise. Na misi su pročitana imena mučenika pokopanih u zajedničku grobnicu u našem groblju, a nakon mise udiljeno je odrišenje kod spomenika mučenicima.